HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Italië


Welkom in het landendossier over Italië!
Italië oefent op veel mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Het land heeft veel te bieden: azuurblauwe kust, groene heuvels met olijfboomgaarden, prachtige middeleeuwse steden en een geweldige culinaire traditie. De regio’s verschillen sterk van elkaar, maar hebben alle hun eigen charme. Hoewel het land veel industrie heeft en vaak behoorlijk hectisch is, is Italië het land van “la dolce vita”. Italië staat voor mooie natuur, een uitstekend klimaat, oudheid, ongekende cultuurschatten en zijn goede koffie. Italië bestaat uit twintig regio’s (regioni), waarvan Toscane verreweg het meest populair is.

In het landendossier Italië treft u relevante en praktische informatie aan, die van belang is bij de aan- en verkoop van een woning in Italië. Om toegang te hebben tot alle waardevolle publicaties, tips, tricks, onderzoeksgegevens en antwoorden op vragen van leden, dient u te beschikken over een Mondi lidmaatschap.

Koopproces Italië
De Italianen zijn zich bewust van de schoonheid van hun land en doen er alles aan om het te beschermen. Dit resulteert in bureaucratie, waarin de onervaren huizenkoper snel verstrikt kan raken. Schakel daarom een makelaar in. Belangrijk is dat u bij het kopen van oudere panden inzicht krijgt in de eigendomsstructuren. Als u wilt verbouwen of een huis wilt bouwen, moet u zich goed laten informeren. U kunt daarvoor het beste een geometra in de arm nemen.

Als u weet wat voor woning u wilt hebben en waar, dan is het tijd om een makelaar (agente immobiliare) in te schakelen. De meeste makelaars in Italië zijn vaak kleine zelfstandigen, met kleine kantoren en een paar medewerkers.
Het beroep van makelaar is in Italië wettelijk geregeld en vastgelegd. Bij iedere Kamer van Koophandel (Camera di Commercio) kunt u een lijst raadplegen met personen die staan ingeschreven als makelaar en als zodanig mogen opereren. Lees verder
Top tien meest geraadpleegde artikelen
 1. Het invoeren van een auto in Italië - wordt geactualiseerd
 2. Uw eigen Italiaanse bankrekening
 3. De taken van de geometra in Italië
 4. Handboek: Wonen en kopen in Italië
 5. Ondertekening notariële akte middels volmacht - Nicolas Dewulf
 6. Terugblik en vooruitzicht Italiaanse huizenmarkt - Ronald de Rooy
 7. Aankoop van een huis in Italië als eerste of tweede woning - wordt geactualiseerd
 8. Italiaanse Toestanden
 9. Ziektekostenverzekering bij wonen in Italië
 10. Neem als aspirant-koper fatsoensregels in acht - Frits Hemerik
Mondi heeft vanaf 2001 duizenden artikelen online, in magazines, boeken en via de media gepubliceerd. De meeste artikelen ontstaan naar aanleiding van vragen van leden. De redactie weet dat met het beantwoorden van de meeste vragen er behoefte is aan aanvullende informatie. Daarnaast is voor deskundige gastschrijvers Mondi een ideaal platform om op objectieve en informatieve wijze kennis en ervaring te delen. Daar profiteren alle bezoekers van Mondi.nl en Mondi.be van en vooral leden die in een afgeschermde omgeving extra advies ontvangen.
Mondi leden kunnen onbeperkt vragen stellen
U zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft als het gaat om aankoop, bezit of verkoop van een woning in Spanje. Mondi adviseert haar leden zonder meerkosten in collectief verband en tegen een vaste prijs afspraak ook persoonlijk, zodat u tot een weloverwogen beslissing kunt komen. Vragen kunt u stellen onderaan deze pagina in de vraag- en antwoordmodule.

Meer informatie over lidmaatschappen en diensten.
Notaris en overdracht
Het transport van woning en hypotheek zal plaatsvinden bij de notaris (notaio) waar de koper en verkoper beide aanwezig dienen te zijn. Zonder tussenkomst van de notaris is het niet mogelijk onroerend goed over te dragen.

De notaris is onpartijdig. De notaris vertegenwoordigt niet de koper noch de verkoper, maar de Italiaanse staat. Zijn belangrijkste taak is er voor te zorgen dat alle belastingen, die te maken hebben met onroerendgoedtransacties, daadwerkelijk afgedragen worden.
Lees verder

Geometra
Als u een verklaring wenst dat de woning die u op het oog hebt volledig legaal is, schakelt u een geometra in. Als u zelf gaat bouwen (of als u uw woning grondig wilt verbouwen) en een geschikte bouwkavel heeft gevonden, dient u een aannemer in te schakelen. Hiervoor heeft u in Italië de diensten van een geometra nodig. Een geometra maakt de bouwtekeningen, vraagt de vergunningen aan, maakt bestekken op en legt de koper offertes van aannemers voor.
Lees verder

Aanbevolen door Mondi: Wonen en kopen in Italië
Onmisbaar handboek met juridische, fiscale, financiële en praktische aspecten bij vestiging, aankoop en bezit van onroerend goed in Italië.

“Dit boek is als naslagwerk inderdaad onmisbaar voor Nederlanders en Belgen die een woning in Italië willen kopen. Voorzien van veel praktische achtergrondinformatie kan Mondi het boek 'Wonen en kopen in Italië' van harte aanbevelen."
Lees verder
Koopcontract
Net als in België en Nederland bestaat de overdracht van onroerend goed uit twee fases:
 • Het ondertekenen van het (voorlopige) koopcontract;
 • De ondertekening van de koopakte bij de notaris.
In België en Nederland zijn behalve wilsovereenstemming tussen koper en verkoper ook een notariële leveringsakte nodig om het eigendomsrecht over te doen gaan. In Italië daarentegen is een notariële leveringsakte niet per se noodzakelijk. Wilsovereenstemming is al voldoende. Dit betekent dat een stukje papier waarin de koper en verkoper verklaren te kopen respectievelijk te verkopen volstaat. Onderteken daarom niet te snel iets in Italië!
Lees verder

Eigendomsstructuren
Op het platteland vindt u nog steeds onroerend goed voor minder dan 40.000 euro. Het gaat dan wel om gebouwen die gerestaureerd moeten worden. De kosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen. Bij de aankoop van een oud huis kunt u op allerlei eigendomsstructuren stuiten.
Veel grondstukken en huizen zijn vaak gezamenlijk bezit van meerdere familieleden. Dit kan problemen opleveren bij de koop van een stuk grond omdat alle familieleden met de verkoop moeten instemmen.
Lees verder

Mondi helpt u via de adviesscan met het selecteren van een gekwalificeerde makelaar met een goede reputatie en maakt, indien gewenst, namens haar leden afspraken over de verkoop- of aankoopcondities. Leden zijn ervan verzekerd dat Mondi onafhankelijk en uitsluitend uit hun belang handelt.
In Italië kan een woning die niet, of niet geheel, gebouwd is conform de vergunningen, in de praktijk niet verkocht worden.

Het laatste nieuws uit Italië:

Nieuws

Het Mondi beoordelingssysteem

Eén van de speerpunten van Mondi is het bevorderen van transparantie op de internationale vastgoedmarkt. Een belangrijk middel om dat te bereiken zijn de publieke beoordelingen. Iedereen die ervaring heeft met een aanbieder van een (tweede) woning in het buitenland, een recreatiewoning in België of Nederland of een dienstverlener die aan de internationale vastgoedmarkt gerelateerd is, kan deze beoordelen. Ongeacht of het gaat om een eerste indruk of om het daadwerkelijk doen van zaken.
lees verder

Nieuws

Testamentvormen naar het Italiaanse recht

Het Italiaanse ‘Codice Civile’ (Burgerlijke Wetboek) voorziet in twee verschillende vormen van testamenten. Wij hebben het zogenaamde ‘testamenti ordinari’ (gewone testament) en het ‘testamenti speciali’ (bijzondere testament). Gewone testamenten kunnen worden opgesteld door middel van een notariële akte of door middel van een holografische akte ‘testamento olografo’ (een wilsbeschikking die volledig handgeschreven is ondertekend door de erflater).
lees verder

Nieuws

Veilige Schenkingspolis geeft Italiaanse vastgoedmarkt lucht

"De gevolgen van de Corona-crisis zijn te merken op de Italiaanse vastgoedmarkt: de vraag krimpt en de kredietverstrekking gaat moeizamer. Ondanks dat het wellicht nog te vroeg is om de schade te berekenen, schat men een verlies in de sector tussen de negen en tweeëntwintig miljard euro in vergelijking met afgelopen jaar. Die observatie komt van de makelaarsorganisaties Fiaip, Fami en Anama in Italië, die wijzen op de eerste inperkingsmaatregelen die geleid hebben tot de opschorting of gedeeltelijke annulering van circa 20.000 transportakten.
lees verder

Nieuws

Profiel: Peter Gillissen van Uitgeverij Guide Lines

Als uitgever van emigratie- en buitenlands onroerend goed handboeken is Peter op eerbiedige wijze een oude rot in het vak. In de afgelopen 25 jaar hebben we heel wat ondernemers zien komen en gaan, die (in)direct actief zijn op de internationale vastgoedmarkt. Slechts een gering aantal zelfstandigen is nog steeds actief. De kans is groot -zeker als het aan Mondi ligt- dat u een exemplaar in uw bezit hebt van handboek ‘Wonen en kopen in . . .’ (vul uw favoriete land maar in).
lees verder

Nieuws

Emigreren uit frustratie

Al 20 jaar zie ik argumenten voorbij komen van Nederlanders die willen emigreren naar het buitenland. Mensen die positief zijn ingesteld, goed kunnen relativeren, zich gemakkelijk kunnen aanpassen en zich niet druk maken om zaken die ze zelf niet in de hand hebben, kunnen in de juiste omgeving - waar ze zich ook echt thuis kunnen voelen - een gelukkig nieuw leven opbouwen.
lees verder

Nieuws

Compensatie voor mensen met een tweede huis in Coronatijd

Op verzoek van BNR Nieuwsradio is Mondi op zoek gegaan naar specifieke informatie over compensatie voor mensen met een tweede huis in de vijf populairste landen (Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en Oostenrijk) in coronatijd. Met name verhuurders van recreatiewoningen worden getroffen. Zij betalen wel de lasten, geen ontvangen geen verhuurinkomsten. Zie ook het voorbeeld aan het einde van dit artikel.
lees verder

Nieuws

De taken van de geometra in Italië

Als u een verklaring wenst dat de woning die u op het oog hebt volledig legaal is, schakelt u een geometra in. Als u zelf gaat bouwen (of als u uw woning grondig wilt verbouwen) en een geschikte bouwkavel heeft gevonden, dient u een aannemer in te schakelen. Hiervoor heeft u in Italië de diensten van een geometra nodig. Een geometra maakt de bouwtekeningen, vraagt de vergunningen aan, maakt bestekken op en legt de koper offertes van aannemers voor.
lees verder

Nieuws

Hypotheek buitenland

Goed hypotheekadvies is meer dan een zoektocht naar de hypotheek met de laagste maandlasten. Dit geldt zeker bij een hypotheek in het buitenland. In het buitenland gelden er andere regels en hypotheekvoorwaarden. Zonder deskundige begeleiding lopen aspirant-kopers van een (tweede) woning sneller tegen onaangename verrassingen aan in de vorm van een hogere hypotheekrente en/of kostbare verplichte (levens)verzekeringen.
lees verder

Nieuws

Bloggers, vloggers en schrijvers gezocht

Het bereik van Mondi via haar website is groot voor de nichemarkt waarin de belangenorganisatie actief is. In 2019 bezochten maar liefst 531.807 bezoekers de website van Mondi en werden 2.527.302 pagina's (lees: voornamelijk artikelen)* geraadpleegd over het tweede huis, emigreren en beleggen in vastgoed. Vanaf 2001 heeft Mondi een uitgebreid internationaal netwerk opgebouwd, maar de redactie staat altijd open voor (ervarings)deskundigen die kennis en ervaring via het platform van Mondi willen delen.
lees verder

Beoordelingssysteem actieve organisaties uit de branche

In het nieuwe beoordelingssysteem kunt u ook via de landendossiers adviseurs beoordelen en raadplegen die zich (in)direct actief bezig houden met de aanschaf of bezit van vastgoed in het buitenland zoals advocaten, fiscalisten, belastingadviseurs, hypotheekadviseurs, architecten, gestors en verzekeringsadviseurs.
Ziet u het Mondi Approved Keurmerk? Dan voldoet de partij aan 25 strenge eisen, gecontroleerd door Mondi!
Ziet u het Mondi Professional kwaliteitslabel? Dan voldoet de organisatie aan 10 kwalificaties.


Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Uitgelichte producten uit onze webshop:

Vraag en Antwoord

11-03-2020 Pieter van der Ham Danser:
"Buongiorno, wij hebben een huis gekocht in Centro Valle Intelvi en gaan ons nu inschrijven in de gemeente. We moeten nu een verklaring schrijven dat we over voldoende financieele middelen beschikken. Heeft iemand van de leden deze verklaring al eerder geschreven en mogen we die dan gebruiken als voorbeeld."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
04-09-2019 Anonieme bezoeker (beantwoord):
"Hoeveel belasting wordt in Italië geheven bij invoer van een auto die minder dan 6 maanden op mijn naam staat?"
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Mondi wil u graag helpen met het beantwoorden van uw vraag, maar om dat goed te doen hebben wij meer informatie nodig over de auto. Daarnaast zijn wij een belangenorganisatie voor leden, dus als wij uw casus in behandeling nemen (kost toch behoorlijk wat tijd), dient u zich eerst aan te melden als lid.

In algemene zin:
De uitvoer van uw auto regelt u via de RDW. Uw voertuig staat daar geregistreerd en de RDW is een publieke dienstverlener die zich bezig houdt met wettelijke taken omtrent voertuigen, onderdelen en registratie. Zij hebben een uitgebreid stappenplan ontwikkeld dat u helpt bij het succesvol uitvoeren van uw voertuig link

Invoeren en verkeersregels buitenland
De auto moet vervolgens ingevoerd worden in het gastland. De regels en het proces daarvoor zijn per land verschillend. Informatie hierover kunt u opvragen bij bijvoorbeeld de ambassade. Zodra u ingeschreven staat gaat u meebetalen aan de nationale belastingen. Ook zijn er in veel landen extra kosten verbonden aan de invoering van uw voertuig. Het is belangrijk dat u goed naleest welke documenten er nodig zijn en welke regels er gelden voor het land waar u uw auto heen verhuist.

Om veel rompslomp te besparen adviseren wij onze leden de wat kostbaardere auto te laten exporteren via een gespecialiseerd bedrijf. Ook daar kan Mondi bij behulpzaam zijn."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
23-08-2019 Anonieme bezoeker (beantwoord):
"Dag, allereerst een opmerking over het plaatsen van mijn vragen. Ik word wanneer ik anoniem wil plaatsen afgeschilderd als een anonieme bezoeker wat technisch onjuist is want ik ben anonieme plaatser maar wel betaald lid van de vereniging Mondi. Het anonieme plaatsen komt voort uit het feit dat je je eigen privé issues deelt op een soort forumachtige chatbox waarbij ik zelf niet wil dat ik met naam en toenaam wordt genoemd. Daarnaast verwacht ik op de vragen die ik heb antwoord van deskundigen aangesloten bij Mondi en geen antwoord van andere gebruikers (met alle respect) die minder deskundig zijn. En wat mij opvalt is dat veel van de antwoorden (van de deskundigen) leiden naar hun betaalde diensten. In alle eerlijkheid heb ik mijn twijfels over de objectiviteit en oprechtheid van de antwoorden op dit forum."
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Leden zijn ervaringsdeskundigen en reageren met goede bedoelingen om u verder te helpen. Een deskundige wordt altijd vermeld met naam, functie en bedrijfsnaam en reageert op zo informatief en objectief mogelijke wijze. Als er bewust een commerciële boodschap in een reactie wordt verwerkt door een deskundige die rechtstreeks reageert, dan onderneemt de redactie van Mondi maatregelen.

Het is een foutieve constatering dat (veel) antwoorden van deskundigen leiden naar betaalde diensten. Dat kan ieder lid controleren. U mag uw twijfels hebben en dat kunnen we alleen maar respecteren, maar dat u de oprechtheid van de antwoorden van deskundigen op deze wijze ter discussie stelt, doet ons pijn. Het beantwoorden van vragen door deskundigen mag niet onderschat worden. Daar komt heel wat expertise, ervaring en verantwoordelijkheid bij kijken.

U beseft waarschijnlijk niet dat Mondi sinds 2001 een deskundig netwerk heeft opgebouwd, waarbij juist integriteit van essentieel belang is. Er zijn voldoende deskundigen, waar Mondi geen relatie mee onderhoudt. Juist omdat deze deskundigen meer met eigen belangen bezig zijn dan met het belang van hun cliënten. Misschien bent u ook niet op de hoogte dat Mondi nooit een fee of commissie van derden ontvangt, dus we hebben er in principe ook geen belang bij om u met een deskundige in contact te brengen. Wel als het gaat om uw belang.

Mondi hoopt dat u op proactieve wijze gebruik maakt van uw lidmaatschap en dat u dankbaar gebruik maakt van alle (ervarings)deskundigen die u van preventieve informatie voorzien om uiteindelijk tot een succesvolle aankoop te komen, ongeacht waar of via wie u uiteindelijk koopt. Op basis van uw recent gestelde vragen, kunnen we nu al concluderen dat u zich heel wat ellende kunt besparen dankzij de antwoorden die u ontvangen heeft."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
28-07-2019 Pieter van der Ham Danser:
"Goedendag, we hebben onder voorbehoud een huis gekocht in San Fedele Intelvi. Om een goede inschatting te krijgen hebben we samen met een architect tekeningen gemaakt waaruit een eerste indicatie is gekomen wat de interne verbouwing gaat kosten. Vooraf hebben we besproken wat we zouden betalen voor het ee"
Pieter van der Ham Danser:
"eerste werk en zijn factuur betaald. Om verder te gaan met de bouw, heeft de architect een voorstel gedaan wat ver buiten ons budget . Zijn voorstel is 12% voor zijn werkzaamheden, 4% voor de afdracht aan de architecten vereniging , cnpaia en dan komt er nog 22% IVA bij. Kan iemand ons vertellen of dit een normaal tarief is voor een architect en / of gezien het een interne verbouwing betreft, kunnen we met een geometra verder en wat zijn ongeveer de tarieven van een geometra. Zelf zouden we het liefst met een vooraf afgesproken vast tarief werken."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
05-04-2019 Anonieme bezoeker (beantwoord):
"Goedemorgen,
Kunt u me helpen om wat informatie te verstrekken over de invoer van een camper in Italië. Ik wil misschien mijn camper met Nederlands kenteken verkopen aan een Italiaan. Hij staat nu in Italië. Zelf ben ik Nederlandse. Wat moet ik hiervoor doen? En wat zijn de kosten van invoer?"
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Mondi is een belangenorganisatie, waar leden onbeperkt vragen kunnen stellen over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit of verkoop van vastgoed in het buitenland. Natuurlijk helpen we u graag verder als lid, maar misschien is het voor u voordeliger om via internet een in- of export specialist van voortuigen te zoeken. We hebben wel een oude publicatie over dit onderwerp gepubliceerd, dat wellicht nog geactualiseerd dient te worden: 'Het invoeren van een auto in Italië' link

NB: ik weet niet hoe lang uw camper met Nederlands kenteken in Italië staat, maar houdt u rekening met de clausule van uw verzekeringspolis. Indien uw voortuig een periode langer dan 3 of 6 maanden is het buitenland is, kan het zijn dat u onverzekerd bent. Controleer uw polis en de clausules s.v.p."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten

Word lid om een vraag te plaatsen.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten