HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking

In deel 12 vertellen zij over hun ervaringen met de lokale plattelandsbevolking.

Column Herman van Katwijk

Herman en Mieke van Katwijk kochten begin 1998 een meer dan 300 jaar oude, vervallen quinta (boerderij) in Calvos en hebben deze geheel laten restaureren. Sinds april 2000 wonen zij permanent in Portugal en hebben zich sindsdien bezig gehouden met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering. In deel twaalf vertellen zij over hun ervaringen met de lokale plattelandsbevolking.

Emigratie naar een ander land betekent natuurlijk ook dat u in een andere cultuur terecht komt. Dat is iets waar misschien, zeker in het begin, niet al te veel aandacht aan geschonken wordt, maar waarmee u wel wordt geconfronteerd. U zult zich daarom aan moeten passen. Het maakt overigens een groot verschil waar u zich precies gaat vestigen.

Taboesfeer

In de grotere steden is men wat moderner, meer beïnvloed door andere denkbeelden en staat men vaak meer open voor ‘nieuwigheden’ dan op het platteland. Dat brengt automatisch met zich mee dat ook de gesprekken een andere inhoud kunnen hebben. Op het platteland is men meer bezig met het zaaien, planten en oogsten en kan men u alles vertellen over wat de beste tijd daarvoor is, rekening houdend met maanstanden, enzovoorts. Maar een genuanceerde mening over bijvoorbeeld euthanasie, abortus, homofilie of omgang met dieren moet u daar niet verwachten. Waarschijnlijk is er niet eens een gesprek over mogelijk!

Ook concertbezoek, bioscoop, aardige uitgaansgelegenheden of gezellige restaurants (zonder TV en met aardige inrichting), zult u in de rurale streken niet snel vinden. Wel kunt u er goed en goedkoop eten en ontmoet u gastvrije mensen die u zoveel mogelijk willen helpen.

Natuurlijk zijn er volop  willekeurige voorbeelden van de andere cultuur, waarbij mijn waarnemingen gebaseerd zijn op mijn ervaringen in een plattelandsomgeving:

Kerk
Portugezen zijn over het algemeen rooms katholiek. Het lijkt echter of dit meer een zaak van de vrouwen is, want die zijn aanmerkelijk ruimer vertegenwoordigd bij de kerkdiensten. Misschien omdat zondag de toegestane jachtdag is?  Mijn ervaring is dat men er belang aan hecht om in de kerk te trouwen. Ook de doop en de communie zijn erg belangrijk en worden met (veel) eten en drinken gevierd. Maar daarna wordt de kerk vaak niet meer bezocht. Dat de pater ergens een vrouw en soms kinderen heeft wordt hier gewoon geaccepteerd, terwijl dit in Nederland waarschijnlijk zou leiden tot het gedwongen aftreden of vertrek.

Huiselijk geweld
Portugese vrouwen werken hard en dragen veel verantwoordelijkheid. Tweemaal per dag een warme maaltijd verzorgen, de (moes)tuin en vaker een flinke akker bewerken, de was doen (vaak nog met de hand – koud water en boenen), de kinderen opvoeden, boodschappen doen. Ondanks hun grote inzet zie je nog vaak dat dit niet door hun echtgenoot wordt gewaardeerd. Huiselijk geweld komt in Portugal heel veel voor en wordt soms ook door jongere mannen nog ‘gewoon’ gevonden! In elk politiebureau hangen affiches dat je dat geweld zou moeten melden en wordt hulp aangeboden. De praktijk is dat veel vrouwen economisch afhankelijk zijn van hun echtgenoot en dus geen kant uitkunnen.
In mijn directe omgeving ken ik enkele vrouwen die geestelijk en/of lichamelijk worden mishandeld. Één daarvan is inmiddels gescheiden, maar ondanks een rechterlijke uitspraak dat de man háár huis moet verlaten, woont zij op een flatje waar de aterdruk niet voldoende is om een wasmachine te laten draaien. Ze werkt voor een paar euro per uur om haar hoofd boven water te houden, terwijl hij nog steeds in het huis woont wat alleen haar eigendom is en heeft hij ook nog eens haar sieraden. Hij lijkt zich niets aan te trekken van het rechterlijk bevel.

Portugese gewoonten
Nederlanders zijn over het algemeen vrij direct en worden misschien daardoor al snel bot gevonden. Portugezen gedragen zich vaak tegenovergesteld. Er wordt niet duidelijk “ja” of “nee” gezegd en zelfs een simpele vraag als “Hoe gaat het?” wordt vaak beantwoord met “Het gaat wel”, maar vrijwel nooit met “Het gaat goed/slecht”. Dit werkt ook door in het afspraken maken. Een vaste tijd of dag kan makkelijk opschuiven om wat voor reden dan ook en daar word je in het algemeen niet vooraf over ingelicht! Wat wij bewonderen in de Portugese bevolking: ze nemen de tijd voor je, helpen je soms direct met een probleempje aan je auto. Maar dat kan zo weer omslaan in irritatie omdat het precies die gewoonten zijn die er ook voor zorgen dat ze bij de volgende afspraak een dag later komen!

Eten en drinken is heel belangrijk voor Portugezen. Als men vraagt hoe bijvoorbeeld de bruiloft was of het dagje uit met de bus, dan krijgt men ongetwijfeld een uitgebreide opsomming van wat men heeft gegeten en gedronken en dat bepaalt dan ook meteen de kwaliteit van de gebeurtenis! De Portugees vindt zelf dat Portugal een geweldige eetcultuur heeft, waarbij de kaas, worstjes, ham, vlees of wijn uit de eigen directe omgeving natuurlijk wel de beste is die er bestaat! In de restaurants vind je in het algemeen echter, zelfs door de jaren heen, weinig variatie al kan men er kwalitatief goed en vaak goedkoop eten. 


Eerder verschenen

 1. Wij zijn al vertrokken!
 2. Het principebesluit
 3. De aankoop
 4. Taal en integratie
 5. Zoektocht naar een goede aannemer
 6. Bijgestelde plannen en Portugese bureaucratie
 7. Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal
 8. Wonen in Portugal
 9. Volledig geïntegreerd in Portugal
 10. Betrekkelijke Portugese welvaart
 11. Dichter bij de burger
 12. Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking
 13. Werken in Portugal
 14. Zelfstandig ondernemen in Portugal
 15. Onze werkervaring in Portugal 
 16. Nieuwe activiteiten in Calvos
Herman van Katwijk is als 'gepensioneerd' makelaar verbonden aan Calvos Casas en nog steeds actief samen met zijn vrouw Mieke met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering in de meest ruime zin.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 17-10-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten