HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Badderen als een god in Frankrijk

"Terwijl de elektricien met zijn frees vakkundig alle muren in de slaapkamers aan het ruïneren was, af en toe driftig zijn laddertje in de hoek trapte en ons Franse vocabulaire in hartgrondig vloeken flink bijspijkerde, begonnen eindelijk twee Slowaken met de inrichting van onze badkamer. Het was een beetje jammer dat deze heren de eerste ochtend al om acht uur voor de deur stonden en wij eigenlijk onze veertien-juli-kater nog moesten wegslapen, maar dat kon de vreugde toch niet drukken.

Onze gasten bleven nog dapper in bed liggen, maar toen al vrij snel de pneumatische boor het plafond in ging, besloten we eensgezind onszelf op te peppen met een sterke bak koffie in de tuin bij het dorpshotel verderop.

De twee badkamerhelden werkten als bezetenen, het schoot enorm op. Heerlijk, maar vreselijk hectisch. Tussen alle visite door moesten wij opeens halsoverkop allerlei beslissingen nemen over tegelpatronen en afvoerputjes. Soms waren we maar net op tijd om nog een laatste wijziging door te voeren. Regelmatig moesten we in allerijl in de auto springen met drie mopperende kinderen op de achterbank om binnendeuren, deurklinken met wc-slot, ledlampjes voor in de nis op de kop te tikken of vruchteloos op kranenjacht te gaan. Het was natuurlijk niet erg snugger om pas op het laatste moment douchekoppen en mengkranen te willen bemachtigen. Nergens waren onze wensen op voorraad. In een vlaag van verstandsverbijstering hebben we uiteindelijk voor een godsvermogen prachtig Italiaans design besteld. Het zou ze een week kosten om het glimmende goed bij ons te krijgen, één dag voordat onze mannen hun welverdiende vakantiemaand in het thuisland gingen vieren.

Het kwam goed! De Italianen hielden woord en de loodgieter was zeer coöperatief. Zodra het spul binnen was stond hij klaar om alle kranenpracht op de beoogde plaatsen te installeren en de inbouwdouche in de muur te jekkeren, zodat deze kon worden afgetegeld voordat de Slowaakse vakantie begon. Eindelijk konden we onze provisorische cabine met haperende geiser in de muffe kast van de bijkeuken, voorgoed de rug toe keren. Vanaf nu was er alleen nog paradijselijk baddergenot en hemels douchen.

We hebben onze huiden rimpelig en week gepoedeld in de voor ons ongewoon saaie dagen die volgden. Geen bouwvakkers, geen logés en zelfs geen kinderen. De kinderen waren een weekje vakantie vieren met opa en oma in de Alpen. Even weg van de hectiek van het leven op een bouwplaats, even lekker glijden en plonzen in het plaatselijke zwembad en huppelen door de geurende velden. Logé- en kroostloos moesten wij ons tussen het badderen door volledig op de zaak storten, want die was met alle gezelligheid en bouwstress een beetje verwaarloosd.

Inmiddels hebben we de kinderen weer opgehaald van het bergplateau bij mijn ouders. Het was de eerste keer dat zij na een vakantie niet noordwaarts richting huis reden, maar zuidwaarts naar dat rare vervallen pand dat nu hun thuis moest voorstellen. Behalve de pittige afdaling met haarspeldbochten en vier kotspartijen was dat voor alledrie ook psychisch een heel moeilijk moment. Met een duik in de Middellandse zee, halverwege de rit probeerden we ze weer een beetje op te peppen en nu, thuisgekomen, moeten er nieuwe spulletjes komen voor school. Lekker kopen, de beste remedie tegen alles! Bovendien is er alweer een familie in aantocht met dierbare vriendinnetjes voor de oudste twee. Het helpt allemaal mee om weer blij te worden, maar het allerfijnste van alles, op deze rare bouwplaats dat hun thuis moet voorstellen, is natuurlijk …

Het lustoord midden op de eerste verdieping met keizerlijk bad en inloopdouche!"
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 20-08-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten