HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Een spannend begin

Blog Dorine van der Marel: "Trillend van opwinding steekt echtgenoot de sleutel in het slot van het grote Franse dorpshuis dat sinds een uur van ons is. Trots stappen we hand in hand over de drempel. Een typische, muffe ouwe huizenlucht met een vleugje dierentuin komt ons tegemoet.

De zonderlinge dame van wie we het huis hadden gekocht, hoedde namelijk twee geiten op de begane grond, hield een kamer vol vogels op de verdieping en fokte honderd katten in kooien op zolder. Cruella de Vil was er een engel bij.

Behalve de indringende beestengeur heeft deze vrouw ook een enorme puinhoop voor ons achtergelaten. Van de inboedel die met het huis werd mee verkocht, blijkt nog slechts een treurige verzameling troep te zijn overgebleven. De meubels en decoratie die wel waarde hadden heeft ze, onder het mom van sentiment, toch maar zelf meegenomen. Het enige waardevolle dat ze goddank wel heeft achtergelaten is de Erard grand piano uit 1906 en daar zijn we dan ook wel enorm blij mee. Niks en niemand kan de gelukzalige roes waar we vandaag in zweven nog verpesten.

Samen inspecteren we kamer voor kamer ons ijskoude huis en uitgelaten zien we door de puinhoop heen het paleis. Alleen de smoezelige kelder waar een troebel laagje water in staat en het bijgebouwtje dat ooit als urinoir diende, toen het pand nog een restaurant was, durven we niet te betreden. Op m’n hoede voor allerhande ongedierte open ik her en der wat kastjes en beneden in de tuinkamer schuift echtgenoot het luik van de open haard omhoog. Met een enorme kreet maakt hij opeens een sprong opzij. Uit de haard rolt een kattenlijk. Koud, stijf en verdroogd, maar nog geheel intact. Het lijkt wel een mummie.

Giechelend van de zenuwen drinken we die avond een Cointreautje bij het knapperend vuur in de grote vuurplaats van de hal, de enige haard die een schoorsteen tot boven het dak heeft en waar geen lijken uitvallen. We zien een beetje op tegen de nacht.

Eén kamer op de etage hebben we uitgekozen als meest geschikte slaapplek en op een oud bed dat Cruella voor ons heeft achtergelaten kruipen we, met al onze kleren aan onder een paar muffe dekens, dicht tegen elkaar. Heel even lukt het om de slaap te vatten totdat plots een wonderlijk geluid ons bewustzijn binnentreed. Hoe-hoe-hoeoeoe hoeoeoe. Geschrokken kijken we elkaar klaarwakker aan.

Hoeoeoe hoe-hoeoeoe
Echtgenoot is de eerste die zijn nuchterheid terugvindt en bedenkt dat het waarschijnlijk de waterleiding is die dit huilende geluid maakt, vanwege het lekkende toilet. Een interessante theorie, maar nuchter of niet, hij durft niet alleen naar beneden om de hoofdkraan uit te zetten. Dapper gaan we samen.

De hoofdkraan is uit en we doen een nieuwe poging om in slaap te komen, maar we liggen nog nauwelijks als opnieuw een ge-hoeoeoeoe klinkt. Het geluid komt uit de kamer naast ons. We knippen het licht weer aan -gelukkig werkt dat wèl- en voetje voor voetje lopen we richting spook. Het geluid wordt harder en harder en met grote angstige ogen zien we schuin boven ons de zelfdraaiende raamventilator piepend hoe-hoeën. De rest van de nacht doen we geen oog meer dicht.

Een maand later na een dramatisch afscheid in Nederland en een helse rit met noodweer, uitvallende ruitenwissers en misplaatste kattenontlasting, steken we de sleutel opnieuw in het slot van ons Franse dorpshuis. Dit keer zijn we met ons hele gezin inclusief de katten om definitief in te trekken. Mijn drie kinderen stappen vol verwachting de drempel over en sperren vol ongeloof hun ogen wijd open …

Nu weten ze zeker dat hun ouders het spoor bijster zijn."
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 03-01-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten