HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Praktische tips voor emigratie naar Portugal

Herman van Katwijk: "Omdat boekjes natuurlijk de actualiteit niet kunnen bijbenen en op fora soms de goede, maar heel vaak verkeerde- of achterhaalde informatie wordt gegeven, wil ik graag een aantal steeds terugkerende punten hier onder de aandacht brengen."

Zestien delen lang werden we door Mieke en Herman van Katwijk geïnformeerd over onder andere de restauratie van hun vervallen quinta, hun emigratie naar Portugal, het wonen, werken en integreren en de bureaucratie. Hun persoonlijke verhaal werd in deel zestien afgesloten. Daarnaast beschikken ze over algemene kennis die voor u van belang kan zijn, waarmee ze onze redactie zullen blijven voeden. Praktische tips voor emigratie bijvoorbeeld.


“Er is veel informatie te vinden in boeken of op internet. Toch blijkt vaak via fora dat steeds opnieuw dezelfde vragen worden gesteld en dat tegenstrijdige informatie wordt gegeven. Omdat boekjes natuurlijk de actualiteit niet kunnen bijbenen en op fora soms de goede, maar heel vaak verkeerde- of achterhaalde informatie wordt gegeven, wil ik graag een aantal steeds terugkerende punten hier onder de aandacht brengen. Ook deze informatie is echter een momentopname. Ten alle tijde is het raadzaam om u bij de betreffende instantie (Mondi, red.) op de hoogte te stellen van de actualiteit.

De taal leren
Zodra u het plan hebt opgevat om naar Portugal te gaan emigreren, is het aanleren van de taal één van de belangrijkste zaken om aandacht aan te besteden. Niet alleen omdat u ongetwijfeld ook contact wil hebben met de Portugezen in uw omgeving, maar zeker ook omdat u zo minder afhankelijk wordt van anderen.

In het begin zult u zeker advies en daadwerkelijke hulp nodig hebben van bijvoorbeeld de makelaar, notaris, verzekeringsagent et cetera. maar u wilt toch niet afhankelijk blijven?
U hoeft zeker geen perfect Portugees te spreken om contact te leggen met de Portugezen. Integendeel, zij waarderen het ontzettend dat u minimaal probeert om hun taal te spreken. Fouten in de taal? Geen probleem, die maken ze zelf ook en als u vraagt om u te verbeteren zullen ze dat (zodra ze zich wat meer vertrouwd voelen) zeker doen.

Fiscaal nummer (número contribuente)
Voor alle officiële handelingen, bijvoorbeeld een bankrekening openen, een grote aankoop doen, een vergunning aanvragen of een rekening op naam betalen, heeft men een fiscaal nummer nodig, ook als men geen ingezetene is. Dit negen-cijferige nummer kan men bij ieder belastingkantoor in Portugal aanvragen. Vroeger had men een vertegenwoordiger in Portugal nodig, maar tegenwoordig wordt dit niet meer geëist. Momenteel is het verkrijgen van zo’n nummer gratis. In het verleden kostte dit een paar euro. In officiële stukken wordt dit fiscaal nummer vaak aangegeven als NIF of CF.

Inschrijven als resident
Als Belg of Nederlander mag u zich overal in Europa vrij vestigen en werken. Bij vestiging in Portugal dient u zich in te schrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. Hiervoor heeft u een uitschrijvingsbewijs uit België of Nederland nodig en natuurlijk uw paspoort of identiteitsbewijs. U ontvangt een A4-tje met het logo van de Europese Unie en uw gegevens. Dit bewijs is vijf jaar geldig. Tegen het verstrijken van deze vijf jaar, gaat u naar de S.E.F. (Serviço Estrangeiros e Fronteiras) om een definitieve residentiekaart te halen. Deze residentiekaart bevat een pasfoto en een vingerafdruk. Het is geen identiteitskaart, dus kan niet dienen als vervanging van paspoort of identiteitsbewijs.


Eerder verschenen

 1. Wij zijn al vertrokken!
 2. Het principebesluit
 3. De aankoop
 4. Taal en integratie
 5. Zoektocht naar een goede aannemer
 6. Bijgestelde plannen en Portugese bureaucratie
 7. Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal
 8. Wonen in Portugal
 9. Volledig geïntegreerd in Portugal
 10. Betrekkelijke Portugese welvaart
 11. Dichter bij de burger
 12. Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking
 13. Werken in Portugal
 14. Zelfstandig ondernemen in Portugal
 15. Onze werkervaring in Portugal 
 16. Nieuwe activiteiten in Calvos
Herman van Katwijk is als 'gepensioneerd' makelaar verbonden aan Calvos Casas en nog steeds actief samen met zijn vrouw Mieke met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering in de meest ruime zin.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-08-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten