HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Schaduwen in de nacht

Blog Dorine van der Marel (geëmigreerd naar Zuid-Frankrijk): "Wonen op vakantie is hartstikke leuk, maar wat had ik een zin in échte vakantie. Even een weekje weg, met elkaar zijn, leuke dingen doen, niks hoeven. We hadden het de kinderen al maanden geleden beloofd, maar het kwam er maar steeds niet van. Nu zou het dan eindelijk gebeuren, een weekje naar het rotsachtige kustgebied van de Côte Vermeille. Helaas werd storm en regen voorspeld.

Na een grondige analyse van de Météo France-app zagen we ten noorden van ons, in de 'Tarn,' de grootste zonkansen en we gooiden de plannen hals over kop om. Een oude watermolen vlak bij een pittoresk dorpje kon ons een week herbergen.

Dit pand, opgetrokken uit natuursteen met vakwerkverdieping, had zoveel kleurige vertrekken dat de kinderen per se ieder hun eigen slaapkamer wilden. Dochter wenste de rode, haar oudste broer de blauwe en de jongste de gele slaapkamer, daar was geen matpartij voor nodig. Maar bij het betreden van de eeuwenoude watermolen, die ons zuchtend en kreunend ontving, begon de oudste zoon toch een beetje terug te krabbelen. In de kolossale open haard van de roodbetegelde woonkamer konden wel dertig Pieten landen. Hij sliep misschien toch liever bij broer of zus.

Het arme kind hoefde die avond gelukkig niet lang te wanhopen, want nadat zus een dapper kwartiertje alleen in de rode kamer naar alle vreemde geluiden had liggen luisteren klopte ze gewillig bij de blauwe aan, en kroop in het bed aan de andere kant van het nachtkastje naast broer. Met een lampje aan vielen ze uiteindelijk in slaap. Man en ik dronken nog romantisch een Cointreautje bij de grote haard.

Toen ik even later zelf mijn diepste slaap binnenslenterde, voelde ik plots gekriebel op mijn wang. Goddank geen grote huisspin die zich van achter de ruwe plafondbalk boven mijn hoofd naar beneden had laten vallen, maar de kleine vingertjes van zoon. Hij hoorde gekraak en gefluister in zijn kamer en lag te rillen in zijn bed. Zus lag helemaal aan de andere kant van het nachtkastje, hij zou liever bij zijn jongere broertje in het tweepersoonsbed kruipen. Ik mompelde iets goedkeurends, en trachtte vooral in de sfeer van mijn diepe slaap te blijven. Het mocht niet baten.

Een enorm gevloek explodeerde uit de gele kamer. Zoon was wel erg dicht tegen zijn vredig slapende broertje aangekropen en dat werd slecht gewaardeerd. Er was klaarwakker geduld nodig om de boel te sussen en de jongens naast elkaar terug in slaap te praten. Na een uurtje plafondstaren lukte het mijzelf ook weer. Heel eventjes, want toen dochter hevig in paniek kwam aanstormen, zat ik rechtovereind in bed. Haar broer was verdwenen, stamelde ze.

Zachtjes legde ik haar de situatie uit en stilletjes droop ze af, maar na een paar minuten verscheen ze weer, bleek van angst. Het lege bed van broer was zomaar opeens uit zichzelf gaan piepen en knarsen. Hier was niet tegenaan te sussen. Wijselijk liet ik de jongste dit keer met rust. Ik besloot dochter terug in haar eigen grote bed te stoppen en heel zachtjes haar grote broer erbij te leggen. Normaal gesproken gaat dat prima. Ditmaal kreeg hij spontaan een astmatische hoestaanval.

De trap huilde onder mijn gewicht en rusteloze schimmen staarden me vol wantrouwen aan toen ik beneden in de medicijntas zijn inhalator ging zoeken. Mijn silhouet dat even later in de deuropening van de rode kamer verscheen deed de adem van de kinderen stokken, maar toen bleek dat het een pufje bij zich had, was er gelukkig snel weer lucht. De eerste vroege zonnestralen piepten inmiddels door het raam naar binnen.

Een paar uur later schrok ik wakker. Echtgenoot stond naast mijn bed, zich van geen kwaad bewust. Hij had een dienblad bij zich met een sapje, een eitje en een croissantje.

Als dat geen vakantie was!”  
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 31-05-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten