HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Zelfstandig ondernemen in Portugal

In deel veertien worden ondernemers in spé teruggebracht naar de realiteit.

Column Herman van Katwijk

Herman en Mieke van Katwijk kochten begin 1998 een meer dan 300 jaar oude, vervallen quinta (boerderij) in Calvos en hebben deze geheel laten restaureren. Sinds april 2000 wonen zij permanent in Portugal en sindsdien houden ze zich bezig met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering. In deel veertien worden ondernemers in spé teruggebracht naar de realiteit.

"Velen dromen over het opzetten van een camping of B&B, zonder zich te realiseren dat ze niet de enigen (en ook niet de laatsten) zijn, die dat idee hebben. Vaak heeft men geen enkel idee hoeveel (mini)campings, B&B ’s en pensions er in dat gebied al zijn, dus hoeveel concurrentie er al is. Met een eitje koken en een sinaasappeltje uitpersen, ga je het echter niet redden. Nog moeilijker wordt het, als er ook kinderen bij betrokken zijn, die tijdens de schoolvakanties méér in plaats van minder aandacht van hun ouders nodig hebben en laat dat nu nét de tijd zijn, waarin hun ouders de ‘klapper’ hopen te maken!

Moeilijke vragen
In gesprekken blijkt vaak dat de problemen, inclusief de financiële situatie, wordt onderschat en dat men te hoge verwachtingen heeft van de mogelijkheden. In de omgeving is vaak iedereen enthousiast en men zoekt te weinig naar de mening van critici of deskundigen die ‘moeilijke vragen’ stellen en het ideaalbeeld in de weg staan. Toch kan juist door deze critici de kans om te slagen (of minimaal een mislukking te voorkomen) een stuk groter worden!

Ter illustratie een aantal voorbeelden:

 • Een echtpaar met twee schoolgaande kinderen besluit om de bakens te verzetten en in Portugal een mini-camping en B&B te gaan runnen. Men neemt ontslag in het volste vertrouwen dat het allemaal wel zal lukken. Ze hebben geen ervaring en nauwelijks financiële reserve en ondanks mijn (vele malen herhaald) negatief advies, huurt men voor slechts 750 euro een zeer groot landhuis met voldoende ruimte voor de eigen familie en een B&B en mogelijkheden voor een mini-camping. Het stel kwam in april en vertrok (’s nachts) in september, terwijl het een grote schuld achterliet voor de eigenaresse van het pand en ook de vervoerder van hun huisraad niet betaalde. Daarna hield men zich verborgen voor de schuldeisers.
 • Twee twintigers wilden een paardenfokkerij beginnen in Portugal. Ze hadden goede ideeën over hoe ze het wilden aanpakken en hadden een bedrijfsplan gemaakt, wat er in eerste instantie goed uitzag. Toen ik het doorlas, zag ik echter dat ze een belangrijke vergissing hadden gemaakt in de financiële paragraaf door vanaf het eerste jaar al te rekenen op de verkoop van veulens, die ze echter pas vanaf het 3e jaar voor die prijzen konden verkopen. Hun aankoop van het pand in Portugal is niet doorgegaan omdat het aan voldoende financiën ontbrak, maar via huren et cetera is het hen wel gelukt om hun ideeën in Nederland te realiseren.
 • Een stel wilde een B&B beginnen in Portugal. Zij hadden voldoende eigen geld om een pand te kopen en hielden nog wel wat over om dit te verbouwen. De man dacht dit zelf te gaan doen. In ons gesprek bleek echter dat hij weinig rekening had gehouden met het feit dat hij tijdens deze verbouwing geen geld voor hun levensonderhoud zou verdienen en dus ook geen hypotheek zou kunnen nemen. Men heeft toen gekozen voor het overnemen van een bestaand verhuurbedrijf van vakantiewoningen. Door gebrek aan ondernemerschap is men gestrand en met schuld weer teruggekeerd naar Nederland."

Eerder verschenen

 1. Wij zijn al vertrokken!
 2. Het principebesluit
 3. De aankoop
 4. Taal en integratie
 5. Zoektocht naar een goede aannemer
 6. Bijgestelde plannen en Portugese bureaucratie
 7. Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal
 8. Wonen in Portugal
 9. Volledig geïntegreerd in Portugal
 10. Betrekkelijke Portugese welvaart
 11. Dichter bij de burger
 12. Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking
 13. Werken in Portugal
 14. Zelfstandig ondernemen in Portugal
 15. Onze werkervaring in Portugal 
 16. Nieuwe activiteiten in Calvos
Herman van Katwijk is als 'gepensioneerd' makelaar verbonden aan Calvos Casas en nog steeds actief samen met zijn vrouw Mieke met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering in de meest ruime zin.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 22-11-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten