HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Italiaanse makelaar


Denk goed na over het soort woning dat u kopen wilt. Het lijkt sprookjesachtig, ergens in het binnenland een oud pand opkopen en vervolgens opknappen.  Dit heeft echter een aantal haken en ogen. In de eerste plaats kost opknapwerk veel tijd en geld.

Als u weet wat voor woning u wilt hebben en waar, dan is het tijd om een makelaar (agente immobiliare) in te schakelen. De meeste makelaars in Italië zijn vaak kleine zelfstandigen, met kleine kantoren en een paar medewerkers. Het beroep van makelaar is in Italië wettelijk geregeld en vastgelegd. Bij iedere Kamer van Koophandel (Camera di Commercio) kunt u een lijst raadplegen met personen die staan ingeschreven als makelaar en als zodanig mogen opereren. Een makelaar moet aan een aantal eisen voldoen. De makelaar moet: 
  • de beroepsopleiding met goed gevolg doorlopen hebben;
  • voldoende praktijkervaring opgedaan hebben;
  • een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid hebben afgesloten;
  • beschikken over een speciale makelaarsvergunning en over een verklaring die is afgegeven door de gemeente waaruit blijkt dat hij officieel als makelaar staat geregistreerd.
Benodigde papieren
In Italië dient een ieder die zich bezighoudt met het bemiddelen bij onroerend goed transacties te voldoen aan bovenstaande criteria, dit geldt dus ook voor dienstverleners met een andere nationaliteit. In de praktijk zijn er diverse 'schimmige' figuren die zich nog altijd bemoeien met OG transacties –zonder de vereiste papieren- hetgeen in Italië dus niet is toegestaan. Informeer hiernaar! Een goede makelaar is essentieel. Hij kan u begeleiden bij het verzamelen en invullen van de benodigde papieren en het aanvragen van aansluiting op de nutsvoorzieningen. Vraag gerust om referenties. Laat uw makelaar goed informeren naar de eigendomsstructuren van de woning die u op het oog heeft.

Vertrouwen
Voor buitenlandse bemiddelaars die vanuit het buitenland opereren is dit anders. Deze dienen zich te houden aan de wet-en regelgeving van het eigen land waar zij gevestigd zijn. Er zijn uiteraard ook buitenlandse partijen die beschikken over zowel de vereiste papieren in het land van hoofdvestiging (bijvoorbeeld Nederland) als over de vereiste Italiaanse makelaarspapieren. Het is vooral een vraag van vertrouwen die de aspirant-koper voor zichzelf zal moeten beantwoorden, waarbij ook de deskundigheid van de bemiddelende partij een belangrijke rol zou moeten spelen.

Exclusieve verkooprechten
Waar u ook naar moet informeren is of de makelaar het exclusieve recht heeft om een woning te verkopen. Is dat niet zo, kan het de moeite waard zijn om verder te kijken of de woning wellicht elders goedkoper aangeboden wordt. Heel belangrijk is het dat u goed kunt communiceren met uw makelaar, kies daarom voor een tweetalige makelaar. Het liefst iemand die ook het Nederlands beheerst! In Italië is het gebruikelijk om over de prijs van onroerend goed te onderhandelen. Zelfs als u denkt, dat u tegen een koopje bent opgelopen, kunt u nog iets van de prijs afkrijgen. Probeer bij de eerste contacten uw enthousiasme te verbergen.

Huren
In Italië staat veel onroerend goed in allerlei soorten en prijzen te huur. U kunt terecht bij makelaars, verhuurorganisaties of u let op de borden met “affitasi” (te huur). Over de meeste huurprijzen wordt tussen huurder en verhuurder onderhandeld. Als huurder moet u altijd proberen iets van de gevraagde huur af te krijgen. De hoogte van de huur hangt sterk af van het soort onroerend goed, oppervlakte, aantal kamers ,luxe en voorzieningen. De belangrijkste factor echter is de ligging van het onroerend goed. Net als met koophuizen, kunnen prijzen sterk verschillen per regio en zelfs per plaats.

Terug naar het landendossier Italië

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten