HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Eigendomsstructuren


Op het platteland vindt u nog steeds onroerend goed voor minder dan 40.000 euro. Het gaat dan wel om gebouwen die gerestaureerd moeten worden. De kosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen. Bij de aankoop van een oud huis kunt u op allerlei eigendomsstructuren stuiten. Veel grondstukken en huizen zijn vaak gezamenlijk bezit van meerdere familieleden.

Dit kan problemen opleveren bij de koop van een stuk grond omdat alle familieleden met de verkoop moeten instemmen. Geduld is in dit geval een schone zaak. Tactiek en soms wat extra geld doen vaak wonderen. Schakel indien nodig een advocaat of juridisch adviseur in die de eigendomsstructuren uitzoekt.
Een veel voorkomend probleem is dat oude huizen op een monumentenlijst staan. Informeer dit goed! Als dit het geval is, bent u aan allerlei restricties gebonden bij het verbouwen van de woning.

Condominio
Als u besluit om een appartement te kopen, betekent dit dat u in een complex komt te wonen met gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. U heeft dan te maken met gemeenschappelijk eigendom (condominio) en bijgevolg met een Vereniging van Eigenaren. In Italië spreekt men van een condominio als er 5 of meer huiseigenaren in een complex wonen. Zijn er minder eigenaren dan kunt u onderling afspraken maken. Bij 5 of meer eigenaren wordt het complex automatisch een condominio en dient er een administrateur (amministratore) te worden aangesteld.

Wanneer u een huis of appartement koopt met gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen wordt u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Koopt u onroerend goed dat behoort tot een condominio, dan is het een goed idee te informeren bij bewoners of ze tevreden zijn over het bestuur en beheer van het complex. Vraag bijvoorbeeld hoeveel servicekosten ze moeten betalen en of de Vereniging van Eigenaren schulden heeft.
 
Terug naar het landendossier Italië

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten