HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Zoektocht naar een goede aannemer

In deel 5 vertellen Mieke en Herman over hun zoektocht naar een goede aannemer.

Column Herman van Katwijk

In 1996 namen Mieke Qualm en Herman van Katwijk de beslissing om te emigreren. Tijdens een vakantie ontstond het idee om het roer drastisch om te gooien en te bekijken of zij over drie tot vijf jaar zouden kunnen emigreren om een camping uit te gaan baten in Portugal. In deel 5 vertellen Mieke en Herman over hun zoektocht naar een goede aannemer.

We kregen in de gaten dat het verbouwen met subsidie een nog grotere vertraging met zich mee zou brengen. We kwamen nu al zaken tegen dat de éne instantie het bijvoorbeeld onnodig vond om 2 toiletten te maken, want tenslotte stelde je toch gewoon je huis open voor toeristen, terwijl een andere instantie later opmerkte dat er minstens een toilet apart voor dames en heren, en misschien ook nog wel voor mindervaliden, moest zijn.

Wel hadden we intussen een schuurtje op het terrein laten ombouwen tot vakantiehuisje. Allereerst met het idee dat we daar wellicht tijdelijk konden wonen tijdens de verbouwing. Maar ook met de andere architect was er toch nog behoorlijk wat tijd nodig voordat we zelfs maar een bouwvergunning kregen. En om al onze spullen kwijt te kunnen én er te wonen was dit huisje toch te klein. Om die reden zijn we gestart om het huisje en de bovenverdieping van het andere huis te gaan verhuren middels een eigen site op internet.

Ultimatum
Omdat we de mogelijkheden van de verhuur wilden vergroten, besloten we om een flink zwembad aan te leggen voor de gasten bij ons tijdelijke huis. We hadden al wat ervaringen opgedaan met diverse aannemers die vreselijk traag waren met het afgeven van offertes of met het uitvoeren van het werk, dus we besloten om eerst aan de aannemer die ons huis had gebouwd en heel mooi werk afleverde, een offerte te vragen. Dat duurde maar en duurde maar en we wilden hem niet voor zijn hoofd stoten, maar aan de andere kant hadden we onze gasten óók beloofd dat er een zwembad zou zijn. Omdat mondeling vragen steeds een nieuw uitstel opleverde, hadden we een brief geschreven met als ultimatum dat we die maandag om uiterlijk 12.00 uur een offerte verwachtten. Mochten we die niet krijgen, dan namen we aan dat hij geen interesse had en zouden we een andere aannemer benaderen. Op de bewuste maandag in januari ontvingen we van de aannemer de offerte, die echter behoorlijk hoog bleek te zijn. Dus vertelden we hem dat we verder gingen zoeken.

Bedankt
We vonden een nieuwe aannemer die ons vertelde dat in ongeveer veertien dagen het bad klaar kon zijn en hij gaf een mooie prijs af. We dachten slim te zijn en een boeteclausule op te nemen dat we X procent minder hoefden te betalen voor elke week dat het later zou zijn dan eind april. Leuk gevonden, maar wat als er niet eens gestart wordt met de werkzaamheden? Toen we enkele weken later belden met de vraag waarom hij nog niet was begonnen, kregen we als antwoord dat het weer ook niet echt meehielp. Het was echter al enkele weken droog en zonnig weer geweest. Hij reageerde daarop met de opmerking dat het morgen wellicht wel weer zou gaan regenen! Ook deze aannemer werd bedankt en verteld dat we niet meer op hem rekenden.

Volle tevredenheid
Op maandag maakten we met de volgende aannemer een afspraak en die is diezelfde donderdag begonnen. Op basis van het werk en de inzet heeft hij vervolgens later ook de opdracht gekregen om onze quinta te verbouwen en dat was een zeer grote klus die tot volle tevredenheid is verricht.


Eerder verschenen

 1. Wij zijn al vertrokken!
 2. Het principebesluit
 3. De aankoop
 4. Taal en integratie
 5. Zoektocht naar een goede aannemer
 6. Bijgestelde plannen en Portugese bureaucratie
 7. Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal
 8. Wonen in Portugal
 9. Volledig geïntegreerd in Portugal
 10. Betrekkelijke Portugese welvaart
 11. Dichter bij de burger
 12. Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking
 13. Werken in Portugal
 14. Zelfstandig ondernemen in Portugal
 15. Onze werkervaring in Portugal 
 16. Nieuwe activiteiten in Calvos
Herman van Katwijk is als 'gepensioneerd' makelaar verbonden aan Calvos Casas en nog steeds actief samen met zijn vrouw Mieke met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering in de meest ruime zin.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 02-04-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten