HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Integreren in een Kattendorp

Blog Dorine van der Marel (geëmigreerd naar Zuid-Frankrijk): "Al vanaf de allereerste keer dat we door dit bijzondere dorpje liepen, toen nog in de vakantiemodus lang voordat het thuis werd, viel ons de hoeveelheid katten op. Overal waren ze. In de steegjes, de binnentuinen, op de diverse muurtjes, in de raamkozijnen, op de daken. Op sommige plekken stonden lege voederbakjes langs de straat die dagelijks door enkele dorpelingen werden gevuld met brokjes voor de thuislozen. Alet les Bains werd door ons al snel omgedoopt tot Het Kattendorp en de bakkenvullers tot kattenvrouwtjes.

Toen wij een klein jaar later met onze hele inboedel het pand aan het Place de la République betrokken, verrijkten we de poezenpopulatie met drie Hollandse exemplaren. Het thema 'poes' zou ons in de primaire integratie-jaren nog flink achtervolgen.

De eerste zomer stond er meteen al een heel jong snoepig rood-witje bij ons voor de deur. Na een tevergeefse rondgang door het dorp besloten we naïef om haar te adopteren. Niet veel later vonden we een zwart-witje, zielig mauwend en doodsbang achter een struikje. Langzaam kwamen we erachter dat het een zomerse gewoonte was om nestjes met kittens, die na een schattige maar korte zoogperiode ongewenst waren geworden, van heinde en verre in Het Kattendorp te dumpen. Als de kinderen thuiskwamen met zo’n snoesje voelde het wel heel onfatsoenlijk om het hulpeloze beestje weer terug de straat op te bonjouren, maar onze eigen poezenroedel zou zich op deze manier wel heel snel vermenigvuldigen. Gelukkig wisten we nummer twee aan een plaatsgenoot te slijten.

Een buurman om de hoek zette op een mooie lentedag een grote mand vol kittens buiten op zijn voorplaatsje. De uitgevloerde moeder kwam een tepel tekort om ze allen te kunnen voeren. Toen ik oh’s en ah’s uitroepend door mijn knieën ging om het spul te bewonderen meldde de buurman tot mijn ontsteltenis doodleuk dat hij ze straks allemaal ging verzuipen. Niet veel later had ik de verantwoordelijkheid voor negen kittens op mij genomen. Maar dit soort verhalen gaat snel in zo’n dorp. Men begon bij ons aan te kloppen met gevonden poezenspul in de veronderstelling dat wij ze wel zouden opnemen. Sommigen kittens waren vrolijk en speels, andere veel te jong en bang, een enkele doodziek uit een afvalcontainer bevrijd.

Ik dreigde een koninginnenstatus der kattenvrouwtjes te krijgen en echtgenoot een burn-out.

Mijn eigen en geadopteerde katten woonden natuurlijk niet op straat, maar konden in- en uitlopen en ’s nachts gezellig op bed liggen. Zakken vol kwaliteitsbrokjes voerden onze maandlasten op, maar het ergste was mijn moederschapsprincipe. Geen enkele baarmoeder zou ongebruikt het graf in mogen gaan en geen enkel vrouwelijk wezen de schoonheid van het moederschap missen, zo meende ik. Een heilige overtuiging die waarschijnlijk gevormd was door mijn eigen klapperende eierstokken van ooit, en die vele malen groter was dan alle wijze argumenten tegen overbevolking onder de katachtigen. Voordat onze poezenmeisjes werden geopereerd, moest er dus minstens éénmaal een nestje komen.

Nadat we onze derde zomer in Zuid-Frankrijk voor zestien kittens onderdak hadden gevonden en onze eigen poezenfamilie weer tot vier leden hadden weten te reduceren, leek de rust weergekeerd. Als vanzelf kwam de enorme kattentoestroom ten einde, alsof het een soort ontgroening was geweest om een volwaardig inwoner van dit Kattendorp te mogen worden. Echtgenoot kreeg weer een beetje lucht.

Het najaar was al lang begonnen toen zoon plotseling tóch nog een heel klein schattig poesje met lieve loensende oogjes en een zwart pandaneusje vond. Na een eerste moment van hevige paniek vielen we allemaal (vooral echtgenoot!) als een blok voor haar. Ze mocht blijven en werd ons allerallerlaatste vondelingetje.

Met baarmoeder, dat wel."
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 24-04-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten