HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Ierse magie in een Frans paradijs

"De geitenwollen sokken, sjaals en ijstruien zijn uit de verhuisdozen opgesnord. Het is drie graden buiten, onze meteorologische Zuid-Frankrijk-illusie is naar de knoppen en we hebben het koud. De loodgieter komt binnenkort om onze nieuwe hoogrendementsketel op het oude gietijzeren verwarmingssysteem aan te sluiten, dat zal wellicht een beetje helpen. Op dit moment is onze enige warmtebron de open haard in de entreehal.

De kinderen gaan deze dagen met nog net iets meer plezier naar school, lekker behaaglijk. Ondanks de impulsieve escapades van de jongste, doen ze het alle drie hartstikke goed. Dochter doet de juf zelfs regelmatig versteld staan met dictee notabene. Maar wat een huiswerk! Schoonschrift met krullen en zwieren oefenen, heel veel boeken lezen, gedichten uit het hoofd leren, planeten, oceanen, noem maar op. Ik ben er samen met hen hele middagen mee bezig. Ooit was ik in de veronderstelling dat ik een aardig woordje Frans sprak, maar deze basisschoolstof haalt me bruusk uit die waan. Weer een illusie aan gort.

Behalve het huiswerkexces en de deuk in mijn Franse zelfvertrouwen ben ik toch erg enthousiast over dit kleine dorpsschooltje. Met de verhalen in mijn achterhoofd van de strenge, autoritaire, prestatiegerichte staatsscholen was ik een beetje bezorgd, maar het valt me erg mee. Omdat de school zo klein is, is er erg veel aandacht voor het individuele kind en omdat jongere en oudere kinderen bij elkaar in de klas zitten leren ze ook om voor elkaar te zorgen. Bovendien doen ze naast de gebruikelijke vakken heel erg veel buitenschoolse activiteiten. Zo zwommen ze in juni elke middag in het plaatselijke bronwaterbad, kajakken ze op de rivier, gaan ze mountainbiken in de heuvels, bezoeken hoeden-, dinosaurussen- trompettenmusea, langlaufen ze ’s winters in de Pyreneeën en wandelen ze regelmatig grote tochten door de heuvels in de omgeving.

Vandaag ben ik mee als begeleider op zo’n tocht. Vanaf negen uur vanochtend bewandel ik met de oudste kinderen van de school prachtige bospaden en open velden met schitterende uitzichten. Na drie uur gestaag klimmen bereiken we het hoger gelegen gehucht, waar we de kleinsten ontmoeten, die per bus zijn gebracht. Gelukkig heeft de zon de temperatuur vandaag flink op doen lopen en is het aangenaam vertoeven tussen de schapen op het weiland, waar we de lunch gebruiken. Nadat we een beetje zijn uitgebuikt en de klimbenen het weer aankunnen, dalen we met zijn allen een stukje af naar het domein van een Ierse gezin dat daar een spiritueel stiltegebied heeft gecreëerd. Men kan er elke dag van de week troost vinden, rust zoeken en tot diepe inzichten komen.

Nu wij er zijn is het er even iets minder stil, maar daar weten ze wel wat op. Al kwakend en kwebbelend worden we in een ’elfenkring’ gezet en zodra de heer des huizes begint te spreken wordt het doodstil. Met kleine priemende ogen, een hees krakende stem, half in het Frans, half in het Iers, en gedeeltelijk door de juf vertaald, verteld hij over grafheuvels, dolmen, elfen en geesten. Magisch. Na afloop is er warme chocolademelk met marshmallows en mogen we weer even kwetteren. De kleintjes worden opgehaald met de schoolbus en terwijl ik terugloop met de rest van de leerlingen kondigt de spierpijn in mijn kuiten zich al aan.

Thuis wacht ons nog een magische verrassing. De loodgieter is de hele dag bezig geweest en heeft onze binnentemperatuur reeds naar twintig graden getoverd. De kindjes kruipen heerlijk tegen de radiatoren aan en ik stort me gerieflijk op de bank met de benen omhoog en mijn hoofd vol mythische elfen. De kracht van positieve illusie.

Hemels."  
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 16-12-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten