HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Uw eigen Italiaanse bankrekening

Voor zowel residenten als niet-residenten van Italië is het mogelijk om in Italië een bankrekening te openen. Om zeker te zijn van tijdige betaling van bijvoorbeeld uw vaste lasten wanneer u zelf niet in Italië bent, biedt een Italiaanse rekening uitkomst. U kunt persoonlijk bij een door u gekozen bank langs gaan en ter plekke een bankrekening openen, maar het kan ook schriftelijk vanuit Nederland.

In het laatste geval moet u openingsformulieren aanvragen bij de bank in Italië of bij een filiaal van een Italiaanse bank in Nederland. Er wordt dan een adressenlijst toegezonden waaruit u het filiaal kiest dat het dichtst bij uw Italiaanse adres ligt. Verder moet u een bankreferentie van uw bank in Nederland overleggen, inclusief een bankcertificaat waaruit de echtheid van uw handtekening blijkt of een handtekening die door een notaris is gelegaliseerd.

Voorwaarden voor het openen van een Italiaanse bankrekening

  • U moet minimaal achttien jaar zijn;
  • U moet een identiteitsbewijs overleggen;
  • U moet een adres in Italië kunnen aantonen. Dit kan een rekening van een nutsbedrijf zijn, een huurcontract of koopakte van het huis;
  • U moet in het bezit zijn van een Italiaans fiscaal nummer (codice fiscale).

Na opening van de rekening beschikt u over een bank/pinpas (bancomat) en/of creditcard waarmee u in heel Italië en daarbuiten kunt betalen en geld kunt opnemen (meestal maximaal 300 euro per dag). Tevens ontvangt u een chequeboekje (librettto di assegni) voor bankoverschrijvingen. De pas en het chequeboek moet u persoonlijk circa twee à drie weken na opening van de rekening bij de bank afhalen.

Als niet-resident kunt u een niet-ingezetenenrekening (conto estero) openen. De bankkosten voor een dergelijke rekening zijn hoger dan voor een ingezetenenrekening. Voor het openen van een ingezetenenrekening moet u Italiaans resident zijn. U moet dan een verblijfsvergunning (certificato di residenza) of een arbeidscontract tonen.

Voor de dagelijkse transacties bestaat de cheque- of lopende rekening (conto corrente/interno). De gezamenlijke (en/of) rekening heet conto corrente cointestato.

Bankafschriften
U mag uw bank aangegeven of u uw bankafschriften wekelijks, maandelijks of per kwartaal wilt ontvangen. Via internetbankieren kunt u zelfs vanuit Nederland de wijzigingen op uw Italiaanse rekening controleren. Groot voordeel hiervan is dat u overal en altijd kan zien of er voldoende geld op uw rekening staat, zodat u bij onvoldoende saldo op tijd aan kan vullen en automatische afschrijvingen altijd doorgang kunnen vinden. U kunt uw bank opdracht geven voor een periodieke betaling (ordine di pagamento). Ook kunt u een (nuts)bedrijf een machtiging geven (domiciliazione), dan bent u zeker dat er, bij voldoende saldo, geen rekeningen onbetaald blijven.

Gebruik van cheques
Cheques kunnen gekruist (sbarrato) of open (non-sbarroto) in Italiaans worden uitgeschreven. Het laatste komt in Italië het meeste voor. Een cheque is vrij overdraagbaar aan derden tot een bedrag van 10.350 euro. Zet daarom aan de achterkant bij uw handtekening ‘niet overdraagbaar’ (non transferible), zodat de cheque niet door anderen dan waarvoor deze bestemd is, geïncasseerd kan worden. Deze betaalwijze wordt vooral binnen de eigen regio gebruikt voor betalingen aan aannemers, klusbedrijven, loodgieters, schilders, tegelzetters et cetera. Houd u er rekening mee dat het uitschrijven van een ongedekte cheque (assegno a vuoto) in Italië strafbaar is. De bank zal een boete en hoge rente doorberekenen en kan zelfs uw rekening opheffen.

Bron: Guide Lines


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Italië
Bezoek regelmatig het landendossier Italië en maak en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 10-05-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten