HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Frans fatsoen

Blog Dorine van der Marel: "Zoon werd negen jaar en er moest dus een heus Frans verjaardagspartijtje worden opgetuigd. Ik zag er een beetje tegenop, maar dat bleek nergens voor nodig. Er hoefde geen onvergetelijk 'survival kinderfeest' te komen met jungle bruggen, klimwanden, camotunnels en waterswing. Ook hadden we geen dure goochelaar of DJ nodig en niemand ging hier lasergamen of paintball-schieten.

De rivaliteit om het meest spectaculaire, originele of verantwoorde kinderpartijtje was dit dorp nog onbekend. De gastjes kwamen gewoon een middagje spelen, namen een cadeautje mee en aten een stukje taart. Dat laatste gaf overigens nog wel een beetje verwarring.

Heel lief hadden de klasgenootjes 'Fèneh vehjâhdah voh jâh’ (een soort Hollandse versie van 'Happy Birthday') ingestudeerd. Vervolgens werden de kaarsjes uitgeblazen, de taart verdeeld en zaten de kindjes onbeweeglijk voor hun schoteltje met aardbeien-slagroomtaart. Niemand nam een hap. Er viel een ongemakkelijke stilte. Nerveus vroeg ik mij af of taart op verjaardagsfeestjes iets typisch Hollands was? Misschien heerste er een aardbeienallergie in het dorp? Was slagroom uit den boze? Pas toen ze me allemaal hoopvol aan bleven kijken ging er een lichtje branden. Deze Franse koters waren gewoon uitmuntend opgevoed. Met een simpel 'Bon appétit' haalde ik ze uit hun lijden.

Twee weken later vierde onze dochter haar elfde verjaardag in haar geboorteland. Het was voor ons de eerste keer dat we weer even terug in Nederland waren en met een waanzinnig schema probeerden we alle Hollandse gezelligheid die we de afgelopen maanden gemist hadden in tien dagen te persen. Dagen vol vriendjes en vriendinnetjes, bezoekjes aan de voormalige klassen, familie-uitjes en bruine kroegen. Tussendoor moesten we Nederlandse televisie kijken, Hollandse eendjes voeren, Amstelveens shoppen, haring, kroketten, boerenkool met worst eten en heel erg veel bijkletsen. Ik heb zoveel gepraat dat ik ’s nachts in mijn dromen gewoon door bleef praten en mijn hoofd uiteindelijk vol woorden op exploderen stond.

Op de feesttaart van dochter werd vanzelfsprekend gewoon ongegeneerd aangevallen. Minder gemanierd, maar wel vertrouwd en dat was het basisgevoel van deze Hollandse reis. Alles was heerlijk vertrouwd. Er moest dan ook wel even een paar keer geslikt worden toen de vakantie er op zat en we alle vijf compleet uitgevloerd en opgepropt in een auto vol Hollandse waar, terug naar ons Occitaans dorpje reden. Terug in onze rol van vreemde eend.

Naarmate we dichterbij kwamen lieten we stukje bij beetje het oergezellige, maar hectische noorden achter ons en voelden lucht en ruimte de aderen binnenstromen. We lieten ons opnieuw imponeren door het fraaie panorama waar we dwars doorheen reden en kwamen in een vrijgevochten Pippi Langkous-achtige jubelstemming. Zelfs de spoedklussen en het bouwstof dat ons thuis opwachtte deed daar weinig aan af. Toch bleef er een kleine Hollandse kater hangen, een kater die man en zoon tot grote culinaire hoogtes bracht. Terwijl ze luid en sentimenteel ’15 miljoen mensen’ zongen, hakten, rolden en bakten ze er op los. Een waarachtige kroket werd op tafel getoverd en niet alleen dat, want waar kroketten zijn … zijn bitterballen!

Zonder een greintje Frans fatsoen vielen we aan."
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 15-01-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten