HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Wij zijn al vertrokken!

In 1996 namen Mieke Qualm en Herman van Katwijk de beslissing om te emigreren. In deel 1 maken we kennis met Mieke en Herman.

Column Herman van Katwijk

In 1996 namen Mieke Qualm en Herman van Katwijk de beslissing om te emigreren. Tijdens een vakantie ontstond het idee om het roer drastisch om te gooien en te bekijken of zij over drie tot vijf jaar zouden kunnen emigreren om een camping uit te gaan baten in Portugal. In deel 1 maken we kennis met Mieke en Herman en vertellen zij over hun keuze voor Portugal.

Waarom Portugal en waarom een camping?
Herman had voor werkzaamheden al enkele keren Portugal bezocht en Mieke was één keer mee geweest. Daardoor ontstond de wens om een keer Portugal als vakantieland te bestemmen en de Costa Verde te gaan bezoeken. Er werd besloten om met de caravan naar Portugal te trekken om het land te verkennen. “Na zo'n twee weken kwamen wij op een camping die werd uitgebaat door Nederlanders. Daar ontstond het idee om iets dergelijks te gaan doen, omdat dat volgens ons financieel wel zou kunnen. Enerzijds dus toeval dat het idee in Portugal op kwam, anderzijds was Portugal nog één van de goedkope landen om te leven en onroerend goed aan te kopen. Tel daar bij op de hartelijke en gastvrije mentaliteit van de Portugezen en onze cirkel was rond.

Realiteit
In Nederland werd nagedacht over onze behoefte om wat meer te gaan genieten in plaats van automatisch door te gaan in een bepaalde stroom. Een camping runnen betekent onder meer: een stuk land kopen, dat geschikt maken als camping, investeren in infrastructuur, vergunningen regelen, reclame maken, enzovoorts. Om vervolgens in de periode dat je juist het meest zou willen genieten, je jezelf rot loopt te rennen om de wc's en douches schoon te maken, je winkeltje en je bar te runnen, gasten te ontvangen, informatie te geven en nog véél meer. Natuurlijk hadden we al wel bedacht hoe dit zo ontwikkeld kon worden dat het in de toekomst wat minder werk zou geven en toch een inkomen. Het idee was om met een camping te beginnen en dan langzamerhand steeds meer huisjes te bouwen, waardoor je het seizoen kon verlengen en minder werk zou krijgen. Dat alles vergde echter nog heel wat tijd en vooral ook geld. Daarom leek het ons logischer om te schakelen van het opzetten van een camping naar een B&B. Dat idee werd nog eens versterkt door de informatie dat hiervoor subsidie beschikbaar zou zijn.”


Eerder verschenen

 1. Wij zijn al vertrokken!
 2. Het principebesluit
 3. De aankoop
 4. Taal en integratie
 5. Zoektocht naar een goede aannemer
 6. Bijgestelde plannen en Portugese bureaucratie
 7. Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal
 8. Wonen in Portugal
 9. Volledig geïntegreerd in Portugal
 10. Betrekkelijke Portugese welvaart
 11. Dichter bij de burger
 12. Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking
 13. Werken in Portugal
 14. Zelfstandig ondernemen in Portugal
 15. Onze werkervaring in Portugal 
 16. Nieuwe activiteiten in Calvos
Herman van Katwijk is als 'gepensioneerd' makelaar verbonden aan Calvos Casas en nog steeds actief samen met zijn vrouw Mieke met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering in de meest ruime zin.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 16-12-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten