HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBrancheregisterWebwinkelContact

Praktische tips voor emigratie naar Portugal

Omdat boekjes natuurlijk de actualiteit niet kunnen bijbenen en op fora soms de goede, maar heel vaak verkeerde- of achterhaalde informatie wordt gegeven, wil ik graag een aantal steeds terugkerende punten hier onder de aandacht brengen.

Zestien delen lang werden we door Mieke en Herman van Katwijk geïnformeerd over onder andere de restauratie van hun vervallen quinta, hun emigratie naar Portugal, het wonen, werken en integreren en de bureaucratie. Hun persoonlijke verhaal werd in deel zestien afgesloten. Daarnaast beschikken ze over algemene kennis die voor u van belang kan zijn, waarmee ze onze redactie zullen blijven voeden. Praktische tips voor emigratie bijvoorbeeld.
Bron: Herman van Katwijk, Calvos Casas

Deel   1 |
Deel   2 |
Deel   3 |
Deel   4 |
Deel   5 |
Deel   6 |

Deel   7 |

Deel   8 |

Deel   9 |
Deel 10 |
Deel 11 |
Deel 12 |
Deel 13 |
Deel 14 |
Deel 15 |
Deel 16 |
Eerder verschenen
Wij zijn al vertrokken!
Het principebesluit
De aankoop
Taal en integratie
Zoektocht naar een goede aannemer
Bijgestelde plannen en Portugese bureaucratie
Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal
Wonen in Portugal
Volledig geïntegreerd in Portugal
Betrekkelijke Portugese welvaart
Dichter bij de burger
Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking
Werken in Portugal
Zelfstandig ondernemen in Portugal
Onze werkervaring in Portugal 
Nieuwe activiteiten in Calvos

“Er is veel informatie te vinden in boeken of op internet. Toch blijkt vaak via fora dat steeds opnieuw dezelfde vragen worden gesteld en dat tegenstrijdige informatie wordt gegeven. Omdat boekjes natuurlijk de actualiteit niet kunnen bijbenen en op fora soms de goede, maar heel vaak verkeerde- of achterhaalde informatie wordt gegeven, wil ik graag een aantal steeds terugkerende punten hier onder de aandacht brengen. Ook deze informatie is echter een momentopname. Ten alle tijde is het raadzaam om u bij de betreffende instantie (Mondi, red.) op de hoogte te stellen van de actualiteit.

Fiscaal nummer (número contribuente)
Voor alle officiële handelingen, bijvoorbeeld een bankrekening openen, een grote aankoop doen, een vergunning aanvragen of een rekening op naam betalen, heeft men een fiscaal nummer nodig, ook als men geen ingezetene is. Dit negen-cijferige nummer kan men bij ieder belastingkantoor in Portugal aanvragen. Vroeger had men een vertegenwoordiger in Portugal nodig, maar tegenwoordig wordt dit niet meer geëist. Momenteel is het verkrijgen van zo’n nummer gratis. In het verleden kostte dit een paar euro. In officiële stukken wordt dit fiscaal nummer vaak aangegeven als NIF of CF.

Inschrijven als resident
Als Nederlander mag u zich overal in Europa vrij vestigen en werken. Bij vestiging in Portugal dient u zich in te schrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. Hiervoor heeft u een uitschrijvingsbewijs uit Nederland nodig en natuurlijk uw paspoort of identiteitsbewijs. U ontvangt een A4-tje met het logo van de Europese Unie en uw gegevens. Dit bewijs is vijf jaar geldig. Tegen het verstrijken van deze vijf jaar, gaat u naar de S.E.F. (Serviço Estrangeiros e Fronteiras) om een definitieve residentiekaart te halen. Deze residentiekaart bevat een pasfoto en een vingerafdruk. Het is geen identiteitskaart, dus kan niet dienen als vervanging van paspoort of identiteitsbewijs.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-02-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten