HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Onze werkervaring in Portugal

In deel vijftien omschrijft Herman zijn eigen werkervaring.

Column Herman van Katwijk

Herman en Mieke van Katwijk kochten begin 1998 een meer dan 300 jaar oude, vervallen quinta (boerderij) in Calvos en hebben deze geheel laten restaureren. Sinds april 2000 wonen zij permanent in Portugal en sindsdien houden ze zich bezig met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering. In deel vijftien omschrijven ze hun eigen werkervaring.

"Bij onze zoektocht naar een geschikt pand in Portugal waren we gestuit op een in Nederland wonende Portugees, die bemiddelde bij aankoop van onroerend goed in Noord-Portugal. Met deze man hebben we gedurende een week allerlei panden bekeken en een indruk gekregen van de omgeving. Uiteindelijk kochten we via hem onze de ruïne. Echter, na enkele ontmoetingen kreeg ik mijn twijfels over zijn integriteit en heb ik ons contact verbroken.

Hulp bij aankoop

Zoals ik al schreef in een vorige column waren we min of meer in het verhuurbedrijf ‘gerold’. Na ruim een jaar werd ik benaderd door een Portugese aannemer die door had gekregen dat onze Portugese bemiddelaar kopers en verkopers bedroog en hij vroeg mij een Nederlands stel te waarschuwen. Dat heb ik gedaan. De gedachte dat iedere Nederlander die in dit gebied iets wilde kopen het risico liep om opgelicht te worden, deed me besluiten om naast het verhuurbedrijf ook hulp bij aankoop te bieden.

Enkele jaren later veranderde de Portugese wetgeving (waarschijnlijk ten gevolge van veel misstanden) en werden makelaars verplicht om examen te doen, zich te registreren en te onderwerpen aan bepaalde kwaliteitsregels. Omdat het verhuurbedrijf weinig echt contact met mensen bood en ik het interessanter vond om mét mijn cliënten naar oplossingen voor hun wensen te zoeken, heb ik het verhuurbedrijf afgestoten en ben me als erkend makelaar gaan bezighouden met de aan- en verkoop van onroerend goed.

‘Gepensioneerd makelaar’

Dit had een enorme bureaucratie, met bijkomende kosten, tot gevolg. Deze bureaucratie was in feite lastiger dan het examen doen en de verplichte bijscholing volgen. De erkenning had een geldigheid van drie jaar en moest dan worden verlengd. Door omstandigheden kwam mijn aanvraag ná in plaats van vóór het weekend bij de erkenningsinstantie binnen en alleen om die reden zou ik het hele proces compleet opnieuw moeten doen. Een brief van mijn kant en telefonisch navragen via de boekhouder gaven zelfs geen enkele reactie, dus besloot ik als ‘gepensioneerd makelaar’ de geïnteresseerden uit het buitenland bij te staan en de erkenning te laten voor wat het was." 


Eerder verschenen

 1. Wij zijn al vertrokken!
 2. Het principebesluit
 3. De aankoop
 4. Taal en integratie
 5. Zoektocht naar een goede aannemer
 6. Bijgestelde plannen en Portugese bureaucratie
 7. Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal
 8. Wonen in Portugal
 9. Volledig geïntegreerd in Portugal
 10. Betrekkelijke Portugese welvaart
 11. Dichter bij de burger
 12. Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking
 13. Werken in Portugal
 14. Zelfstandig ondernemen in Portugal
 15. Onze werkervaring in Portugal 
 16. Nieuwe activiteiten in Calvos
Herman van Katwijk is als 'gepensioneerd' makelaar verbonden aan Calvos Casas en nog steeds actief samen met zijn vrouw Mieke met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering in de meest ruime zin.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-12-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten