HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Eerste schooldag op de Franse basisschool

Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.

"Schoongewassen, haren keurig geborsteld en de nieuwe rugzakjes op de rug, stapten ze met gespannen gezichtjes de voordeur uit. Hand in hand liepen we via het nauwe dorpsstraatje, onder de vestingpoort door, de brede allee met knoestige platanen op. Even verderop was de passage die ons achter het stadhuis bij het speelplein van het kleine dorpsschooltje zou brengen.

Het was de eerste dag na de voorjaarsvakantie en voor mijn kinderen hun eerste échte schooldag op de Franse basisschool. Het schooltje was gevestigd in het stadhuis van het dorp, bestond uit twee klassen en had met mijn drie koters erbij nu precies dertig leerlingen in de leeftijd van twee tot elf jaar.

Bij het naderen van het schoolplein viel mijn oog op het informatiekastje dat aan de muur van het gebouw was bevestigd. In het kastje waren de kantinemenu's voor de hele week geafficheerd. Elke dag een driegangenmaaltijd met vandaag een ‘crudités’ vooraf, vervolgens een ‘filet mignon’ met ‘petits pois’ en een 'mousse au chocolat' toe. Dat is weer eens wat anders dan een broodje kaas. De eerste week zouden mijn kinderen desalniettemin deze luxe aan zich voorbij laten gaan en lekker thuis komen lunchen. Even een uurtje of twee Hollands ontladen halverwege de schooldag, leek mij voorlopig nog wel wenselijk. Bovendien waren ze ook wel erg blij dat ze niet meteen al die griezelig vreemde gerechten hoefden te verorberen.

Dochter liep kordaat op een paar meisjes af die ze de afgelopen weken in het dorp al had ontmoet. Zij had als enige, na al die weken vakantie, erg veel zin om eindelijk weer naar school te gaan. Haar oudste broertje volgde schuchter. Toen subiet alle kinderen stopten met spelen, om hen heen kwamen staan en in hun onbegrijpelijke taal tegen hen aan begonnen te tateren, zag ik de schouders bij beiden gespannen omhoog trekken. Hun kinderlijk spontane expressie verdween gekweld achter een waas van apathie. Bezorgd liet ik ze achter, want de kleuterjuf dirigeerde mij ondertussen met mijn kleinste naar binnen.

Bij gebrek aan voldoende begeleiding op het plein moest de jongste helft van de school zich binnen verzamelen en ondanks zijn Nederlandse start in groep drie dit jaar, was mijn (op een haar na) zevenjarige zoon bij de kleuters ingedeeld. Zijn verontwaardiging was enorm. Hij voelde zich al oneindig lang ver boven het kleutergebeuren verheven en bovendien werd hij zo gescheiden van zijn broer en zus. Gelukkig zou de juf snel tot inkeer komen, maar vandaag liep ik met een steen op de maag, alleen terug naar huis.

Om twaalf uur precies stond ik weer bij school. De kerkklokken luidden met veel chaotisch gebengel hun speciale middaguurdeuntje en toen de schooldeur openzwaaide kwam mijn kroost gedrieën vrolijk naar buiten huppelen. Woorden buitelden over elkaar heen op weg naar huis, toen ze allemaal hun volle hoofden met opgeslagen verhalen wilden legen. Steeds harder gingen ze praten om het hoogste woord te krijgen. Ze hadden het alle drie best naar hun zin gehad, fijn buiten gespeeld en nog niet met de collectieve lessen mee hoeven doen. Ze hadden simpele, individuele taakjes gekregen. Zo kon ik tenminste opmaken uit hun opgewonden woordenstroom. Ongemerkt had het eerste Frans zich al in hun brein genesteld en de komende maanden zou zich dat tot ontzagwekkende proporties uitbreiden.

Met niet al te veel tegenzin lieten mijn stoere globetrotters zich na hun stokbroodje kaas weer terug naar school brengen. Van de steen die op mijn maag lag was nog slechts een kiezeltje over. De juf stond mij voor de deur op te wachten. Een beetje wanhopig.

Mijn kinderen verstonden echt helemaal niets van wat ze zei …"
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 02-04-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten