HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal

In deel 7 vertellen Mieke en Herman onder andere over hun ervaring met het aanvragen van de bouwvergunning.

Column Herman van Katwijk

In 1996 namen Mieke Qualm en Herman van Katwijk de beslissing om te emigreren. Tijdens een vakantie ontstond het idee om het roer drastisch om te gooien en te bekijken of zij over drie tot vijf jaar zouden kunnen emigreren om een camping uit te gaan baten in Portugal. In deel 7 vertellen Mieke en Herman onder andere over hun ervaring met het aanvragen van de bouwvergunning.

Het aanvragen van een bouwvergunning is in veel gevallen (zeer afhankelijk van de gemeentelijke architect) ook een lang traject. Op goede voet staan met de architect en goede contacten bij de gemeente wil de zaak nogal eens bespoedigen. Eerst moet de tekening worden ingediend, met onder andere een plattegrond waarop de juiste locatie is aangegeven. Met name in de rurale gebieden kent men geen straatnamen of huisnummers en het kadaster loopt nog erg achter in vergelijking met het Nederlandse kadaster. Daarna geeft men een voorlopige toestemming en moeten alle deelprojecten (water, elektriciteit, telefoon, bouwkundige structuur, sterkteberekening et cetera) worden ingediend en ondertekend door een deskundige op dat gebied. Dat duurt al snel drie maanden. Daarna gaat de gemeente pas een vergunning afgeven.

Onze verbouwing is in minder dan een jaar gerealiseerd, hetgeen vooral te danken is aan de werklust van de aannemer en zijn medewerkers. Een belangrijk pluspunt van deze aannemer was dat hij met zijn vier zoons werkte en daarnaast nog met extra ‘ingehuurde krachten’. De zoons waarborgden dat de aannemer minimaal over zijn jongens kon beschikken, terwijl andere aannemers nogal eens te maken hadden met verloop omdat men bijvoorbeeld in het buitenland ging werken om daar meer te kunnen verdienen.

Afronding bouwfase
Zodra de bouw is afgerond, moet het project worden afgemeld bij de gemeente en een gebruiksvergunning worden aangevraagd. We wisten dat, maar maakten ons geen zorgen dat het zo lang duurde: we waren inmiddels wel wat gewend! Dat is in de praktijk verder eigenlijk geen probleem gebleken totdat we besloten ons huis te gaan verkopen om wat kleiners terug te gaan kopen. Om een huis te verkopen dat na augustus 1951 is gebouwd heb je onder andere een gebruiksvergunning nodig.

Dus togen we naar de gemeente om te vragen waar de woonvergunning bleef. In ons geval bleek het helemaal fout te zijn gelopen. Er zou volgens de gemeente een brief gestuurd zijn, waarop wij hadden moeten reageren, maar die hebben we nooit ontvangen.

Dat betekende dat we moesten vragen om het proces te heropenen en dat we opnieuw de tekeningen en het project moesten indienen met de vraag om de gebruiksvergunning. Omdat we tijdens de bouw nogal wat zaken hadden veranderd ten opzichte van de oorspronkelijke tekening moesten de tekeningen worden aangepast. De architect bleek echter de oude tekeningen te hebben ingediend, het werkboek waarin de architect zijn handtekening moet zetten bij de verschillende onderdelen die hij heeft gecontroleerd, bleek zoek te zijn en de gemeente raakte ook nog een keer het hele dossier kwijt. Er werd dus een nieuw werkboek gekocht bij de gemeente en, zoals vaak gebruikelijk, achteraf ingevuld. Bij elkaar betekende dat dat we pas na vijf jaar onze gebruiksvergunning kregen!

Voordeel bij de Belastingdienst
Wij hadden hem niet eerder nodig en er zat nog een extra voordeeltje aan: binnen 60 dagen na de verlening van de gebruiksvergunning dien je dit zelf te melden bij de belastingdienst. Voor ons als Nederlanders een beetje vreemd, want je gaat ervan uit dat alle instanties verbinding met elkaar hebben en dat dit automatisch gaat. Niet dus! En als je te laat bent, betaal je direct een boete van minimaal 100 euro. Omdat wij pas na vijf jaar de gebruiksvergunning kregen werden we dus ook pas vijf jaar later aangeslagen voor de veel hogere waarde van onze woning.


Eerder verschenen

 1. Wij zijn al vertrokken!
 2. Het principebesluit
 3. De aankoop
 4. Taal en integratie
 5. Zoektocht naar een goede aannemer
 6. Bijgestelde plannen en Portugese bureaucratie
 7. Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal
 8. Wonen in Portugal
 9. Volledig geïntegreerd in Portugal
 10. Betrekkelijke Portugese welvaart
 11. Dichter bij de burger
 12. Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking
 13. Werken in Portugal
 14. Zelfstandig ondernemen in Portugal
 15. Onze werkervaring in Portugal 
 16. Nieuwe activiteiten in Calvos
Herman van Katwijk is als 'gepensioneerd' makelaar verbonden aan Calvos Casas en nog steeds actief samen met zijn vrouw Mieke met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering in de meest ruime zin.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 04-06-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten