HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Werken in Portugal

In deel dertien geeft Herman tips over werken in Portugal.

Column Herman van Katwijk

Herman en Mieke van Katwijk kochten begin 1998 een meer dan 300 jaar oude, vervallen quinta (boerderij) in Calvos en hebben deze geheel laten restaureren. Sinds april 2000 wonen zij permanent in Portugal en sindsdien houden ze zich bezig met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering. In deel dertien geeft Herman tips over werken in Portugal.

"Regelmatig ontvang ik mails van mensen die een Portugese partner hebben ontmoet of van mensen die al langer dromen van een vestiging in Portugal, met de vraag ze te helpen bij het vinden van een baan. Als er onvoldoende financiën ter beschikking zijn, is het noodzakelijk om een inkomen te verwerven en dan wordt mij vaak gevraagd om ‘het ei van Columbus’, ofwel een briljant idee om hun droom te verwezenlijken.

Jammer genoeg moet ik deze schrijvers vaak met hun neus op de feiten drukken om ze weer met beide voeten op aarde terug te krijgen.


In Portugal heerst ook grote werkloosheid en met name juist in die gebieden waar men graag zou willen gaan wonen. Het wordt nog moeilijker als men geen Portugees spreekt. Om die reden is mijn belangrijkste advies aan iedereen die wil gaan wonen of werken in Portugal, leer de taal! Dat geeft niet alleen meer mogelijkheden, maar voorkomt tevens een grote afhankelijkheid van anderen die de taal wél spreken. Houd er ook rekening mee dat het minimumloon erg laag ligt vergeleken bij de lonen in Noord-Europa, in 2012 zo’n 475 euro per maand. Weliswaar zijn een aantal kosten ook lager, maar levensmiddelen en brandstof bijvoorbeeld kosten net zoveel of meer dan in Nederland.

In mijn optiek liggen de kansen vooral in:

 • Werken via internet. Indien je voor je werkzaamheden niet aan een locatie bent gebonden maar in principe overal kunt werken waar je de beschikking hebt over internet.
 • Werken voor een internationaal opererend bedrijf waar de voertaal Engels is.
 • Als zelfstandig ondernemer gaan werken.

Randvoorwaarden
De eerste twee mogelijkheden spreken voor zichzelf, maar de derde kan nog wel wat extra aandacht gebruiken, omdat daar vaak (te) gemakkelijk over wordt gedacht. In mijn praktijk kom ik vaak tegen dat er wel een plan is, maar nooit goed is nagedacht over de randvoorwaarden, alsof een bedrijf starten in Portugal makkelijker zou zijn dan in Nederland. Iemand die in Nederland een bedrijf wil starten begint vaak met een bedrijfsplan, waarin onder andere gekeken wordt naar de eigen opleiding en ervaring en de geschiktheid als ondernemer. Verkenning van de mogelijkheden (kansen en bedreigingen) en natuurlijk een goede (realistische) financiële onderbouwing horen ook daarbij.

Het gekke is dat dat vrijwel niet plaatsvindt bij deze would-be ondernemers......"

Wordt volgende week vervolgd. 


Eerder verschenen

 1. Wij zijn al vertrokken!
 2. Het principebesluit
 3. De aankoop
 4. Taal en integratie
 5. Zoektocht naar een goede aannemer
 6. Bijgestelde plannen en Portugese bureaucratie
 7. Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal
 8. Wonen in Portugal
 9. Volledig geïntegreerd in Portugal
 10. Betrekkelijke Portugese welvaart
 11. Dichter bij de burger
 12. Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking
 13. Werken in Portugal
 14. Zelfstandig ondernemen in Portugal
 15. Onze werkervaring in Portugal 
 16. Nieuwe activiteiten in Calvos
Herman van Katwijk is als 'gepensioneerd' makelaar verbonden aan Calvos Casas en nog steeds actief samen met zijn vrouw Mieke met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering in de meest ruime zin.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 15-11-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten