HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Hoge noot

We zagen de sandwichman op de befaamde zondagochtendmarkt in Esperaza. Een zeer kleurrijke markt waar gedreadlockte hippies elke week, in weer en wind blootsvoets tussen de kraampjes lopen, terwijl jonge moeders 'en plein terrasse’ hun vierjarige kleuters nog altijd de borst geven, en stoïcijnse blaasmannen in fleurige jurken een deuntje op hun didgeridoo toeteren voor de horde toeristen. De bordenloper was een soort Franse versie van vader Abraham met alpinopet in plaats van bolhoed. Aan weerszijde van zijn lichaam hing een kartonnen plaat waarop met de hand zijn telefoonnummer was geschreven en dat hij piano’s stemde.

Heel toevallig hadden wij een Erard-vleugel thuis staan. Een van de weinige waardevolle objecten uit de inboedel die we bij het huis hadden gekocht, maar waar we nog nooit een heldere noot uit hadden weten te krijgen. We benaderden de bebaarde man, die onmiddellijk opveerde bij het horen van de naam Erard en enthousiast begon te vertellen over gekruiste en parallelle snaren. Hij beloofde langs te komen, maar dacht wel minstens drie uur bezig te zijn om het bijna honderdtwintig jaar oude instrument weer zuiver te krijgen.

Zoals beloofd stond hij de volgende morgen al vroeg voor de deur, getooid met zijn onafscheidelijke Franse baret en in zijn hand een bruinleren koffertje met allerhande stemvorken, -sleutels, -hamers, klankdempers en meer van dat soort geheimzinnige gereedschappen. De koffie sloeg hij vriendelijk af en hij stortte zich vol overgave op het antieke klavier. Zijn geestdrift was aanstekelijk. We zouden onze oren niet geloven als hij klaar was, zo verzekerde deze gepassioneerde man ons. Hij vertelde honderduit over de techniek en de bijzondere klanken van de Erard en wij voelden ons langzaam steeds rijker worden.

De drie beoogde uurtjes werk bleken wat positief ingeschat. Eindeloos stond hij voorovergebogen aan de stempennen te draaien, met de klep majestueus omhoog. Af en toe speelde hij even een paar noten en vervolgens kroop hij dan onder de piano om liggend op zijn rug de boel van de andere kant te benaderen. Zijn baret zette hij dan bij grote uitzondering even af.

Zo kon het gebeuren dat toen echtgenoot kwam kijken hoe het ging, hij vader Abraham liggend onder de piano trof, zijn alpinopet naast hem op de grond en onze poes daar half zittend bovenop. Starend in het niets, oren een beetje naar achter, rug samengespannen en de staart trillend omhoog, legde de roodharige vondelinge de laatste hand aan een mooie grote plas. Met haar voorpootje veegde ze nog een paar maal over de doorweekt baret en toen liep ze zonder om te kijken, heel tevreden de zonnige tuin in om zichzelf even uitgebreid te gaan likken.

Genageld aan de grond keek echtgenoot van de zwarte pet naar de pianostemmer. Na een korte gespannen stilte begon deze gelukkig hartelijk te lachen. De alpino ging in een warm handwasje en met het zonnige weer was het fris ruikende hoofddeksel, voordat de goede man ’s avonds rond etenstijd vertrok, weer helemaal klaar voor de tooi.

De volgende ochtend maakte de pianostemmer het werk af. Het was een enorme klus geweest, maar toen het eenmaal klaar was liet hij ons even horen hoe je op zo'n apparaat hoort te spelen. Van Spaanse volksdeuntjes via, Brahms, Mozart, Scott Joplin tot typische café-jazz. Het hele huis werd ingenomen door de prachtige klanken en wij lieten ons gewillig meevoeren.

Wat een leven."
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 23-03-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten