HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Verfje hier verfje daar

Blog Dorine van der Marel (geëmigreerd naar Zuid-Frankrijk): "Een beetje opruimen, schoonmaken, verfje hier, verfje daar, keukentje erin, badkamer en klaar is Kees. Zo dachten we een jaartje, hooguit twee nodig te hebben om van ons stoffige, verwaarloosde dorpspand een modern, fris en deftig herenhuis te maken. Wij zijn optimistische mensen.

Dat we een beperkt budget hadden, drie ontheemde kleine kinderen en een architectenbureau dat opnieuw moest worden uitgevonden in de Franse setting, namen we voor het gemak niet mee in deze rooskleurige planning. Net als het uitbreiden van onze Franse woordenschat, het ontdekken van de omgeving en het opbouwen van een sociaal leven. Het ging iets minder voortvarend dan gedacht.

Verfje hier, verfje daar had wat voorwerk nodig. Toen we her en der de donkerbruine neushoge lambrisering hadden verwijderd, behang van de muren gestoomd en smoezelig wandtextiel inclusief duizenden nietjes weggepulkt, kwam er zelden een verfklare gladde muur achter tevoorschijn. Kruimelig pleister met oude lekkageplekken en slordig metselwerk van steen, stukken dakpan en cement, waar geschrokken schorpioenen uitvielen, was meer de trend. De charmante tegenslagen van een oud pand.
Om de karakteristieke hoge kozijnen van de achtergevel te restaureren, moesten ze eerst volledig met een brander van de oude verflaag worden ontdaan. Deels bleek dat een teerhoudende substantie te zijn die zich slechts met voorzorgsmaatregelen en heel veel afkrab-geduld liet verwijderen. Er moest uitgebreid geplamuurd worden en gladgeschuurd, de profielen pietepeuterig met de hand, voordat er na een paar lagen grondverf eindelijk de buitenste olijfgroene kleur op gekwast kon worden. Vervolgens hoefde alleen het glas nog even vastgekit met een stopverfrandje. Na een paar pogingen met een natte vinger, een halve aardappel en een speciaal stopverfmesje, brachten we de kozijnen stampvoetend naar de 'Mr Bricolage' die er een mooie strakke glasvoeg op wist te smeren. Niet lang nadat we de kozijnen weer rechtop in hun sponning hadden geplaatst moest de nog kwetsbare voeg een paar millimeter prijsgeven aan de zwaartekracht en samen met het effect van de snoeihete zomerzon werd het gladde kader alsnog een zielig stoprandje van gerimpelde ellende.

De binnenmuren bleken flinterdunne verticaal gemetselde tegels van nog geen drie centimeter dik, zodat de schroeven van de voorzetwand die we in een slaapkamer plaatsten er dwars doorheen gingen. In de naastliggende kamer resulteerde dat in een wand vol gevaarlijke speerpuntjes, alsof ternauwernood een gladiatorenaanval was afgeweerd. Toch hadden die hele dunne muurtjes in de loop der jaren een rol gespeeld in het constructieve evenwicht van het geheel. Dat ontdekten wij toen we zo’n tegelmuurtje klakkeloos neerhaalden op de begane grond en spontaan de barsten in de net- strak-geplamuurde wanden van de badkamer op de bovenverdieping scheurden.

De natuurstenen draagmuren waren juist enorm, meer dan een halve meter dik, zodat een beoogde doorgang steen voor steen uit de muur moest worden gebikt. De loodzware berg met rots die we daarbij verzamelden konden later in de tuinmuurtjes verwerkt worden. Veel later pas, want in de tuin bleek al snel dat de oude stookolietank die daar stond nog halfvol olie zat en dat de verroeste rioolbuis die door de tuin liep zo lek als een mandje was. De cipres die we hadden omgehaald liet een wortelstelsel achter waar we nog twee hele dagen onze tanden op stuk hakten en om een horizontaal geheel te krijgen voor terras, gazon en natuurstenen stapelmuurtjes moesten honderden kruiwagens aarde verplaatst.

Na anderhalf jaar sjouwen, zwoegen, kliederen en stampvoeten wisten we allebei: Dit wordt een tienjarenplan.

Wij zijn optimistische mensen.”
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 18-08-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten