HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

De hysterische gastvrouw

Blog Dorine van der Marel (geëmigreerd naar Zuid-Frankrijk): "Echtgenoot en ik wisten nog net op tijd naar huis te strompelen, anders waren we lallend samen de rivier ingesprongen en zouden een onuitwisbare indruk bij de dorpelingen hebben achtergelaten. We hadden het 'Fête de l’Eau', het traditionele waterfeest aan het eind van de lente, met weinig water afgesloten.

Aan de mobiele bar die voor deze gelegenheid voor het 'salle de fêtes' was opgetuigd, werd de 'Blanquette de Limoux' per fles besteld. Iedereen om ons heen gaf een rondje, wij konden niet achterblijven, en dus werd de ene fles bubbels na de andere opengetrokken en werden onze plastic wegwerpbekertjes oneindig bijgevuld. Compleet in de integratiemodus dronken wij beleefd door, terwijl ons Franse gebrabbel al onbegrijpelijker werd. Het was een veelbelovend begin van een nieuw zomerseizoen vol dorpsfeesten, festivals en voor ons weer heel veel vakantievierende vrienden en familie uit Nederland, waarbij de kurken nog regelmatig zouden knallen.

De licht bedwelmende, zorgeloze roes die dat met zich meebrengt, als je het lallen voor weet te blijven, kon ik overigens best gebruiken. Een fijne, ontspannen gastvrouw zijn zit namelijk niet iedereen in het bloed. Ik heb altijd geweten dat het runnen van ‘chambres d’hôtes’ niet echt iets voor mij is. Naast het zorgen, koken, poetsen, bedden opmaken, leek mij vooral het ontbijt, op een tijdstip dat ik alles en iedereen nog verafschuw, problematisch. Vriendelijk lachen de hele dag, terwijl je eigenlijk moordneigingen hebt of ’s avonds laat subtiel, maar tevergeefs de gasten naar bed proberen te gapen, ze behoren niet tot het scala aan goeie eigenschappen dat ik bezit. Wij hebben zodoende ook nooit een seconde ‘chambres d’hôtes’ overwogen.

Toch hebben wij, dankzij ons eigen enthousiasme en mentale overschatting het eerste halfjaar van ons verblijf in Zuid-Frankrijk in totaal anderhalve maand géén bezoek gehad. Het was voor mijn psychische gesteldheid een kleine beproeving. Ik was de hele dag aan het zorgen voor croissantjes, koffie, uitgebreide lunches, aperitief, diners, gezellige afzakkertjes en natuurlijk ook leuke uitstapjes. Dat was namelijk mijn idee van een goede gastvrouw zijn. Ik had in Nederland nog nooit logés gehad. Ondertussen ging het werk gewoon door, moest ons bouwval bewoonbaar worden gemaakt en was ik druk met de kinderen, hun school en ons integratieproces.

Sommige gasten stroopten elke ochtend de mouwen op om ons te helpen met de verbouwklussen, anderen hadden zichzelf een all-inclusive-vakantie beloofd. Er waren logés die de hele dag op stap gingen en terug kwamen met allerlei lekkere hapjes, maar ook vrienden die verveeld in de tuin hingen, wachtend op de volgende versnapering. Sommigen vergaten dat boodschappen en benzine geld kosten, terwijl anderen ons juist overlaadden met traktaties. De grootste valkuil was mijn eigen idiote verantwoordelijkheidsgevoel voor het welslagen van ieders verblijf. Voor mijzelf uitputtend, maar ook voor onze vrienden ongemakkelijk, want niemand zat natuurlijk te wachten op fulltime bediening van een overspannen neuroot.

Dit jaar had bijna iedereen een gîte of camping geboekt, dus kon ik ’s morgens sowieso rustig opstarten en langzaam in mijn goeie humeur groeien, bovendien had ik van de spoedcursus 'non-stop-visite' toch wel een beetje 'laisser faire' opgestoken. Vol zin en goede moed stortte ik mij zodoende in deze nieuwe zomerse drukte en verheugde me op veel Nederlandse gezelligheid met gebrabbel in eigen taal dat ook na een feestelijke glaasje bruis nog te begrijpen is.

De flessen ‘Blanquette’ stonden koud.”
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 21-07-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten