HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Waarom mensen kopen via een ondeskundige makelaar

Als belangenorganisatie begrijpen we er niets van: niemand wil een auto kopen van Beun de Haas, zakendoen met een oplichter, geopereerd worden door een nepchirurg of een medisch consult ontvangen van een kwakzalver. Toch wordt er gekocht bij illegale makelaars, ondanks dat er volop bemiddelaars in vastgoed zijn die wel de wetten, regels en voorschriften naleven in het buitenland.

België telt ruim 10.000 erkende vastgoedmakelaars. In België is sinds 1993 de titel ‘vastgoedmakelaar’ een beschermd beroep. Via het Beroepsinstituut voor vastgoedmakelaars (BIV) kun je controleren of je in België te maken hebt met een vastgoedmakelaar of nepmakelaar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in Nederland 9.110 vastgoedmakelaars actief. Makelaar was in Nederland sinds 1967 een wettelijk beschermde titel. In maart 2001 is de titelbescherming en beëdiging afgeschaft. Vanaf die tijd mag iedereen zich 'makelaar' noemen. Sindsdien bewaken brancheorganisaties zoals de NVM, VBO Makelaar en VastgoedPRO de kwaliteit met certificeringsregelingen in Nederland.

Vastgoed kopen in het buitenland
In veel landen binnen Europa mag niet iedereen het beroep makelaar uitoefenen. Als een makelaar in België actief is zonder BIV-registratie dan is deze ‘makelaar’ illegaal actief. Maar als een legale Belgische vastgoedmakelaar actief is in een van de vijftien Europese landen plus twee regio’s in Spanje*, waarin het makelaarsberoep is gereguleerd en hij niet voldoet aan een specifieke eisen-kwalificatie, dan is deze makelaar dus niet legaal bezig in het land waar het vastgoedobject gesitueerd is.
Zo’n illegale makelaar kan net zo bekwaam zijn als een legale makelaar, maar deze bemiddelaar in vastgoed hoeft zich niet te conformeren aan allerlei aldaar geldende gedragsregels, bijscholing en verplichtingen die wel gelden voor zijn gekwalificeerde collega.

Maar waarom zou u überhaupt kopen via een makelaar/bemiddelaar:
 1. Die ondeskundig is;
 2. Die een slechte reputatie heeft opgebouwd;
 3. Die het aangeboden vastgoed niet in portefeuille heeft en waarschijnlijk nog nooit zelf heeft geïnspecteerd;
 4. Die niet/onvoldoende bekend is met de regio waarin u een woning zoekt;
 5. Die uitsluitend woningen aanbiedt via een zogenaamde XML-feed (kopiëren van afbeeldingen en tekst van andere websites);
 6. Die de taal niet spreekt;
 7. Die niet beschikt over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, wat volgens alle makelaarsorganisaties en Mondi verplicht zou moeten zijn;
 8. Die niet officieel geregistreerd staat in een handelsregister of geen vaste woon- en verblijfplaats heeft;
 9. Die illegale woningen aanbiedt;
 10. Die aantoonbaar liegt, bedriegt en een ‘leugentje om bestwil’ niet schuwt?
Onwetendheid
Mensen kopen via illegale/ondeskundige makelaars omdat ze toch een goed gevoel hebben naar aanleiding van de contacten, een professionele website of een goed voorkomen, maar vooral omdat ze niet op de hoogte zijn van het feit dat de makelaar illegaal/ondeskundig actief is. Dat goede gevoel kan iedereen in de steek laten, maar die constatering wordt meestal pas achteraf gedaan.

Bewust kiezen voor een makelaar

Het kopen of verkopen van een (tweede) woning, behoort tot de kostbaarste transactie in een mensenleven. Vastgoedmakelaars zijn dagelijks bezig met de overeenkomsten rond vastgoed.
Waarom zou u zakendoen via een gelukszoeker, terwijl voldoende gekwalificeerde makelaars u uitstekend kunnen helpen zonder dat u hier extra voor betaalt? In de meeste landen wordt de makelaar door de verkopende partij betaald. In enkele landen betalen zowel de kopende als verkopende partij een provisie aan de makelaar.

De makelaar die u zoekt heeft Mondi al gevonden!
Als u nog geen lid bent van Mondi, dan kunt u via Mondi:
 • Het brancheregister en publieke beoordelingen raadplegen inclusief ranking;
 • De waardering van Mondi – herkenbaar aan blauwe sterren - over een organisatie uit het brancheregister raadplegen als de belangenorganisatie een beoordelingsrapport heeft samengesteld op verzoek van leden (nieuwe ontwikkeling);
 • Als een makelaar of organisatie - gerelateerd aan de internationale vastgoedbranche en zich actief richt op Belgen en Nederlanders - niet in het brancheregister van Mondi vermeld staat, dit via het contactformulier kenbaar maken aan Mondi onder vermelding van bedrijfsnaam en websiteadres. Mondi controleert of de bedrijfsnaam als handelsnaam of -organisatie officieel geregistreerd staat in een (buitenlands) handelsregister. Als het klopt, wordt de betreffende organisatie toegevoegd aan het brancheregister van Mondi.
Als u lid bent van Mondi, dan kunt u naast boven vermelde punten:
 • Gebruik maken van de Mondi AdviesScan (tweede) huis kopen. Het komende half jaar worden de overige AdviesScans geactiveerd;
 • Een antecedentenonderzoek laten verrichten naar een organisatie die in het brancheregister staat vermeld of hier in thuishoort;
 • Een beoordelingsverslag laten opstellen door Mondi over een organisatie die in het brancheregister staat vermeld of hier in thuishoort. Deze rapportage is uitsluitend te raadplegen door leden in een afgeschermde omgeving;
 • Gebruik maken van aankoop- of verkoopbegeleiding;
 • Gebruik maken van tal van andere diensten om tot een succesvolle aankoop van een (tweede) woning te komen, ongeacht waar of via wie u uiteindelijk koopt;
 • Onbeperkt vragen stellen via de vraag- en antwoordmodule onderaan de pagina van een landendossier of themapagina naar keuze. Mondi Plus leden kunnen vragen stellen, die in collectief belang beantwoord kunnen worden. Mondi Premium leden kunnen vragen stellen op basis van een persoonlijke situatie of een casus voorleggen.

  NB: Afgelopen jaar is de 10.000ste vraag beantwoord. De meeste vragen en antwoorden schermt Mondi af via een back-up van de oude website. Het kan dus zijn dat leden vragen stellen, waarop Mondi het antwoord reeds heeft gegeven. Mondi publiceert ‘oude’ vragen niet online, omdat informatie weer achterhaald kan zijn. Als belangenorganisatie verifiëren we bij voorkeur informatie, zodat we hiermee altijd een actueel en correct antwoord kunnen geven.

* België, Denemarken, Ierland, Frankrijk, Kroatië, Italië, Cyprus, Hongarije, Oostenrijk, Slowakije, Slovenië, Finland, Zweden, Noorwegen, Zwitserland en de autonome gemeenschappen Catalonië en Andalusië. De laatste regio bevindt zich in een overgangsperiode.

Aanverwante publicaties
Mondi waarschuwt voor illegale hypotheekadviseurs
Mondi gaat actief het kaf van het koren scheiden
Premiejagers actief op de internationale vastgoedmarkt
Wettelijk verplichte registratie voor makelaars Andalusië
Sleutel (tweede) woning in vertrouwde handen
Fraude, onwetendheid of leugentje om bestwil
Liever een ervaren projectontwikkelaar
Mondi gaat beoordelingsrapportages publiceren
Wildgroei makelaars tweede woning
U laat zich toch geen illegale woning verkopen!Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 29-08-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten