HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Quelle histoire cet enfant Hollandais!

"Van top tot teen onder het stof, stond ik tussen de andere ouders voor het schooltje op mijn kinderen te wachten. Ik was namelijk de hele dag op mijn knieën bezig geweest de keukenvloer kaal te schuren. Toen de schooldeuren open gingen kwam als eerste de juf naar buiten en gebaarde streng met haar wijsvinger dat ik binnen moest komen. Behoedzaam liep ik het bordestrappetje op. Ze wilde het even over mijn jongste hebben ...

Hij had haar die middag, uit onvrede over de les, in het Nederlands uitgefoeterd. Ze verstaat het toch niet, zo zal zijn scherpzinnige zevenjarige inzicht zijn geweest. En dat klopte natuurlijk ook. Maar zelfs zonder de exacte betekenis van de woorden, was zijn boodschap ondubbelzinnig binnen gekomen en de juf was niet erg geamuseerd. Plechtig beloofde ik haar mijn zoon manieren bij te brengen, al moest ik stiekem een beetje grinniken om de misstap van die kleine. Het is ook allemaal helemaal niet zo makkelijk voor de kinderen in dit vreemde land, op die vreemde school en in dat stoffige huis waar we nu weer druk met de keuken bezig waren.

De afgelopen maanden hadden we steen voor steen het 'aquariumgat,' dat in de halve meter dikke draagmuur tussen het beoogde keukenvertrek en kantoor zat, naar beneden toe verder opengegraven, zodat we in plaats van een aquarium, een dubbele deur konden plaatsen. De keuken die we besteld hadden zou namelijk de oorspronkelijke toegangsdeur versperren. Ook had echtgenoot, als één van zijn eerste acties in het huis, met een pikhouweel en een satanisch genoegen een enorm gat in een andere muur van de keuken geslagen om via de aangrenzende kamer meer licht binnen te krijgen. Mijn vader had vervolgens al het afschuwelijke textiel van de muren getrokken en ik het donkerbruine plafond kaalgebikt. De Slowaakse bouwers wisten er met een paar tonnen pleister een mooi geheel van te smeren.

Inmiddels is mijn kaalgeschuurde parketvloer vier keer in de olie gezet en staat de keuken voor de deur. Keurig op de beloofde datum, mét installatie-meneer, zónder afwasmachine. De installatie-meneer blijkt een hork die op zeer amateuristische wijze onze mooie massief houten keuken inbouwt en, tot ons afgrijzen, ook nog de grote schouw boven het fornuis op een dergelijke manier zelf in elkaar knutselt. De afwasmachine blijkt bij navraag niet in de prijs te zitten, we zouden slechts het voorpaneel besteld hebben. Na een hoop telefonisch heen en weer gemopper laten we het er maar bij zitten. Bij communicatieve misverstanden, sta je met je kwakkelfrans toch niet zo heel sterk. De beroerde afwerking kunnen we wel een beetje weglakken, de schouw zullen we vervangen door een moderne afzuigkap en de afwasmachine...?

Opeens komt daar ’s middags onze verkoopjuffrouw aanrijden in haar Renaultje Clio. Op hoge rode pumps stapt ze uit haar auto met een heel ondeugende blik in haar ogen. Ze heeft een verrassing bij zich. Uit haar achterbak steekt nog net een deel van een heuse afwasmachine. Een cadeautje van de zaak.

Terwijl echtgenoot en ik samen met de hooggehakte dame de afwasmachine uit haar achterbak proberen te hijsen, staat opeens mijn jongste voor ons neus, tien minuten voordat de schooldag erop zit. Heel tevreden vertelt hij dat hij is weggelopen. Hij vindt het zelf echt een briljante actie en hij snapt dan ook niet dat ik hem meteen bij de hand neem en terug naar school breng. Op school tref ik zijn juf in alle staten.
'Quelle histoire, cet enfant Hollandais!'

Zoon belooft wederom zijn geniale ingevingen voortaan niet meteen in actie om te zetten en samen met broer en zus haasten we ons terug naar de nieuwe eetkeuken.

Tenslotte komt eerst het vreten, dan de moraal."
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogs
Deel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot 
Deel 19: Feestelijke lenteroes 
Deel 20: Tarzan op schoolreis 
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar 
Deel 23: Iets met een aap 
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden 
Deel 25: Een spetterend begin  
Deel 26: Op de rem trappen  
Deel 27: Tegeltjeswijsheid 
Deel 28: Integreren in een Kattendorp 
Deel 29: Schaduwen in de nacht 
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk 
Deel 31: Frans college-leed 
Deel 32: Waggelend door het Franse leven 
Deel 33: De laatste puntjes op de i 
fin

Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 21-11-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten