HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Toch een beetje thuis

Een prestatie, want nu wij in de horeca actief zijn, hebben we enig idee wat er komt kijken bij afval verwerken, alle apparatuur aan de praat houden, en gasten een plezierig verblijf bieden.

Column: Pelgrimsroute in Cataluna


Nu het toeristenseizoen ten einde loopt, blikt de familie Van Asselt terug op een enerverende maar leerzame periode. Zo bleek bijvoorbeeld de met Hollandse degelijkheid aangelegde buitenverlichting, minder geschikt voor het Spaanse klimaat en lokale elektricien. Inmiddels heeft de masia goede naam verworven bij gemeente en de fecsa; kapotte wegen en storingen werden snel verholpen.


"Het toeristenseizoen loopt ten einde en Cambrils heeft het als badplaats weer prima doorstaan. De stroom toeristen werd soepel verwerkt, de boulevard en de stranden bleven keurig schoon, nergens overlopende afvalbakken, activiteiten voor elke leeftijd, en het mobiele telefoonnetwerk was nauwelijks trager. Een prestatie, want nu wij in de horeca actief zijn, hebben we enig idee wat er komt kijken bij afval verwerken, alle apparatuur aan de praat houden, en gasten een plezierig verblijf bieden. Bij onze masia zijn de kinderziektes eruit, en de eerste wear and tear vervangingen dienen zich aan. Parasols, tuinmeubilair, en de muren van het huis hebben zeer te lijden van de zon en grote vochtigheid. Om niet te spreken van de buitenverlichting; toch nogal eens kortsluiting in ondergrondse leidingen, misschien hebben we het iets te gecompliceerd laten aanleggen, niet rekening houdend met de incidentele zondvloed die over dit gebied trekt. Net als de les dat alle installaties simpel en begrijpelijk voor elke elektricien moeten zijn, zo hebben we ook geleerd dat standaardisering van bijvoorbeeld badkameraccessoires, hoe leuk een verscheidenheid ook is, het leven zeer vergemakkelijkt. 
 

Kwaliteit
Wat zich uitstekend blijkt te houden zijn de wegen op ons terrein. Breed (onze eigenste startbaan) en strak neergelegd, op advies van de wegenman destijds. Ze worden druk bereden, en vormen een groot contrast met de openbare weg die naar onze masia leidt. Bij elke hoosbui spoelt het zelfde stuk weg, wat erg voor de hand ligt als de ontstane geul aangeplempt wordt met zand. De gemeente komt redelijk vlot om het zand weer bij te vullen, zelfs in een regenachtige week, waarbij het dan na een dag weer raak is. We willen dus een ander wegdek, we weten dat de ambtenaren liever geen herhaalbezoeken krijgen van persisterende buitenlanders, dus …

Aandacht voor detail
De gemeente heeft eind 2014 een initiatief JovJob (Joven Job: werk voor de jeugd) gelanceerd om schoolverlaters richting baan te krijgen, en ondernemersinitiatief te promoten. Een modern pand, vergaderruimtes en leslokalen, low budget maar met zorg ingericht, en zowaar flexplekken, te huur voor iedereen die ongestoord wil werken. Aanmoedigende ondernemersleuzen op de wand tot aan een puntenslijper voor de beschikbare potloden bij elke tafel, niets is vergeten. En om aan te geven tot in welk detail de manager is gegaan: voor hen die op de fiets komen, zijn er hangsloten te leen. De enige twee flexplekkers tot nu toe echter zijn Van Asselt en een Amerikaanse onderneemster, het flex-initiatief verdient beter.
Een ander gemeente-initiatief loopt duidelijk minder goed. Waarom een enorme ondergrondse parkeergarage bij het gemeentehuis aanleggen als er op 100 meter een braakliggend autotoegankelijk terrein ligt voor pakweg 100 auto’s. Detail of grote lijn?

Driefasenstroom bij de Fecsa
Net zoals ooit bij een achtcilinder Jaguar motor de kans op motorpech toch groter was dan bij een tweecilinder Deux Chevaux, zo ook lijkt onze (benodigde) driefasen stroomvoorziening net iets gevoeliger voor a) leidingbreuk, b) vogelnestjes in de transformator en c) micro stroomonderbrekingen. De drie fasen in de bovengrondse leidingen willen nog wel eens haperen (koperdiefstal), en de verdeling van de drie fasen over de masia blijkt volstrekt willekeurig. We kunnen er niet eentje missen zeg maar. Gelukkig weet de Fecsa ons nu te vinden, die bij de eerste storingen telkens van ons wilde weten of het niet aan onze installatie zelf lag door te vragen of we de straatverlichting zagen branden (die is er niet op het platteland señora) en de buren wel stroom hadden (dat zijn 300 schapen señora, en ze doen het licht ’s avonds niet aan in de wei) en of wij de hoofdschakelaar wilden aanzetten.
Maar inmiddels gaat dit soepel, de Fecsa komt snel voor een accommodatie als de onze (vrieskisten! waterpompen!), we zitten wat dat betreft in de goede sector hier. En de zon maar schijnen. Ondanks alle verbazingen raken we hier toch een beetje thuis."

Deze column is geschreven door Mark van Asselt.

Deel 1: Het begin
Deel 2: De Aanloop
Deel 3: Romantiek met randvoorwaarden
Deel 4: Een overvloedige natuur
Deel 5: Hindernissen en water
Deel 6: 'Bezint eer ge begint'
Deel 7: Spaanse ambtenarij
Deel 8: Gedeelde verantwoordelijkheid
Deel 9: Aan het werk herkent men de vakman
Deel 10: De helling wordt steiler
Deel 11: Het einde der dagen
Deel 12: Tweede olijfoogst en grote stappen
Deel 13: Kafka of een cursus communiceren
Deel 14: Showstoppers Fecsa
Deel 15: Vertrouw op je reis, wandel maar door 
Deel 16: Spanje: Land van vergunningen 
Deel 17: Halverwege op onze pelgrimsroute 
Deel 18: Afrika begint onder de Pyreneën 
Deel 19: Het domino-effect 
Deel 20: In het zicht van de haven 
Deel 21: De ziel gaat te voet
Deel 22: Fluiten in het donker
Deel 23: Met blijdschap geven wij kennis
Deel 24: We heffen het glas
Deel 25: Voortschrijdend inzicht: Fiesta op zijn Spaans
Deel 26: Nieuws onder de Mediterrane zon
Deel 27: Onbekende horizon
Deel 28: Spanje en Europa
Deel 29: Van spectaculaire oogst tot onafhankelijk Catalonië
Deel 30: Meer duidelijkheid maakt meer vrienden
Deel 31: Fiesta Bandera 
Deel 32: De laatste bouwvakker 
Deel 33: Gaandeweg meer begrip 
Deel 34: Je zal hier maar wonen!
Deel 35: Nog niet helemaal gewend in Spanje
Deel 36: Een sublieme plek 
Deel 37: Niet alleen in discussie met de overheid 
Deel 38: Groentetuin en ruileconomie 
Deel 39: Onze eigen Camino de Santiago 
Deel 40: Leercurve in de hotellerie 
Deel 41: Trouwen tussen de olijfbomen
Deel 42: Inburgering in onvoorspelbaar Spanje
Deel 43: Smart Cambrils
Deel 44: Kassa en spiering
Deel 45: Kan niet waar zijn!
Deel 46: Seizoensarbeid in Cataluna
Deel 47: Toch een beetje thuis
Deel 48: Terugblikken en vooruitkijken
Deel 49: Alsof de duvel ermee speelt
Deel 50: Charmed by your presence
Deel 51: Spanje is een belastingparadijs voor ingezetenen
Deel 52: Lokale gewoontes
Deel 53: Cambrils in oorspronkelijke staat 
Deel 54: Mooie erkenning voor Bed & Breakfast in Cambrils 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 07-10-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten