HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Slopende hitte

Deel acht van ‘Ik vertrek op zijn best’. Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt.

“Al om kwart voor tien ’s morgens dirigeerden ze ons geliefde C1-Citroëntje het plein op. Ze hadden de hele nacht doorgereden. Wat begon met een grappig idee tijdens onze afscheidsborrel, onder invloed van een paar glazen 'Blanquette de Limoux,' is vandaag een feit geworden. Vier Amstelveense vrienden komen een paar dagen helpen met het verwijderen van de overbodige schuren en bouwwerken uit de tuin. Twee van hen waren zelfs zo warmhartig dat ze het kleine gele autootje, dat nog altijd achtergelaten in onze voormalige straat stond, naar ons toe hebben willen rijden. Na twee bakken koffie staan ze nog vóór het middaguur op de stenen omheining van de olietank in te beuken.

Ondertussen beleeft de andere helft van het spontaan ontsproten klusteam een spannende tocht door filerijk Nederland. Op het nippertje halen ze hun vliegtuig in Charleroi en een paar uur later, na een verder soepele reis, kunnen ze gezellig bij ons aanschuiven voor het avondmaal aan de nieuwe uitklapbare tuintafel.

Behalve de tuintafel en een slaapbank, die erg plezierig zijn voor het eet- en slaapgenot van onze klussers, hebben we de afgelopen week ook eindelijk een keuken aangeschaft. De enthousiaste verkoopster stond erop onze aankoop met een feestelijke 'coupe de Champagne' te bezegelen, maar op de keuken zelf moeten we helaas nog drie maanden wachten. Tot die tijd is er voor elke verfrissing of versnapering een tiental meters lange wandeling nodig om van de tuin naar de provisorische keuken aan de andere kant van het huis te komen. Alsof er nog niet genoeg calorieën worden verbrand.

Na een goede nacht slaap en een stevig ontbijt met stapels verse croissants gaat iedereen fanatiek aan de slag. De oude Romeinse pannen worden zorgvuldig van de daken verwijderd en de stenen muren met hakbijlen bewerkt. Na een met rosé overgoten Franse lunch tussen de brokstukken in de tuin, kan de eerste lading puin naar de vuilstort worden afgevoerd. De rest van de middag rijdt echtgenoot af en aan met de gehuurde kiepauto en ondertussen hakken en breken de mannen stevig door, terwijl het zweet in stroompjes langs hun slapen gutst.

De zon brandt meedogenloos op onze kruinen en volgens de weersvoorspelling zal de hittegolf waar we mee te maken hebben nog dagen aanhouden.
Een welverdiende verfrissende douche na de noeste arbeid is bij vlagen wat frisser dan gewenst vanwege de haperende oude geiser. Luxueus baddergenot is er nog even niet bij. Wel steken er inmiddels allemaal rode en blauwe flexibele slangen en starre grijze pvc-pijpjes uit de kale houten vloer van de beoogde badkamer en hangt het plafond er vol met zwarte loze elektriciteitsleidingen dankzij de loodgieter en de elektricien. De plaatselijke aannemers lijken tot op heden echter weinig zin te hebben om de klus af te maken en dus zullen onze hulptroepen voorlopig nog in de krappe kast naast de provisorische keuken het stof van zich af moeten douchen.

Gelukkig bevindt zich een paar dorpen verderop een fijn alternatief. Uit de rotsige muur langs de Salz komt daar een vette straal heerlijk warm bronwater. We besluiten onze biertjes aan het eind van deze zware dag aldaar in het gras langs de oever van de kabbelende rivier te drinken. Opgeladen en fris zetten we de volgende ochtend de snikhete klus voort.

Een ludieke poging om op prehistorische sloopwijze met zijn vieren een boomstam door de muur te rammen, bleek voor ons 'moderne mens' iets te hoog gegrepen, maar met hakbijlen, pikhouwelen en sloophamers lukt het in twee dagen tijd wel om de gehele klus te klaren.

De helden vertrekken gesloopt en bruinverbrand weer richting huis en wij blijven achter met de herinnering aan een paar fantastisch gezellige dagen en …
een hele ruime tuin.”
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 23-05-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten