HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Een spetterend begin

Blog Dorine van der Marel (geëmigreerd naar Zuid-Frankrijk): "Franse agenten hebben de naam autoritair te zijn en onbuigbaar altijd gelijk te hebben. Of dat klopt of niet, echtgenoot trof er twee. Uitgestreken koppen, stug en humorloos. De beide gendarmes voelden zich mijlenver boven hem verheven en waren voor geen enkele rede vatbaar. Al helemaal niet toen bleek dat het verweer in stuntelig Frans van zo’n stomme buitenlander kwam. Hij kreeg een forse boete.

Man was anderhalve meter een straatje ingereden om voor de 'boulangerie' te kunnen parkeren en een stokbroodje te kopen, geheel volgens de regels. Toen hij met een warm geurende baguette op de bijrijdersstoel de anderhalve meter weer terug wilde rijden, werd hij staande gehouden: éénrichtingsverkeer. Het bordje dat hem daarop had moeten attenderen stond geheel uit het zicht een metertje verder het straatje in, maar dat bleek geen reden voor coulance.

Echtgenoots anti-autoritaire polderinborst was aangetast, evenals zijn portemonnaie en hij besloot het er niet bij te laten zitten. Met een uitmuntend geformuleerde Franse brief tekende hij bezwaar aan tegen de gang van zake. Het resulteerde, vijf maanden later, in een uitnodiging van het 'Tribunal Judiciaire de Carcassonne' om zijn kant van het verhaal nog eens te komen uitleggen.

De rechtszaal bleek behoorlijk vol te zitten. Allemaal verontwaardigde mensen die om beurten, voor een panel van vier rechtsgeleerden, hun kant van het verhaal nog eens mochten komen uitleggen. Naast verkeersovertredingen was het vooral de meedogenloze aanpak van bijtende honden die de gemoederen, in rap zuidelijk Frans, bezig hield. Echtgenoot hoorde het allemaal aan en begon steeds meer last van koudwatervrees te krijgen.

Toen hij eenmaal aan de beurt was ploeterde hij zich hakkelend en stotterend een weg door zijn verweer. Het panel kreeg een beetje medelijden met hem en besloot barmhartig zijn boete met de helft te verlagen. Om de hoorzitting voor iedereen een feestelijk tintje mee te geven, kreeg de complete zaal nog eens 20 procent extra korting bij direct betalen. Man kon met opgeheven hoofd thuiskomen.

Het was waarschijnlijk diezelfde heroïsche geestesgesteldheid die hem overmoedig deed voorstellen het nieuwe jaar met een duik in zee in te luiden. Terwijl kloekmoedig Nederland zich met oranje Unox-mutsen in de ijskoude Noordzee waagde, gingen wij ons onbevreesd in de iets warmere 'Mediterrannée' werpen. De kinderen vonden het een belachelijk idee en weigerden bij voorbaat pertinent.

Zodra we bij het strand aankwamen, begon echtgenoot al wat terug te krabbelen, hoewel hij nog dapper zei, toen hij tot zijn enkels in de zee stond, dat de kou reuze mee viel. We hadden een stralende zon aan een azuurblauwe hemel en lente-achtige temperaturen. De Unox-duiker zou er zijn neus minachtend voor ophalen, maar bij echtgenoot kwam de koudwatervrees weer ongenadig bovenborrelen. Hij moest eerst wat eten, want met een lege maag ging het niet. Met een volle maag kan je kramp krijgen, ook niet verstandig en na een uurtje digereren hoefde het eigenlijk überhaupt niet meer zo nodig. Bezwaar maken kan hij als de beste, dus verder dan tot zijn knieën kwam hij niet.

Ik moest deze keer de eer van de familie redden samen met dochter die na de eerste weigering toch solidair meedook. Man kon vanzelfsprekend rekenen op een flinke Mediterrane spatterhoos en moest maken dat hij wegkwam. Je zou bijna medelijden met hem hebben gekregen, maar barmhartigheid was dit maal niet aan de orde.

Het zou een spetterend begin worden van het nieuwe jaar."
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 18-01-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten