HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Terugblik en vooruitzicht Italiaanse huizenmarkt

Het jaar 2017 bracht Italië eindelijk in rustiger vaarwater en liet in veel gebieden tekenen van economisch herstel zien. De situatie in noord-Europa op economisch gebied toonde een sterk vertrouwen en herstel van onder andere de lokale huizenmarkt, hetgeen haar weerslag had in het vertrouwen van tweede huizen kopers.

Tweede huizenmarkt versus lokale markt
Zoals eerder gesignaleerd, is er een duidelijk verschil in prijs- en marktontwikkelingen tussen de vastgoedmarkt voor tweede (luxe) woningen en de markt voor permanente bewoning. Deze laatste categorie ondervond de afgelopen jaren sterke invloed van de economische situatie in Italië, waar de eerste categorie daar eigenlijk niet mee te kampen had. In 2017 kwam er eindelijk meer stabiliteit in het segment voor permanente bewoning. Voor de gehele markt geldt verder dat het aantal transacties voor het derde opvolgende jaar is toegenomen. Het is lastig om de huizenmarkt als een markt te beschouwen omdat de ontwikkeling van het tweede huizensegment door andere factoren wordt beïnvloed dan de lokale markt. De sterke vraag vanuit het buitenland is een constante factor die de afgelopen jaren grote invloed gehad heeft op de conditie van de Italiaanse tweede huizenmarkt. Voor kopers blijft het een aantrekkelijke tijd. Het prijsniveau is lager dan voor de crisis en het aanbod is over het algemeen groter dan enkele jaren geleden.

Het noorden
In het noorden gaven de meren een sterk beeld te zien waarbij de groei in de vraag wel stabiliseerde. De regio Piemonte ondervond een nog grotere groei dan vorig jaar. Met name de Langhe, Monferrato en Basso-Piemonte lieten een spectaculaire groei in belangstelling zien en kunnen nu als volwaardige alternatieven voor de meer traditionele gebieden in midden-Italië worden gezien. Kopers uit de Benelux en Scandinavië domineren de markt. Het Lago Maggiore blijft van de grote noordelijke meren ook dit jaar licht achter, zowel qua ontwikkeling als voor wat betreft de interesse vanuit de markt.

Midden Italië

In midden Italië is een herstel te zien van de vraag na de aardbevingen die Le Marche en Umbrië in 2016 troffen. Het aanbod is in sommige gebieden ruim en kopers zijn kritisch. In Toscane is een mooi herstel van de prijzen te zien in de segmenten van appartementen en vrijstaande villa's. De prijzen hebben echter nog niet het niveau van voor de crisis bereikt waardoor het een goede tijd is om te investeren in regio's als Toscane, Umbrië en Le Marche.

De skigebieden
Ook in 2017 heeft de toenemende belangstelling voor een tweede huis in de Italiaanse wintersportgebieden zich duidelijk voortgezet. Op de vakantiemarkt bestaat een grote vraag naar accommodaties en deze trend is duidelijk waarneembaar in de vastgoedmarkt. Kopers vanuit de Benelux, het UK en Scandinavië zorgen voor groeiende interesse. Een probleem blijft de schaarste. Door de jaren heen is er aanmerkelijk minder ontwikkeld dan in omringende Alpenlanden waardoor er voor de kopers geen grote onderhandelingsmarges bestaan.

Vooruitzicht

Voor 2018 verwachten we voor het tweede huizensegment een voortzetting van de bestaande trend. De prijzen zullen in de meeste gebieden stabiel blijven, maar door de beperkte ontwikkelingen in midden-Italië, kan er wel een schaarste ontstaan in bepaalde soorten woningen. Dit geldt met name voor de midden-Italiaanse regio's zoals Toscane, Umbrië en Le Marche. In de meest gewaardeerde of prestigieuze gebieden in Toscane, de Dolomieten en aan de noord-Italiaanse meren zal het prijsniveau onveranderd hoog blijven. Door de ieder jaar toenemende interesse vanuit landen met een sterkere economische situatie zal het prijsniveau in het hogere segment van de markt eveneens hoog blijven. Voor Piemonte verwachten wij dat de belangstelling onverminderd sterk zal groeien. De regio heeft alles mee: de kwaliteit van leven, bereikbaarheid en een aantrekkelijk prijsniveau. Of er al een herstel van de markt in zuid-Italië zal plaatsvinden valt sterk te betwijfelen.

Ronald de Rooy is verbonden aan ItaliaCasa

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Ronald de Rooy
Datum: 10-01-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

aanmelden
De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten