HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Ondertekening notariële akte middels volmacht

Een veel voorkomende moeilijkheid voor wie bijvoorbeeld in Italië een huis wil kopen, is de noodzakelijke aanwezigheid ter plaatse om alle documenten in orde te krijgen en te ondertekenen. Voor het bod, het compromis, de notariële aankoop, de bank en de codice fiscale heeft niet iedereen de tijd, de zin én het geld om steeds weer richting Italië te reizen. Een oplossing kan dan zijn om een volmacht te geven aan bijvoorbeeld de makelaar of een ander vertrouwenspersoon ter plaatse, die in uw naam de definitieve notariële akte gaat ondertekenen.


 
Deel 1 Aankoop huis Italië als vakantie-impuls
Deel 2 Flesje gekraakt op aankoop in Piemonte 
Deel 3 De aanloop naar aankoop Italiaans huis 
Deel 4 Ondertekening notariële akte middels volmacht 
Deel 5 Interview met kopers van droomplek in Piemonte
Deel 6 Agrarisch voorkooprecht
Deel 7 Home restaurant in Piemonte
Deel 8 Begroting aankoop Italiaans vastgoed
Deel 9 Betrouwbare aannemer voor verbouwing in Italië
Deel 10 Voorspoedig verloop van Italiaanse verbouwing
Deel 11 Plek die passies doet versmelten

Hetzelfde deed zich voor bij Anne en Eric. Gelukkig beseften ze tijdig dat dit een probleem zou kunnen worden en konden we, terwijl ze in Italië waren voor andere zaken, dit vooraf regelen met de Italiaanse notaris.

De eenvoudigste oplossing is dan om onmiddellijk bij de Italiaanse notaris een volmacht op te laten maken in aanwezigheid van alle volmachtgevers en diegene die de volmacht krijgt. Op dat ogenblik is de tekst van de volmacht correct en aanvaardbaar voor de notaris, zijn alle handtekening authentiek, mits iedereen zelf aanwezig is, en dient geen vertaling opgemaakt te worden en/of dienen geen andere stempels gezet en gezocht te worden. Wel verwacht de notaris dat de betrokkenen voldoende Italiaans begrijpen om te weten wat er exact in de volmacht is opgenomen.

Notaris in België of Nederland
Als je echter pas terug in België of Nederland tot de conclusie komt dat een extra verplaatsing moeilijk dreigt te worden omwille van werkomstandigheden, familiale redenen of andere onvoorziene gebeurtenissen, kun je ook bij een lokale notaris een dergelijke volmacht op laten maken. Let dan wel op! Eerst en vooral moet je zeker zijn dat de inhoud van de volmacht volledig conform de wensen en verwachtingen van de Italiaanse notaris is (de Kafkiaanse bureaucratische Italiaanse mentaliteit is hun eigen, zodat ze weinig geneigd zijn tot enige flexibiliteit). Laat de beide notarissen dan ook onderling goed overleggen hoe een en ander opgesteld moet zijn.

Vervolgens moet de Nederlandstalige volmacht beëdigd vertaald worden en in originelen naar Italië worden opgestuurd. Maar let opnieuw op, voor Nederland is een beëdigde vertaling op zich onvoldoende (voor één keer verlopen dergelijke administratieve verplichtingen dus vlotter in België), de volmacht moet ook nog via de rechtbank van een apostille voorzien worden (dit is afgeschaft in België).

Het klinkt misschien allemaal omslachtig, maar mits de juiste bijstand gekregen en voorbereiding getroffen wordt, kan je een eerder saaie trip naar Italië vermijden. De tekst van de notariële akte werd vooraf naar ons doorgemaild, wij vertaalden wat nuttig was voor Anne en Eric ter nalezing en controle zodat zij perfect op de hoogte waren van de akte die uiteindelijk in hun naam ondertekend werd."

Schrijven of een eigen column iets voor u?
Deel uw ervaring als (ervarings)deskundige


1 Nicolas Dewulf is afgestudeerd in 1992 als licentiaat in de rechten aan de universiteit van Gent (België), een zevental jaar ervaring als jurist, twee jaar als productmanager van een administratieve dienstverlening en tenslotte zeven jaar ervaring aan de balie als zelfstandig advocaat. Hij heeft op zijn veertigste de stress achter zich gelaten en heeft samen met zijn Italo-Belgische vriendin een agriturismo opgestart in Merana, op de grens van Piemonte en Ligurië. Ze hebben naast een biologische lavendelboerderij tevens vier volledig vernieuwde vakantie-appartementen met volledig uitgeruste keuken en ontvangen midden in de natuur en de rust al sedert 2009 gasten, hoofdzakelijk uit België en Nederland. Sinds kort is Nicolas Dewulf erkend makelaar in Italië.


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Italië
Bezoek regelmatig het landendossier Italië en maak en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 07-01-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten