HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Rotouders

Blog Dorine van der Marel: "Ons impulsieve besluit om het vervallen, veel te grote pand in Zuid-Frankrijk te kopen en met ons hele hebben en houden, drie kinderen en drie katten van land te veranderen, viel op het hoogtepunt van de kredietcrisis, najaar 2008. Het duurde dan ook een aantal maanden voordat wij een bank bereid vonden ons een hypotheek te verstrekken en we het voorlopige koopcontract definitief konden maken.

Kinderen met traktatieIn die maanden werd ons gezin ondergedompeld in een woeste zee van emoties en heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop.

Wanhoop bij echtgenoot en mij dat er geen enkele bank zou zijn die aan ons avontuur wilde meewerken, maar ook zorgen of het voor ons al met al wel haalbaar zou zijn nu onze grootste opdrachtgever in Zuid-Frankrijk de crisis niet ging overleven. Hoop bij mijn dochter van tien dat dit hele achterlijke plan van haar ouders niet door zou gaan. Zij zat in groep zes, had een hele lieve juf, fantastische klasgenootjes en de liefste vriendin van de hele wereld. Bovendien woonden haar opa en oma twee huizen verder en was ze gewoon gelukkig waar ze was.

Haar broer die net acht was geworden kon de impact van wat er boven zijn hoofd hing iets minder goed bevatten, al drong het langzaam tot hem door dat hij afscheid zou moeten gaan nemen van zijn buurjongen waar hij elke dag uren mee speelde en dat maakte hem radeloos boos. Alleen mijn jongste zoon trad dit hele avontuur, met de naïviteit van een kind van zes, vol vertrouwen tegemoet. De achterblijvers zagen machteloos toe hoe wij alles in het werk stelden om deze emigratie voor elkaar te krijgen en vooral mijn ouders en schoonmoeder, de opa en oma’s, konden hun verdriet nauwelijks de baas.

Toen wij eindelijk groen licht kregen van de BNP Paribas waren echtgenoot en ik dan ook de enige die echt een gat in de lucht sprongen. Met zijn tweeën reden we fluitend 1.300 kilometer naar het zuiden om bij de notaris het definitieve koopcontract te tekenen, een eerste spannende nacht in ons nieuwe huis door te brengen en de volgende dag weer terug te keren met een achterbak vol rammelende flessen ‘Blanquette de Limoux,’ de mousserende wijn waar deze streek bekend om staat.

Omdat wij als rasechte Hollanders geen zin hadden om dubbele lasten te betalen, hadden we het waanzinnige plan gevat een maand later al te verhuizen. Al onze spullen moesten in die ene maand in een grote hoeveelheid dozen worden verpakt en ons huurhuis in oude staat teruggebracht. Dat was een krankzinnige klus. Ondertussen stuurden we een Franse loodgieter aan die een provisorische douche in de bijkeuken van ons nieuwe huis ging aanleggen, zodat we ons eenmaal verhuisd in ieder geval konden douchen.

Verhuiskaartjes moesten worden gemaakt, af- en aansluitingen geregeld, opzeggingen, uitschrijvingen en natuurlijk een gepast afscheid. De kinderen mochten trakteren in hun klas en ze kregen alle drie een boekwerk met lieve tekeningen en ontroerende afscheidsberichtjes van hun klasgenootjes. Dat was een emotionele dag. De ‘Blanquette’ werd uiteindelijk rijkelijk geschonken op de afscheidsborrel in ons inmiddels lege huis aan de geleende statafels van de buren.

Na een absurde maand reed eind maart 2009 de verhuiswagen met al onze spullen de Amstelveense laan uit. Hij zou er drie dagen over doen. De volgende dag reden wij achter hem aan in onze oude familiebak, de kleine Citroën bleef nog even in Nederland. Drie huilende kinderen, drie jankende katten en twee snikkende ouders met een knoop in hun maag van schuldgevoel zwaaiden een stoep vol huilende achterblijvers uit. Het Franse avontuur kon beginnen!

Rotouders."
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 26-11-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten