HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

De aankoop

In deel 3 vertellen Mieke en Herman over de aankoop.

Column Herman van Katwijk

In 1996 namen Mieke Qualm en Herman van Katwijk de beslissing om te emigreren. Tijdens een vakantie ontstond het idee om het roer drastisch om te gooien en te bekijken of zij over drie tot vijf jaar zouden kunnen emigreren om een camping uit te gaan baten in Portugal. In deel 3 vertellen Mieke en Herman over de aankoop.

"Om te voorkomen dat de eigenaar wellicht iemand anders zou vinden die hoger zou bieden voor het object, hadden we een flinke aanbetaling gedaan. Het is namelijk zo dat als de koper afziet van de aankoop, deze het geld van de aanbetaling kwijt is, net zoals in Nederland. In Portugal geldt voor de verkoper echter dat hij het dubbele bedrag van de aanbetaling dient terug te betalen als hij onder de verkoop uit wil komen.  
 

Tip
Een flinke aanbetaling maakt het stukken moeilijker, zo niet onmogelijk, om de verkoper de één tegen de ander uit te laten spelen. Maar alléén een aanbetaling is niet genoeg, er moet ook een promessa de compra e venda (voorlopig koopcontract) zijn opgemaakt en getekend door alle partijen.

Bij het passeren van de akte in januari 1998 bleek echter dat de verkoper niet alle eigendomsstukken had van een stuk grasland dat bij de aankoop hoorde. Daar werd hij door de notaris voor op zijn vingers getikt, want hij had destijds verklaard dat hij de eigenaar was en nu ontbrak er door een erfeniskwestie 1/12e deel en kon er dus niet worden geleverd! Als we op dat moment op onze strepen waren gaan staan, was het contract nietig verklaard en had de verkoper ons tienduizenden euro’s moeten betalen. Omdat we dit land echter niet echt nodig hadden en we het voorkeursrecht tot aankoop behielden als het ooit geregeld zou zijn, hebben we, uiteraard tegen een lagere prijs, het object alsnog gekocht. We waren echt eigenaar van een ruïne in Portugal.

Nu moesten we onze boerderij in Nederland nog verkopen en tegelijkertijd een plan ontwikkelen voor de verbouwing van het pand in Portugal. Maar stel dat we de boerderij verkochten en het pand in Portugal was nog niet verbouwd? Wat moesten we dan? Herman besloot tijdens hetzelfde bezoek in januari 1998 om te gaan onderhandelen met een aannemer die vlak in de buurt een huis aan het bouwen was. Het huis was nog niet klaar, maar het lukte om de afspraak te maken dat Herman het huis kocht, een aanbetaling zou doen en vervolgens in vier halfjaarlijkse termijnen het huis zou betalen. Dit pand bestond uit twee woningen, waarvan wij de benedenwoning zouden gaan gebruiken. Bij dit huis zat ook een grote schuur, zodat in ieder geval was gewaarborgd dat we met al onze spullen ergens onder dak zouden kunnen, als de boerderij in Nederland zou zijn verkocht."

 


Eerder verschenen

 1. Wij zijn al vertrokken!
 2. Het principebesluit
 3. De aankoop
 4. Taal en integratie
 5. Zoektocht naar een goede aannemer
 6. Bijgestelde plannen en Portugese bureaucratie
 7. Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal
 8. Wonen in Portugal
 9. Volledig geïntegreerd in Portugal
 10. Betrekkelijke Portugese welvaart
 11. Dichter bij de burger
 12. Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking
 13. Werken in Portugal
 14. Zelfstandig ondernemen in Portugal
 15. Onze werkervaring in Portugal 
 16. Nieuwe activiteiten in Calvos
Herman van Katwijk is als 'gepensioneerd' makelaar verbonden aan Calvos Casas en nog steeds actief samen met zijn vrouw Mieke met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering in de meest ruime zin.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 06-02-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten