HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk

Iedere grotere stad heeft wel van die wijken waar de verloedering op de loer ligt. Meestal gaat na verloop van tijd een gehele wijk tegen de vlakte. Maar met een creatieve invalshoek, meestal een geringere investering en doorzettingsvermogen kan het ook anders. Afgrijselijke en vervallen gebouwen veranderen in gewilde objecten en na verloop van tijd is een stad een oude populaire wijk rijker.

Metamorfoses kunnen ook op kleine schaal ontstaan voor mensen die iets bijzonders van hun (tweede) woning willen maken. Dorine van der Marel van Atelier Do maakt van een in beginsel ondefinieerbare droom werkelijkheid. Dorine is geëmigreerd naar Frankrijk en reageerde op een publicatie van Mondi ‘Omgaan met heimwee na emigratie’. Kort daarna heeft Mondi met Dorine afspraken gemaakt voor een periodieke blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. In het verleden heeft Dorine een drietal artikelen onder auspiciën van de redactie van Mondi gepubliceerd. Een interview met enkele vragen en voorbeelden van ‘oud en nieuw’ leek Mondi een mooie aftrap voor de introductie van de blog.

Mondi: “Het moet prachtig zijn om van een gedateerde woning een aansprekend en geliefd object te kunnen creëren. Hoe verloopt zo’n proces?”

Dorine van der Marel: “Het is inderdaad heel bevredigend werk om nieuw leven te blazen in verouderde woningen of gebouwen. De projecten hebben vaak meer potentieel dan men voor mogelijk had gehouden.
Ten eerste zal ik het gebouw of de woning altijd grondig analyseren, zodat de plus- en minpunten naar voren komen. Er zal dan worden bekeken welke noodzakelijke acties er moeten worden ondernomen om de woning weer degelijk te maken. Als de opdrachtgever ook de toekomstige bewoner is, is het heel belangrijk om deze persoon goed te leren kennen en zijn/haar wensen in kaart te brengen.
Op basis van de opgedane kennis zal ik vervolgens een aantal indelingsvoorstellen doen, waarbij ik veel rekening houd met ruimtelijkheid, lichtinval en buitenruimte. Indien van toepassing doe ik een aantal voorstellen voor architectonische aanpassingen, waarbij materiaal en kleur een grote rol spelen. Een leuke uitdaging in dit proces is het samenspel van waardevolle historische elementen en de modernisering en verduurzaming van zowel exterieur als interieur.
Bij opdrachtgevers die niet zelf bewoner zullen zijn, maar gaan verkopen of ontwikkelen zal ik met een aantal uiteenlopende opties het gehele potentieel van het gebouw zo goed mogelijk in kaart brengen.

Mondi: “Kun je hier enkele voorbeelden van laten zien en kort omschrijven hoe je anticipeert op de wensen van de
opdrachtgever?”


Dorine van der Marel: “Ik zal dit aan de hand van een drietal voorbeelden illustreren:
 1. Een kleine studio van 45m2 van Engelse eigenaren. De wens was een nieuwe layout: functioneler, moderner en lichter.
  Ik ben begonnen met het bestuderen van de lichtinval in het appartement en op basis daarvan heb ik een nieuwe indeling gemaakt die lichter is door het raam aan de noordgevel bij de woonkamer te betrekken en de slaapkamer ‘en suite’ te maken, functioneler is door meer bergruimte en door de badkamer en slaapkamer met elkaar te verbinden en moderner door eigentijdse vloer en muurafwerking en meubilair.

  Om de functionaliteit van de badkamer te vergroten, zijn de meubels daar op maat door mij ontworpen.
  Download PDF: Impressie1-Atelier-Do
   
 2. Een enorme schuur met lessenaarsdak van een Zweedse familie. De wens was een modern woonhuis met natuurlijke materialen en de woonkeuken als spil van het huis. Door een deel van de verdiepingsvloer open te breken en een tussenvloer te maken onder het hoogste gedeelte van het dak, ontstaat een speelse ruimte en verlichten de dakramen helemaal tot aan de begane grond. De woonkeuken is onder de vide het middelpunt van de ruimte en heeft rechtstreeks toegang tot het terras en de tuin met zwembad. Bij een aantal muren is de natuursteen zichtbaar gemaakt en kolommen, balken en balustrades zijn in hout uitgevoerd.
  Download PDF: Impressie2-Atelier-Do

   
 3. Een villa met 4 appartementen en een gezamenlijk binnenzwembad van een Nederlander aan de Côte d’Azur. De wens was om de ontwikkelingsmogelijkheden in kaart te brengen en de villa een aantrekkelijker eigentijds karakter te geven.  Ik heb 5 indelingsvoorstellen gemaakt voor 6 kleine appartementjes, 2 ruime woningen tot één grote villa en van een restaurant/bar of welness/fitness met penthouse. Met nieuwe kozijnen, een andere gevelkleur, de toevoeging van pergola’s en houten elementen is het aanzicht van het gebouw gemoderniseerd.”
Mondi: “Esthetische aanpassingen aan een woning kunnen kostbaar zijn en zorgen niet per saldo voor een waardevermeerdering van de woning ten opzichte van de investering. Kun je een mooi voorbeeld geven waaruit blijkt dat deze stelling zeker niet altijd opgaat?”

Dorine van der Marel: “Dat klopt. Voor veel huiseigenaren telt de waarde van het hernieuwde woongenot op dat moment zwaarder dan de waardevermeerdering van het huis. Toch zijn er wel situaties waarbij ook economisch gezien esthetische aanpassingen wenselijk zijn. Het budget dient natuurlijk altijd scherp in de gaten gehouden te worden. Een enkel project heeft aan een kleine ingreep al genoeg om een frissere uitstraling te krijgen. Bijvoorbeeld de villa in Les Issambres aan de Côte d’Azur. De muren en het plafond van de woonkamer waren bekleed met donkerbruine schrootjes en sierbalkjes en de meubels en decoratie waren verouderd. Door deze te verwijderen en de muren glad te stuken en te witten ontstaat meteen een heel andere ambiance. Moderne meubels doen de rest.Er zijn ook projecten die een bestemmingsverandering mogen ondergaan en bijvoorbeeld van schuur een woonbestemming kunnen krijgen. Het mag voor zich spreken dat dan een metamorfose lucratief kan zijn.
In veel dorpen in Frankrijk vind je kleine, donkere, tuinloze dorpshuisjes die onverkoopbaar zijn. Een paar slimme ingrepen die licht en lucht opbrengen zou zo’n woning een stuk aantrekkelijker kunnen maken.”

Mondi: “Het is voor veel aspirant-kopers bijzonder moeilijk om de schoonheid te zien van een vervallen of oubollige woning. Wat voor tips kun je meegeven om de eerste indruk van een woning in een ander perspectief te kunnen zien?”

Dorine van der Marel: “Als eerste zou ik de verkoper natuurlijk aanraden een presentatie te laten maken door mij, haha. In ieder geval zou ik aanraden om het huis leeg voor te stellen, dus zonder de oude meubels van de verkoper en de plus- en minpunten op een rijtje te zetten. Zijn de pluspunten uit te vergroten, zoals bijvoorbeeld een grote ouderwetse schouw of een mooie natuurstenen muur, en de minpunten op te lossen? Daarbij is het goed om te realiseren dat minder soms meer is, bijvoorbeeld door bewoonbare vierkante meters op te offeren voor een vide of buitenruimte.

Naast het huis zelf is de omgeving natuurlijk enorm belangrijk. Wat is er te doen en wat gaat er in de toekomst gebeuren. Het bestemmingsplan moet worden geraadpleegd om inzicht te krijgen in de verbouw-mogelijkheden.”

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 24-10-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten