HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Lokale gewoontes

De siësta-aandrang, toch al intensiever na viereneenhalf jaar, wordt gesublimeerd door per fiets de nabije bergketen te verkennen op het tijdstip dat de Catalaan luncht en slaapt.

Column: Pelgrimsroute in Cataluna

"Juan Carlos van de lokale benzinepomp promoot de olijfolie uit zijn eigen dorp; de karaffen en blikjes staan gebroederlijk naast het vaste assortiment van de Repsol. Maar, misschien omdat ik een extra sterke koffie vroeg, ditmaal vroeg hij of ik er een chupito in wilde, een scheutje gin of een andere hartversterker. Keuze uit vier soorten, die hij handig vanachter de kassa toverde. Alleen voor passagiers natuurlijk. Prachtig land.

Wel een beetje oppassen alle lokale mores over te nemen. De siësta-aandrang, toch al intensiever na viereneenhalf jaar, wordt gesublimeerd door per fiets de nabije bergketen te verkennen op het tijdstip dat de Catalaan luncht en slaapt. En dan word je weer met de neus op de luxe feiten gedrukt: de bergen zijn op zes kilometer afstand, en Serra Llaveria is een natuurreservaat om de hoek. Kan je nog mooier wonen?

Spaanse Taxplanning
Een jonge ondernemer alhier kwam te weten dat ik vanuit een vorig leven iets van internationale belastingen afwist. Hij was in Londen een bedrijf aan het opzetten, en vroeg me of er iets te plannen was met het bedrijf en wat er met de waarschijnlijk straks goed renderende patenten moest gebeuren. Leek me leuk, oud vakgebied en zo. Bleek dat nadenken over belastingen vooralsnog alleen de vraag inhield of een rekening in Andorra of Luxemburg opgegeven moest worden voor de Engelse of Spaanse fiscus.

Manteniemento
Onze Roemeense equipe en vakman Paul lopen nu rond in bedrijfskleding, shirts met Montbrió Belvedere opdruk, herkenbaar voor onze gasten en een identificatiemogelijkheid voor onze werkers. We zeiden het al, de Roemenen zijn goede recyclers; repareren is de eerste optie, met zo mogelijk onderdelen die je al hebt. Weggooien, de Spaanse aanpak, is er niet bij. De keerzijde is de opslag van ‘voor-het-geval-dat-spullen’, iets waar in de doorsnee Spaanse woning gelukkig gewoon geen plaats is.

Dicht bij de natuur

Als stadsmensen krijgen we meer en meer respect voor de natuur. Wij zijn, met onze olijfbomen, beoogd Nederlands groen en sappig gras in de tuin, zonnepanelen, en zeker met gasten uit regenachtige streken, zeer afhankelijk van de natuur en het klimaat. Zoals wij deze zomer ervaren vraagt de koeling van de masia om veel elektriciteit. Twee graden warmer, vergeleken met 2015 betekent aanzienlijk meer stroomverbruik, veel meer dan de elektriciteit opgewekt door de zonnecelpanelen. En gezien de laatste regen van twee maanden terug dateert valt er erg veel te beregenen. Dat zelfs hier de natuur kwetsbaar is blijkt uit de vervroegd vallende bladeren, en de brandweerhelicopters die rood en oppassend boven de regio patrouilleren. Wij duimen voor wat regen, voor de bomen, en afkoeling voor onze elektriciteitsrekening.

Romantiek van een casa rural in het hoogseizoen
Na twee maanden hoogseizoen is de boog wel zeer gespannen: om 6.30 uur de wekker voor broodbakken en fruit snijden, alle stoelen weer op het gras (er wordt ’s nachts gesproeid). Om 7.15 uur tweede wekker voor de voorbereiding van het uitgebreide ontbijtbuffet. Wij signaleren tevens dat croissants ‘uit’ raken, calorieën? Terwijl ons bruinbrood veel aftrek vindt. Vers fruit is ook niet voor iedereen weggelegd, maar zes liter versgeperst sinaasappelsap moet er toch wel staan. Koffie, met twee soorten opschuimers voor de warme melk: locals willen geen, buitenlanders willen wel opgeschuimde melk.
Het ontbijtbuffet stopt om tien uur, afruimen, twee afwasmachines vullen, schoonmaken en om twaalf uur is de ontbijtruimte weer gereed voor de volgende dag. Claudia doet de zes kamers en het huis, er wordt uitgecheckt, tips worden aan de gasten gegeven voor de dagbesteding. Planning voor de middag maken: boodschappen, kinderen naar het strand, tandartsen, en wat er zoal in elk gezin voorvalt. Omdat op het platteland niet wordt opgehaald brengen wij zelf het huisvuil naar het stort, vijfvoudig gesorteerd. Daar tussendoor wordt nog gegeten, rondgeleid voor mogelijke trouwpartijen, en reparaties verricht aan alles wat los en vast zit. En worden de lakens naar wasserij ‘Ecolimp’ gebracht. Intussen moeten we thuis zijn voor nieuwe gasten, maar hoe laat komen ze? 12 uur, 18 uur, 23 uur? Of de gast te woord staan die ons vanuit ver weg belt dat hij benzine in de diesel huurauto heeft getankt. We weten wel veel, maar niet alles…. Het hoogseizoen is bijna, bijna voorbij." 

Deze column is geschreven door Mark van Asselt.

Deel 1: Het begin
Deel 2: De Aanloop
Deel 3: Romantiek met randvoorwaarden
Deel 4: Een overvloedige natuur
Deel 5: Hindernissen en water
Deel 6: 'Bezint eer ge begint'
Deel 7: Spaanse ambtenarij
Deel 8: Gedeelde verantwoordelijkheid
Deel 9: Aan het werk herkent men de vakman
Deel 10: De helling wordt steiler
Deel 11: Het einde der dagen
Deel 12: Tweede olijfoogst en grote stappen
Deel 13: Kafka of een cursus communiceren
Deel 14: Showstoppers Fecsa
Deel 15: Vertrouw op je reis, wandel maar door 
Deel 16: Spanje: Land van vergunningen 
Deel 17: Halverwege op onze pelgrimsroute 
Deel 18: Afrika begint onder de Pyreneën 
Deel 19: Het domino-effect 
Deel 20: In het zicht van de haven 
Deel 21: De ziel gaat te voet
Deel 22: Fluiten in het donker
Deel 23: Met blijdschap geven wij kennis
Deel 24: We heffen het glas
Deel 25: Voortschrijdend inzicht: Fiesta op zijn Spaans
Deel 26: Nieuws onder de Mediterrane zon
Deel 27: Onbekende horizon
Deel 28: Spanje en Europa
Deel 29: Van spectaculaire oogst tot onafhankelijk Catalonië
Deel 30: Meer duidelijkheid maakt meer vrienden
Deel 31: Fiesta Bandera 
Deel 32: De laatste bouwvakker 
Deel 33: Gaandeweg meer begrip 
Deel 34: Je zal hier maar wonen!
Deel 35: Nog niet helemaal gewend in Spanje
Deel 36: Een sublieme plek 
Deel 37: Niet alleen in discussie met de overheid 
Deel 38: Groentetuin en ruileconomie 
Deel 39: Onze eigen Camino de Santiago 
Deel 40: Leercurve in de hotellerie 
Deel 41: Trouwen tussen de olijfbomen
Deel 42: Inburgering in onvoorspelbaar Spanje
Deel 43: Smart Cambrils
Deel 44: Kassa en spiering
Deel 45: Kan niet waar zijn!
Deel 46: Seizoensarbeid in Cataluna
Deel 47: Toch een beetje thuis
Deel 48: Terugblikken en vooruitkijken
Deel 49: Alsof de duvel ermee speelt
Deel 50: Charmed by your presence
Deel 51: Spanje is een belastingparadijs voor ingezetenen
Deel 52: Lokale gewoontes
Deel 53: Cambrils in oorspronkelijke staat 
Deel 54: Mooie erkenning voor Bed & Breakfast in Cambrils 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 29-08-2016

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten