HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Italië


Welkom in het landendossier over Italië!
Italië oefent op veel mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Het land heeft veel te bieden: azuurblauwe kust, groene heuvels met olijfboomgaarden, prachtige middeleeuwse steden en een geweldige culinaire traditie. De regio’s verschillen sterk van elkaar, maar hebben alle hun eigen charme. Hoewel het land veel industrie heeft en vaak behoorlijk hectisch is, is Italië het land van “la dolce vita”. Italië staat voor mooie natuur, een uitstekend klimaat, oudheid, ongekende cultuurschatten en zijn goede koffie. Italië bestaat uit twintig regio’s (regioni), waarvan Toscane verreweg het meest populair is.

In het landendossier Italië treft u relevante en praktische informatie aan, die van belang is bij de aan- en verkoop van een woning in Italië. Om toegang te hebben tot alle waardevolle publicaties, tips, tricks, onderzoeksgegevens en antwoorden op vragen van leden, dient u te beschikken over een Mondi lidmaatschap.

Koopproces Italië
De Italianen zijn zich bewust van de schoonheid van hun land en doen er alles aan om het te beschermen. Dit resulteert in bureaucratie, waarin de onervaren huizenkoper snel verstrikt kan raken. Schakel daarom een makelaar in. Belangrijk is dat u bij het kopen van oudere panden inzicht krijgt in de eigendomsstructuren. Als u wilt verbouwen of een huis wilt bouwen, moet u zich goed laten informeren. U kunt daarvoor het beste een geometra in de arm nemen.

Als u weet wat voor woning u wilt hebben en waar, dan is het tijd om een makelaar (agente immobiliare) in te schakelen. De meeste makelaars in Italië zijn vaak kleine zelfstandigen, met kleine kantoren en een paar medewerkers.
Het beroep van makelaar is in Italië wettelijk geregeld en vastgelegd. Bij iedere Kamer van Koophandel (Camera di Commercio) kunt u een lijst raadplegen met personen die staan ingeschreven als makelaar en als zodanig mogen opereren. Lees verder
Top tien meest geraadpleegde artikelen
 1. Het invoeren van een auto in Italië - wordt geactualiseerd
 2. Uw eigen Italiaanse bankrekening
 3. De taken van de geometra in Italië
 4. Handboek: Wonen en kopen in Italië
 5. Ondertekening notariële akte middels volmacht - Nicolas Dewulf
 6. Terugblik en vooruitzicht Italiaanse huizenmarkt - Ronald de Rooy
 7. Aankoop van een huis in Italië als eerste of tweede woning - wordt geactualiseerd
 8. Italiaanse Toestanden
 9. Ziektekostenverzekering bij wonen in Italië
 10. Neem als aspirant-koper fatsoensregels in acht - Frits Hemerik
Mondi heeft vanaf 2001 duizenden artikelen online, in magazines, boeken en via de media gepubliceerd. De meeste artikelen ontstaan naar aanleiding van vragen van leden. De redactie weet dat met het beantwoorden van de meeste vragen er behoefte is aan aanvullende informatie. Daarnaast is voor deskundige gastschrijvers Mondi een ideaal platform om op objectieve en informatieve wijze kennis en ervaring te delen. Daar profiteren alle bezoekers van Mondi.nl en Mondi.be van en vooral leden die in een afgeschermde omgeving extra advies ontvangen.
Mondi leden kunnen onbeperkt vragen stellen
U zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft als het gaat om aankoop, bezit of verkoop van een woning in Spanje. Mondi adviseert haar leden zonder meerkosten in collectief verband en tegen een vaste prijs afspraak ook persoonlijk, zodat u tot een weloverwogen beslissing kunt komen. Vragen kunt u stellen onderaan deze pagina in de vraag- en antwoordmodule.

Meer informatie over lidmaatschappen en diensten.
Notaris en overdracht
Het transport van woning en hypotheek zal plaatsvinden bij de notaris (notaio) waar de koper en verkoper beide aanwezig dienen te zijn. Zonder tussenkomst van de notaris is het niet mogelijk onroerend goed over te dragen.

De notaris is onpartijdig. De notaris vertegenwoordigt niet de koper noch de verkoper, maar de Italiaanse staat. Zijn belangrijkste taak is er voor te zorgen dat alle belastingen, die te maken hebben met onroerendgoedtransacties, daadwerkelijk afgedragen worden.
Lees verder

Geometra
Als u een verklaring wenst dat de woning die u op het oog hebt volledig legaal is, schakelt u een geometra in. Als u zelf gaat bouwen (of als u uw woning grondig wilt verbouwen) en een geschikte bouwkavel heeft gevonden, dient u een aannemer in te schakelen. Hiervoor heeft u in Italië de diensten van een geometra nodig. Een geometra maakt de bouwtekeningen, vraagt de vergunningen aan, maakt bestekken op en legt de koper offertes van aannemers voor.
Lees verder

Aanbevolen door Mondi: Wonen en kopen in Italië
Onmisbaar handboek met juridische, fiscale, financiële en praktische aspecten bij vestiging, aankoop en bezit van onroerend goed in Italië.

“Dit boek is als naslagwerk inderdaad onmisbaar voor Nederlanders en Belgen die een woning in Italië willen kopen. Voorzien van veel praktische achtergrondinformatie kan Mondi het boek 'Wonen en kopen in Italië' van harte aanbevelen."
Lees verder
Koopcontract
Net als in België en Nederland bestaat de overdracht van onroerend goed uit twee fases:
 • Het ondertekenen van het (voorlopige) koopcontract;
 • De ondertekening van de koopakte bij de notaris.
In België en Nederland zijn behalve wilsovereenstemming tussen koper en verkoper ook een notariële leveringsakte nodig om het eigendomsrecht over te doen gaan. In Italië daarentegen is een notariële leveringsakte niet per se noodzakelijk. Wilsovereenstemming is al voldoende. Dit betekent dat een stukje papier waarin de koper en verkoper verklaren te kopen respectievelijk te verkopen volstaat. Onderteken daarom niet te snel iets in Italië!
Lees verder

Eigendomsstructuren
Op het platteland vindt u nog steeds onroerend goed voor minder dan 40.000 euro. Het gaat dan wel om gebouwen die gerestaureerd moeten worden. De kosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen. Bij de aankoop van een oud huis kunt u op allerlei eigendomsstructuren stuiten.
Veel grondstukken en huizen zijn vaak gezamenlijk bezit van meerdere familieleden. Dit kan problemen opleveren bij de koop van een stuk grond omdat alle familieleden met de verkoop moeten instemmen.
Lees verder

Mondi helpt u via de adviesscan met het selecteren van een gekwalificeerde makelaar met een goede reputatie en maakt, indien gewenst, namens haar leden afspraken over de verkoop- of aankoopcondities. Leden zijn ervan verzekerd dat Mondi onafhankelijk en uitsluitend uit hun belang handelt.
In Italië kan een woning die niet, of niet geheel, gebouwd is conform de vergunningen, in de praktijk niet verkocht worden.

Het laatste nieuws uit Italië:

Nieuws

Stappenplan: rendement uit je tweede woning halen

Blog Nikki Koppedraaijer, medeoprichter en eigenaar van Bnbverhuurcursus.nl: “Heb jij een tweede woning en wil je hier zoveel mogelijk rendement uit halen? Heb je ooit wel eens gedacht aan recreatieve verhuur of de rekensom gemaakt wat een recreatieve woning kan opleveren? Volg het stappenplan en start met het verhuren van jouw vakantiewoning met inachtneming van opmerkingen Mondi.
lees verder

Nieuws

Gratis een betaalrekening openen, onderhouden of kosteloos annuleren

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een gratis betaal- of spaarrekening. Traditionele banken zijn niet per definitie organisaties die met gratis producten stunten of het moet een lokkertje zijn. Steeds meer lokale kantoren worden gesloten, maar de digitale bankensector is in opkomst. Op de vraag van een Mondi-lid, kregen alle leden toch een verrassend antwoord.
lees verder

Nieuws

Europese huizenprijzen met 30,9 procent gestegen sinds 2010

Eurostat is het bureau voor de statistiek van de Europese Unie dat betrouwbare statistieken en indicatoren voor heel Europa publiceert waardoor landen en regio's met elkaar kunnen worden vergeleken. Dat levert waardevolle informatie op en per land/regio kunnen er behoorlijke verschillen zijn. De stijging van de Europese huurprijzen (plus 15,3 procent) staat in schril contrast met de stijging van de huizenprijzen (plus 30,9 procent) sinds 2010.
lees verder

Nieuws

Uw villa of appartement in het buitenland verkopen

Sommige eigenaren proberen al jaren zonder succes hun appartement of villa te verkopen, maar kansen zijn er zeker. Een veelvoorkomende vraag die Mondi als belangenorganisatie ontvangt is: "Kan Mondi mij in contact brengen met een betrouwbare makelaar die mijn (tweede) woning kan verkopen?"
lees verder

Nieuws

Prijsontwikkelingen Europese huizenmarkt

In het vierde kwartaal van 2020 stegen de huizenprijzen, gemeten aan de hand van de Huizenprijsindex, in het eurogebied met 5,4 procent en met 5,7 procent in de EU vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Voor het eurogebied is dit het hoogste jaarlijkse stijging sinds het vierde kwartaal van 2006. cijfers zijn afkomstig van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie.
lees verder

Nieuws

Landgoed te koop met toeristisch verblijf in Piemonte

Soms wordt er een pareltje aangeboden, waar je direct enthousiast van wordt. Voor iemand die een toeristische accommodatie wil beginnen en met volle teugen wil genieten van een leven in Italië, is deze agriturismo* op de grens op de grens met Liguria een buitengewone mooie kans. 20 hectaren terrein (twee hectare gecultiveerd met lavendel), een afzonderlijke eigen woning, vier vakantie-appartementen in een authentieke Piemontese boerderij, een infinity zwembad, buitenkeuken en jacuzzi. Geen ‘Ik vertrek’ taferelen, maar alles op en top geregeld!
lees verder

Nieuws

Doe-het-niet-zelf per favore

Blog Frits Hemerik: “Penney wise, pound foolish is een Engelse uitdrukking die in algemene zin gebruikt wordt als men koste wat het kost langs de goedkoopste weg iets wil bereiken, maar uiteindelijk gestraft wordt door de realiteit waardoor het hele project veel te duur uitpakt. Het kopen van een huis in het buitenland en we spreken hier specifiek over Italië, is een sprekend voorbeeld voor een niet-ingezetene die besluit om het proces helemaal of gedeeltelijk zelf te willen doen.
lees verder

Nieuws

B&B's, hotels en lodges van Nederlanders wereldwijd

Bijna iedereen droomt er wel eens stiekem over. Veel Nederlanders doen het gewoon! In het boek 'We doen het gewoon!' Leest u zeventien verschillende ervaringen, van Spanje tot Noorwegen en van Brazilië tot Nieuw-Zeeland.
lees verder

Nieuws

Verschil tussen advocaat, jurist en juridisch adviseur

Als u een huis koopt in het buitenland, is het bijzonder onverstandig om geen gebruik te maken van een ter zake kundige en onafhankelijke advocaat, die de (voorlopige) koopovereenkomst controleert voordat de handtekeningen onder het contract worden gezet. Een jurist of juridisch adviseur kan aspirant-kopers ook prima begeleiden, maar als er vervolgens een conflict ontstaat over bijvoorbeeld het honorarium, kan het lastiger worden om een acceptabele oplossing te vinden.
lees verder

Beoordelingssysteem actieve organisaties uit de branche

In het nieuwe beoordelingssysteem kunt u ook via de landendossiers adviseurs beoordelen en raadplegen die zich (in)direct actief bezig houden met de aanschaf of bezit van vastgoed in het buitenland zoals advocaten, fiscalisten, belastingadviseurs, hypotheekadviseurs, architecten, gestors en verzekeringsadviseurs.
Ziet u het Mondi Approved Keurmerk? Dan voldoet de partij aan 25 strenge eisen, gecontroleerd door Mondi!
Ziet u het Mondi Professional kwaliteitslabel? Dan voldoet de organisatie aan 10 kwalificaties.


Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Uitgelichte producten uit onze webshop:

Vraag en Antwoord

23-08-2019 Anonieme bezoeker (beantwoord):
"Dag, allereerst een opmerking over het plaatsen van mijn vragen. Ik word wanneer ik anoniem wil plaatsen afgeschilderd als een anonieme bezoeker wat technisch onjuist is want ik ben anonieme plaatser maar wel betaald lid van de vereniging Mondi. Het anonieme plaatsen komt voort uit het feit dat je je eigen privé issues deelt op een soort forumachtige chatbox waarbij ik zelf niet wil dat ik met naam en toenaam wordt genoemd. Daarnaast verwacht ik op de vragen die ik heb antwoord van deskundigen aangesloten bij Mondi en geen antwoord van andere gebruikers (met alle respect) die minder deskundig zijn. En wat mij opvalt is dat veel van de antwoorden (van de deskundigen) leiden naar hun betaalde diensten. In alle eerlijkheid heb ik mijn twijfels over de objectiviteit en oprechtheid van de antwoorden op dit forum."
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Leden zijn ervaringsdeskundigen en reageren met goede bedoelingen om u verder te helpen. Een deskundige wordt altijd vermeld met naam, functie en bedrijfsnaam en reageert op zo informatief en objectief mogelijke wijze. Als er bewust een commerciële boodschap in een reactie wordt verwerkt door een deskundige die rechtstreeks reageert, dan onderneemt de redactie van Mondi maatregelen.

Het is een foutieve constatering dat (veel) antwoorden van deskundigen leiden naar betaalde diensten. Dat kan ieder lid controleren. U mag uw twijfels hebben en dat kunnen we alleen maar respecteren, maar dat u de oprechtheid van de antwoorden van deskundigen op deze wijze ter discussie stelt, doet ons pijn. Het beantwoorden van vragen door deskundigen mag niet onderschat worden. Daar komt heel wat expertise, ervaring en verantwoordelijkheid bij kijken.

U beseft waarschijnlijk niet dat Mondi sinds 2001 een deskundig netwerk heeft opgebouwd, waarbij juist integriteit van essentieel belang is. Er zijn voldoende deskundigen, waar Mondi geen relatie mee onderhoudt. Juist omdat deze deskundigen meer met eigen belangen bezig zijn dan met het belang van hun cliënten. Misschien bent u ook niet op de hoogte dat Mondi nooit een fee of commissie van derden ontvangt, dus we hebben er in principe ook geen belang bij om u met een deskundige in contact te brengen. Wel als het gaat om uw belang.

Mondi hoopt dat u op proactieve wijze gebruik maakt van uw lidmaatschap en dat u dankbaar gebruik maakt van alle (ervarings)deskundigen die u van preventieve informatie voorzien om uiteindelijk tot een succesvolle aankoop te komen, ongeacht waar of via wie u uiteindelijk koopt. Op basis van uw recent gestelde vragen, kunnen we nu al concluderen dat u zich heel wat ellende kunt besparen dankzij de antwoorden die u ontvangen heeft."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
28-07-2019 Pieter van der Ham Danser:
"Goedendag, we hebben onder voorbehoud een huis gekocht in San Fedele Intelvi. Om een goede inschatting te krijgen hebben we samen met een architect tekeningen gemaakt waaruit een eerste indicatie is gekomen wat de interne verbouwing gaat kosten. Vooraf hebben we besproken wat we zouden betalen voor het ee"
Pieter van der Ham Danser:
"eerste werk en zijn factuur betaald. Om verder te gaan met de bouw, heeft de architect een voorstel gedaan wat ver buiten ons budget . Zijn voorstel is 12% voor zijn werkzaamheden, 4% voor de afdracht aan de architecten vereniging , cnpaia en dan komt er nog 22% IVA bij. Kan iemand ons vertellen of dit een normaal tarief is voor een architect en / of gezien het een interne verbouwing betreft, kunnen we met een geometra verder en wat zijn ongeveer de tarieven van een geometra. Zelf zouden we het liefst met een vooraf afgesproken vast tarief werken."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
05-04-2019 Anonieme bezoeker (beantwoord):
"Goedemorgen,
Kunt u me helpen om wat informatie te verstrekken over de invoer van een camper in Italië. Ik wil misschien mijn camper met Nederlands kenteken verkopen aan een Italiaan. Hij staat nu in Italië. Zelf ben ik Nederlandse. Wat moet ik hiervoor doen? En wat zijn de kosten van invoer?"
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Mondi is een belangenorganisatie, waar leden onbeperkt vragen kunnen stellen over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit of verkoop van vastgoed in het buitenland. Natuurlijk helpen we u graag verder als lid, maar misschien is het voor u voordeliger om via internet een in- of export specialist van voortuigen te zoeken. We hebben wel een oude publicatie over dit onderwerp gepubliceerd, dat wellicht nog geactualiseerd dient te worden: 'Het invoeren van een auto in Italië' link

NB: ik weet niet hoe lang uw camper met Nederlands kenteken in Italië staat, maar houdt u rekening met de clausule van uw verzekeringspolis. Indien uw voortuig een periode langer dan 3 of 6 maanden is het buitenland is, kan het zijn dat u onverzekerd bent. Controleer uw polis en de clausules s.v.p."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
11-03-2020 Pieter van der Ham Danser:
"Buongiorno, wij hebben een huis gekocht in Centro Valle Intelvi en gaan ons nu inschrijven in de gemeente. We moeten nu een verklaring schrijven dat we over voldoende financieele middelen beschikken. Heeft iemand van de leden deze verklaring al eerder geschreven en mogen we die dan gebruiken als voorbeeld."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
04-09-2019 Anonieme bezoeker (beantwoord):
"Hoeveel belasting wordt in Italië geheven bij invoer van een auto die minder dan 6 maanden op mijn naam staat?"
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Mondi wil u graag helpen met het beantwoorden van uw vraag, maar om dat goed te doen hebben wij meer informatie nodig over de auto. Daarnaast zijn wij een belangenorganisatie voor leden, dus als wij uw casus in behandeling nemen (kost toch behoorlijk wat tijd), dient u zich eerst aan te melden als lid.

In algemene zin:
De uitvoer van uw auto regelt u via de RDW. Uw voertuig staat daar geregistreerd en de RDW is een publieke dienstverlener die zich bezig houdt met wettelijke taken omtrent voertuigen, onderdelen en registratie. Zij hebben een uitgebreid stappenplan ontwikkeld dat u helpt bij het succesvol uitvoeren van uw voertuig link

Invoeren en verkeersregels buitenland
De auto moet vervolgens ingevoerd worden in het gastland. De regels en het proces daarvoor zijn per land verschillend. Informatie hierover kunt u opvragen bij bijvoorbeeld de ambassade. Zodra u ingeschreven staat gaat u meebetalen aan de nationale belastingen. Ook zijn er in veel landen extra kosten verbonden aan de invoering van uw voertuig. Het is belangrijk dat u goed naleest welke documenten er nodig zijn en welke regels er gelden voor het land waar u uw auto heen verhuist.

Om veel rompslomp te besparen adviseren wij onze leden de wat kostbaardere auto te laten exporteren via een gespecialiseerd bedrijf. Ook daar kan Mondi bij behulpzaam zijn."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten

Word lid om een vraag te plaatsen.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten