HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Italië


Welkom in het landendossier over Italië!
Italië oefent op veel mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Het land heeft veel te bieden: azuurblauwe kust, groene heuvels met olijfboomgaarden, prachtige middeleeuwse steden en een geweldige culinaire traditie. De regio’s verschillen sterk van elkaar, maar hebben alle hun eigen charme. Hoewel het land veel industrie heeft en vaak behoorlijk hectisch is, is Italië het land van “la dolce vita”. Italië staat voor mooie natuur, een uitstekend klimaat, oudheid, ongekende cultuurschatten en zijn goede koffie. Italië bestaat uit twintig regio’s (regioni), waarvan Toscane verreweg het meest populair is.

In het landendossier Italië treft u relevante en praktische informatie aan, die van belang is bij de aan- en verkoop van een woning in Italië. Om toegang te hebben tot alle waardevolle publicaties, tips, tricks, onderzoeksgegevens en antwoorden op vragen van leden, dient u te beschikken over een Mondi lidmaatschap.

Koopproces Italië
De Italianen zijn zich bewust van de schoonheid van hun land en doen er alles aan om het te beschermen. Dit resulteert in bureaucratie, waarin de onervaren huizenkoper snel verstrikt kan raken. Schakel daarom een makelaar in. Belangrijk is dat u bij het kopen van oudere panden inzicht krijgt in de eigendomsstructuren. Als u wilt verbouwen of een huis wilt bouwen, moet u zich goed laten informeren. U kunt daarvoor het beste een geometra in de arm nemen.

Als u weet wat voor woning u wilt hebben en waar, dan is het tijd om een makelaar (agente immobiliare) in te schakelen. De meeste makelaars in Italië zijn vaak kleine zelfstandigen, met kleine kantoren en een paar medewerkers.
Het beroep van makelaar is in Italië wettelijk geregeld en vastgelegd. Bij iedere Kamer van Koophandel (Camera di Commercio) kunt u een lijst raadplegen met personen die staan ingeschreven als makelaar en als zodanig mogen opereren. Lees verder
Top tien meest geraadpleegde artikelen
 1. Het invoeren van een auto in Italië - wordt geactualiseerd
 2. Uw eigen Italiaanse bankrekening
 3. De taken van de geometra in Italië
 4. Handboek: Wonen en kopen in Italië
 5. Ondertekening notariële akte middels volmacht - Nicolas Dewulf
 6. Terugblik en vooruitzicht Italiaanse huizenmarkt - Ronald de Rooy
 7. Aankoop van een huis in Italië als eerste of tweede woning - wordt geactualiseerd
 8. Italiaanse Toestanden
 9. Ziektekostenverzekering bij wonen in Italië
 10. Neem als aspirant-koper fatsoensregels in acht - Frits Hemerik
Mondi heeft vanaf 2001 duizenden artikelen online, in magazines, boeken en via de media gepubliceerd. De meeste artikelen ontstaan naar aanleiding van vragen van leden. De redactie weet dat met het beantwoorden van de meeste vragen er behoefte is aan aanvullende informatie. Daarnaast is voor deskundige gastschrijvers Mondi een ideaal platform om op objectieve en informatieve wijze kennis en ervaring te delen. Daar profiteren alle bezoekers van Mondi.nl en Mondi.be van en vooral leden die in een afgeschermde omgeving extra advies ontvangen.
Mondi leden kunnen onbeperkt vragen stellen
U zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft als het gaat om aankoop, bezit of verkoop van een woning in Spanje. Mondi adviseert haar leden zonder meerkosten in collectief verband en tegen een vaste prijs afspraak ook persoonlijk, zodat u tot een weloverwogen beslissing kunt komen. Vragen kunt u stellen onderaan deze pagina in de vraag- en antwoordmodule.

Meer informatie over lidmaatschappen en diensten.
Notaris en overdracht
Het transport van woning en hypotheek zal plaatsvinden bij de notaris (notaio) waar de koper en verkoper beide aanwezig dienen te zijn. Zonder tussenkomst van de notaris is het niet mogelijk onroerend goed over te dragen.

De notaris is onpartijdig. De notaris vertegenwoordigt niet de koper noch de verkoper, maar de Italiaanse staat. Zijn belangrijkste taak is er voor te zorgen dat alle belastingen, die te maken hebben met onroerendgoedtransacties, daadwerkelijk afgedragen worden.
Lees verder

Geometra
Als u een verklaring wenst dat de woning die u op het oog hebt volledig legaal is, schakelt u een geometra in. Als u zelf gaat bouwen (of als u uw woning grondig wilt verbouwen) en een geschikte bouwkavel heeft gevonden, dient u een aannemer in te schakelen. Hiervoor heeft u in Italië de diensten van een geometra nodig. Een geometra maakt de bouwtekeningen, vraagt de vergunningen aan, maakt bestekken op en legt de koper offertes van aannemers voor.
Lees verder

Aanbevolen door Mondi: Wonen en kopen in Italië
Onmisbaar handboek met juridische, fiscale, financiële en praktische aspecten bij vestiging, aankoop en bezit van onroerend goed in Italië.

“Dit boek is als naslagwerk inderdaad onmisbaar voor Nederlanders en Belgen die een woning in Italië willen kopen. Voorzien van veel praktische achtergrondinformatie kan Mondi het boek 'Wonen en kopen in Italië' van harte aanbevelen."
Lees verder
Koopcontract
Net als in België en Nederland bestaat de overdracht van onroerend goed uit twee fases:
 • Het ondertekenen van het (voorlopige) koopcontract;
 • De ondertekening van de koopakte bij de notaris.
In België en Nederland zijn behalve wilsovereenstemming tussen koper en verkoper ook een notariële leveringsakte nodig om het eigendomsrecht over te doen gaan. In Italië daarentegen is een notariële leveringsakte niet per se noodzakelijk. Wilsovereenstemming is al voldoende. Dit betekent dat een stukje papier waarin de koper en verkoper verklaren te kopen respectievelijk te verkopen volstaat. Onderteken daarom niet te snel iets in Italië!
Lees verder

Eigendomsstructuren
Op het platteland vindt u nog steeds onroerend goed voor minder dan 40.000 euro. Het gaat dan wel om gebouwen die gerestaureerd moeten worden. De kosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen. Bij de aankoop van een oud huis kunt u op allerlei eigendomsstructuren stuiten.
Veel grondstukken en huizen zijn vaak gezamenlijk bezit van meerdere familieleden. Dit kan problemen opleveren bij de koop van een stuk grond omdat alle familieleden met de verkoop moeten instemmen.
Lees verder

Mondi helpt u via de adviesscan met het selecteren van een gekwalificeerde makelaar met een goede reputatie en maakt, indien gewenst, namens haar leden afspraken over de verkoop- of aankoopcondities. Leden zijn ervan verzekerd dat Mondi onafhankelijk en uitsluitend uit hun belang handelt.
In Italië kan een woning die niet, of niet geheel, gebouwd is conform de vergunningen, in de praktijk niet verkocht worden.

Het laatste nieuws uit Italië:

Nieuws

Italiaanse Toestanden

“Wat een geweldig boek!” Korte humoristische verhalen over het leven en overleven in Italië en een vrolijke kennismaking met de gewoonten en gebruiken van de Italianen. Over maffiose makelaars, Mussolini-achtige aannemers, louche loodgieters, Italiaanse burenruzies, misdadige dierenartsen, ziekenhuisavonturen, het leren drinken van wijn, het eten van pizza, theaterbezoek, truffelhonden en nog veel meer!
lees verder

Nieuws

Rendement zelf voorfinancieren vanwege te hoge koopprijs vastgoed

Investeren in vastgoed kan interessant zijn, maar te vaak constateert Mondi dat er een te hoge koopprijs wordt betaald voor het vastgoedobject. Beleggers laten zich te gemakkelijk verleiden door een aantrekkelijk rendement dat in het vooruitzicht wordt gesteld, zonder zich te realiseren dat ze dit rendement misschien wel zelf voorfinancieren. Hoe weet u nu of prijs voor de vastgoedinvestering marktconform of onderhandelbaar is?
lees verder

Nieuws

Emigreren uit frustratie

Al 20 jaar zie ik argumenten voorbij komen van Nederlanders die willen emigreren naar het buitenland. Mensen die positief zijn ingesteld, goed kunnen relativeren, zich gemakkelijk kunnen aanpassen en zich niet druk maken om zaken die ze zelf niet in de hand hebben, kunnen in de juiste omgeving - waar ze zich ook echt thuis kunnen voelen - een gelukkig nieuw leven opbouwen.
lees verder

Nieuws

Uw villa of appartement in het buitenland verkopen

Sommige eigenaren proberen al jaren zonder succes hun appartement of villa te verkopen, maar kansen zijn er zeker. Een veelvoorkomende vraag die Mondi als belangenorganisatie ontvangt is: "Kan Mondi mij in contact brengen met een betrouwbare makelaar die mijn (tweede) woning kan verkopen?"
lees verder

Nieuws

Terugblik en vooruitzicht Italiaanse huizenmarkt

Het jaar 2019 is weer voorbij en daarmee eindigde niet alleen een jaar, maar ook het tweede decennium van deze eeuw. Een jaar dat Italië na een turbulent politiek jaar in 2018 weer naar een stabielere periode bracht met ook ruimte voor economische groei. De economische situatie in West-Europa bleek ondanks de internationale handelsperikelen en de Brexit in een uitstekende conditie te blijven, hetgeen een positief effect had op het vertrouwen van tweede huizenkopers.
lees verder

Nieuws

Belastingdienst gunt erfgenamen nauwelijks rouwtijd

Als het lot toestaat en iemand overlijdt, gaat zijn of haar erfenis in principe naar de erfgenamen. Bijvoorbeeld geld, een huis in het buitenland of andere vermogensbestanddelen. En juist de belastingdienst in een groot aantal landen heeft weinig clementie bij de financiële afwikkeling van de nalatenschap. Verricht een erfgenaam niet op tijd aangifte en/of betaalt men niet op tijd, dan volgen zonder pardon hoge boetes.
lees verder

Nieuws

De afwikkeling van een nalatenschap

Als een dierbare is overleden moet u van alles regelen en komt er veel op u af, naast het verdriet. Als er sprake is van vermogen in het buitenland zoals een (tweede) huis, dan is het voor de erfgenamen ontzettend fijn als de overledene de afwikkeling van een nalatenschap goed heeft geregeld.
lees verder

Nieuws

Huis kopen in buitenland is maatwerk

Als aspirant-kopers zich nog in de oriëntatiefase bevinden, ligt de focus te veel op het aankopen van de woning zelf. Goed bedoelde tips van derden worden ter harte genomen, maar Mondi ontvangt relatief weinig vragen van leden of het advies ook klopt. De aankoop vergt natuurlijk veel aandacht en is ook een leuk onderdeel van het gehele koopproces, maar om succesvol een woning te kopen in het buitenland is deskundigheid van derden van essentieel belang voor, tijdens maar ook na de aankoop.
lees verder

Nieuws

Negatieve ervaringen met uw projectontwikkelaar

Mondi vertegenwoordigt niet alleen belangen van individuele kopers of eigenaren, maar ook collectieve belangen van kopers of eigenaren van vastgoed in het buitenland. Meestal wordt Mondi betrokken vanaf het moment dat kopers tegen een blinde muur oplopen, er een gevoel van onbegrip ontstaat en beloftes niet worden nagekomen.
lees verder

Beoordelingssysteem actieve organisaties uit de branche

In het nieuwe beoordelingssysteem kunt u ook via de landendossiers adviseurs beoordelen en raadplegen die zich (in)direct actief bezig houden met de aanschaf of bezit van vastgoed in het buitenland zoals advocaten, fiscalisten, belastingadviseurs, hypotheekadviseurs, architecten, gestors en verzekeringsadviseurs.
Ziet u het Mondi Approved Keurmerk? Dan voldoet de partij aan 25 strenge eisen, gecontroleerd door Mondi!
Ziet u het Mondi Professional kwaliteitslabel? Dan voldoet de organisatie aan 10 kwalificaties.


Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Uitgelichte producten uit onze webshop:

Vraag en Antwoord

11-03-2020 Pieter van der Ham Danser:
"Buongiorno, wij hebben een huis gekocht in Centro Valle Intelvi en gaan ons nu inschrijven in de gemeente. We moeten nu een verklaring schrijven dat we over voldoende financieele middelen beschikken. Heeft iemand van de leden deze verklaring al eerder geschreven en mogen we die dan gebruiken als voorbeeld."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
04-09-2019 Anonieme bezoeker (beantwoord):
"Hoeveel belasting wordt in Italië geheven bij invoer van een auto die minder dan 6 maanden op mijn naam staat?"
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Mondi wil u graag helpen met het beantwoorden van uw vraag, maar om dat goed te doen hebben wij meer informatie nodig over de auto. Daarnaast zijn wij een belangenorganisatie voor leden, dus als wij uw casus in behandeling nemen (kost toch behoorlijk wat tijd), dient u zich eerst aan te melden als lid.

In algemene zin:
De uitvoer van uw auto regelt u via de RDW. Uw voertuig staat daar geregistreerd en de RDW is een publieke dienstverlener die zich bezig houdt met wettelijke taken omtrent voertuigen, onderdelen en registratie. Zij hebben een uitgebreid stappenplan ontwikkeld dat u helpt bij het succesvol uitvoeren van uw voertuig link

Invoeren en verkeersregels buitenland
De auto moet vervolgens ingevoerd worden in het gastland. De regels en het proces daarvoor zijn per land verschillend. Informatie hierover kunt u opvragen bij bijvoorbeeld de ambassade. Zodra u ingeschreven staat gaat u meebetalen aan de nationale belastingen. Ook zijn er in veel landen extra kosten verbonden aan de invoering van uw voertuig. Het is belangrijk dat u goed naleest welke documenten er nodig zijn en welke regels er gelden voor het land waar u uw auto heen verhuist.

Om veel rompslomp te besparen adviseren wij onze leden de wat kostbaardere auto te laten exporteren via een gespecialiseerd bedrijf. Ook daar kan Mondi bij behulpzaam zijn."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
23-08-2019 Anonieme bezoeker (beantwoord):
"Dag, allereerst een opmerking over het plaatsen van mijn vragen. Ik word wanneer ik anoniem wil plaatsen afgeschilderd als een anonieme bezoeker wat technisch onjuist is want ik ben anonieme plaatser maar wel betaald lid van de vereniging Mondi. Het anonieme plaatsen komt voort uit het feit dat je je eigen privé issues deelt op een soort forumachtige chatbox waarbij ik zelf niet wil dat ik met naam en toenaam wordt genoemd. Daarnaast verwacht ik op de vragen die ik heb antwoord van deskundigen aangesloten bij Mondi en geen antwoord van andere gebruikers (met alle respect) die minder deskundig zijn. En wat mij opvalt is dat veel van de antwoorden (van de deskundigen) leiden naar hun betaalde diensten. In alle eerlijkheid heb ik mijn twijfels over de objectiviteit en oprechtheid van de antwoorden op dit forum."
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Leden zijn ervaringsdeskundigen en reageren met goede bedoelingen om u verder te helpen. Een deskundige wordt altijd vermeld met naam, functie en bedrijfsnaam en reageert op zo informatief en objectief mogelijke wijze. Als er bewust een commerciële boodschap in een reactie wordt verwerkt door een deskundige die rechtstreeks reageert, dan onderneemt de redactie van Mondi maatregelen.

Het is een foutieve constatering dat (veel) antwoorden van deskundigen leiden naar betaalde diensten. Dat kan ieder lid controleren. U mag uw twijfels hebben en dat kunnen we alleen maar respecteren, maar dat u de oprechtheid van de antwoorden van deskundigen op deze wijze ter discussie stelt, doet ons pijn. Het beantwoorden van vragen door deskundigen mag niet onderschat worden. Daar komt heel wat expertise, ervaring en verantwoordelijkheid bij kijken.

U beseft waarschijnlijk niet dat Mondi sinds 2001 een deskundig netwerk heeft opgebouwd, waarbij juist integriteit van essentieel belang is. Er zijn voldoende deskundigen, waar Mondi geen relatie mee onderhoudt. Juist omdat deze deskundigen meer met eigen belangen bezig zijn dan met het belang van hun cliënten. Misschien bent u ook niet op de hoogte dat Mondi nooit een fee of commissie van derden ontvangt, dus we hebben er in principe ook geen belang bij om u met een deskundige in contact te brengen. Wel als het gaat om uw belang.

Mondi hoopt dat u op proactieve wijze gebruik maakt van uw lidmaatschap en dat u dankbaar gebruik maakt van alle (ervarings)deskundigen die u van preventieve informatie voorzien om uiteindelijk tot een succesvolle aankoop te komen, ongeacht waar of via wie u uiteindelijk koopt. Op basis van uw recent gestelde vragen, kunnen we nu al concluderen dat u zich heel wat ellende kunt besparen dankzij de antwoorden die u ontvangen heeft."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
28-07-2019 Pieter van der Ham Danser:
"Goedendag, we hebben onder voorbehoud een huis gekocht in San Fedele Intelvi. Om een goede inschatting te krijgen hebben we samen met een architect tekeningen gemaakt waaruit een eerste indicatie is gekomen wat de interne verbouwing gaat kosten. Vooraf hebben we besproken wat we zouden betalen voor het ee"
Pieter van der Ham Danser:
"eerste werk en zijn factuur betaald. Om verder te gaan met de bouw, heeft de architect een voorstel gedaan wat ver buiten ons budget . Zijn voorstel is 12% voor zijn werkzaamheden, 4% voor de afdracht aan de architecten vereniging , cnpaia en dan komt er nog 22% IVA bij. Kan iemand ons vertellen of dit een normaal tarief is voor een architect en / of gezien het een interne verbouwing betreft, kunnen we met een geometra verder en wat zijn ongeveer de tarieven van een geometra. Zelf zouden we het liefst met een vooraf afgesproken vast tarief werken."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
05-04-2019 Anonieme bezoeker (beantwoord):
"Goedemorgen,
Kunt u me helpen om wat informatie te verstrekken over de invoer van een camper in Italië. Ik wil misschien mijn camper met Nederlands kenteken verkopen aan een Italiaan. Hij staat nu in Italië. Zelf ben ik Nederlandse. Wat moet ik hiervoor doen? En wat zijn de kosten van invoer?"
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Mondi is een belangenorganisatie, waar leden onbeperkt vragen kunnen stellen over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit of verkoop van vastgoed in het buitenland. Natuurlijk helpen we u graag verder als lid, maar misschien is het voor u voordeliger om via internet een in- of export specialist van voortuigen te zoeken. We hebben wel een oude publicatie over dit onderwerp gepubliceerd, dat wellicht nog geactualiseerd dient te worden: 'Het invoeren van een auto in Italië' link

NB: ik weet niet hoe lang uw camper met Nederlands kenteken in Italië staat, maar houdt u rekening met de clausule van uw verzekeringspolis. Indien uw voortuig een periode langer dan 3 of 6 maanden is het buitenland is, kan het zijn dat u onverzekerd bent. Controleer uw polis en de clausules s.v.p."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten