HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Aankoop van een huis in Italië als eerste of tweede woning

Resideren in Italië? Daarmee bespaart u op de overdrachtsbelasting bij aankoop, want in plaats van 10 procent betaalt u slechts 3 procent

Bij de overdracht van onroerend goed in Italië wordt voorafgaande aan het opstellen van de notariële akte door de notaris de vraag gesteld of u het pand als eerste of tweede woning wilt kopen. U kunt residentie ter plaatse kiezen als u een half jaar of meer in Italië verblijft. Daarmee bespaart u op de overdrachtsbelasting bij aankoop, want in plaats van 10 procent betaalt u slechts 3 procent. 

Deze belasting wordt overigens niet over de aankoopwaarde, maar over de vaak aanzienlijk lagere kadastrale waarde berekend. Wanneer u toch al van plan was om een aantal maanden per jaar in Italië te verblijven kan het interessant zijn om uw vakantiehuis in Italië als eerste woning te kopen. In principe betekent inschrijving in Italië als resident ook uitschrijving uit Nederland en dat de belastingaangifte, het paspoort, rijbewijs etc. in Italië geregeld moeten worden c.q. moeten voldoen aan de vereisten die de Italiaanse wet hieraan stelt.

De Italiaanse belastingdienst
Sinds december 2010 is hier nog iets bijgekomen. Alle inwoners met bezittingen en deelnemingen in het buitenland zijn verplicht het ‘Quadro RW’ in te vullen. Deze nieuwe wetgeving (D.L. 78/2010) is met name bedoeld om zicht te krijgen op de bezittingen van Italianen in het buitenland, maar heeft een onbedoeld groot effect op buitenlanders die resident zijn geworden in Italië. Immers, veel buitenlanders hebben bezittingen zoals een huis, auto of aandelen in hun eigen land en maken regelmatig geld over van het ene naar het andere land. Ook is er sprake van overboekingen over en weer. De Italiaanse fiscus wil behoorlijk gedetailleerd weten wat er zich in het buitenland afspeelt. Zo moeten overboekingen vanuit het buitenland naar Italië van 3.000 euro of meer gemeld worden. Het risico is niet dat Italië nogmaals belasting gaat heffen, maar er staat een flinke boete op het niet verstrekken van de informatie. Deze nieuwe wet impliceert dus een extra inspanning van de resident en een zeer zorgvuldige administratie.

Het resident worden in Italië heeft uiteraard ook voordelen. Het eenmalige voordeel van een korting op de overdrachtsbelasting is hiervoor al genoemd. Sinds enkele jaren hoeft er over een eerste woning geen ICI (Italiaanse equivalent van de Nederlandse OZB belasting) meer te worden betaald. Dit is overigens iets dat met een nieuwe politieke wind ook weer zou kunnen verdwijnen. Een belangrijk voordeel van het Italiaans ingezetene zijn, is dat er ter plaatse een auto of scooter gekocht kan worden. Dit is natuurlijk reuze praktisch, omdat een Nederlandse auto ieder jaar in Nederland gekeurd moet worden. Soms is het zo dat in agrarische gebieden alleen mensen die resident -en dus in de gelegenheid zijn om het bezit te onderhouden- een huis mogen bouwen. In zo’n geval is er geen keus voor de aspirant koper dan een huis als eerste huis te kopen.

Daar waar er een keuzemogelijkheid is, is het van belang om de voor en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Ons advies is om goed te kijken wat in uw geval de beste optie is en om een goede adviseur en commercialista (boekhouder/fiscalist) in te schakelen voor het doen van aangifte, zeker wanneer u resident wordt in Italië.

Dit artikel werd verzorgd door drs. Marlies de Waal manager ItaliaCasa Liguria en mr Ronald de Rooy, oprichter en partner ItaliaCasa 

Eerder verschenen
De huidige marktsituatie in Italië | deel 1
De huidige marktsituatie in Italië | deel 2
Bankgarantie bij nieuwbouwprojecten in Italië
Controles bij het opstellen van een Italiaans koopcontract 


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Italië
Bezoek regelmatig het landendossier Italië en maak en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 26-10-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten