HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Eindejaarsfeest op z’n Frans

"Toen de vier centimeter lange schorpioen, die net tussen de stenen van de keukenmuur vandaan voor mijn voeten was gevallen, besefte dat zijn einde nabij was, kwam hij dreigend op me af hollen met zijn scharen en giftige staart klaar voor de aanval. Ik was reusachtig veel groter en gewapend met een rubberen hamer, maar mijn paniek was groot. Net op het moment dat ik mijn gereedschap lafhartig op het beest liet neerkomen, zijn ledenmaten in de lucht vlogen en ik krijsend achteruit sprong kwam mijn kroost binnen.

De kinderen hadden de schooldag erop zitten en mochten, anders dan hun klasgenootjes, af en toe alleen naar huis lopen. Vergeleken met de stadse drukte die we in Nederland gewend waren leken ons die driehonderd meter stille straatjes tussen huis en school nauwelijks een risico. Met grote ogen staarden ze me aan. Ik rechtte mijn rug, stak de kin vooruit, legde heel beheerst de rubberen hamer op de vensterbank en ging onbewogen de 'gouter’ klaarmaken, het Franse vieruurtje voor de naschoolse honger.

Na twee maanden les op het kleine dorpsschooltje stond de zomervakantie alweer bijna voor de deur. Mijn dochter en haar twee broertjes verstonden bijlange na nog niet alles, maar het Frans had inmiddels wel een aanzienlijke plek in hun jonge breinen ingenomen. Ondanks dat ze nog weinig échte lessen hadden gehad was de juf onder de indruk van wat ze al konden en ze gingen alle drie over naar de volgende groep. Nu alleen nog de 'Kermesse,' het Franse eindejaarsfeest, voordat we in vakantiesferen konden komen.

De leerlingen waren al weken bezig om het ‘spectacle’ voor te bereiden en ik had, bij wijze van integratie-strategie, mijzelf aangeboden als hulpmoeder. Zo woonde ik, met een waas voor mijn ogen en suizende oren, vele vergaderingen bij over dit traditionele feest. Een feest dat, zo begreep ik later, elk jaar exact hetzelfde wordt uitgevoerd, maar toch steeds weer vele vergaderuren eist en uiteindelijk meestal een zeer chaotische organisatie kent. Alles op het laatst en we zien wel waar het schip strandt. Ik werd, met mijn Hollandse stiptheid, bloed nerveus van deze Franse slag en holde op de bewuste dag van hot naar her om alles in goeie banen te leiden.

De ochtend begon al met tientallen kilo’s groente snijden en vele kippen in stukken trekken voor het eindejaarsmaal. De Marokkaanse oma van een van de scholiertjes zou een couscous bereiden voor de ruim honderd gasten. Vervolgens, na een snelle lunch met mijn ouders die speciaal voor de gelegenheid waren overgekomen, haastte ik mij naar het schooltje, waar ik samen met de leerlingen het fruit zou snijden voor het dessert. Vriendelijk knikkend en glimlachend beantwoordde ik ondertussen al het onbegrijpelijke kleuterfrans-gebrabbel. De rest van de middag moesten de spelletjes worden opgetuigd op een snikheet schoolplein en assisteerde ik bij het blikwerpen.

Het optreden van de kinderen, toneel en zang in het frans, was fenomenaal. Mijn dochter kon al een paar woorden meezingen en had zelfs een beetje tekst in het toneelstuk. Mijn oudste zoon mimede op zeer expressieve wijze alsof hij uit volle borst meezong en de jongste keek vooral heel vriendelijk het publiek in. Er werd afgesloten met een instrumentaal stuk dat buitengewoon knap door de muziekleraar was geregisseerd. Een aantal leerlingen, waaronder dochter hadden zelfs een paar noten op de schuiftrompet geleerd.

Nadat iedereen voor het 'apéro’ van ‘Blanquette de Limoux’ was voorzien konden alle gasten aan de meterslange tafel onder de ‘abris’ van het schoolplein aanschuiven. Mijn laatste taak van de dag was het helpen opdienen van de vier gangen.
Ik had me van mijn beste kant laten zien, de kinderen konden trots zijn. Geen hysterisch krijsende moeder vandaag, al scheelde het niet veel. Gelukkig was er wijn in overvloed. Om middernacht gingen wij als één van de eersten richting huis. De kinderen stonden op instorten en ikzelf was compleet murw geslagen.

Als verbrijzeld door een rubberen hamer."
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 27-06-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten