HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Fraude, onwetendheid of leugentje om bestwil

Mondi verricht veel onderzoek naar organisaties die (in)direct betrokken zijn met de verkoop van vastgoed in voornamelijk het buitenland. Er wordt (on)bewust veel foutieve informatie gepubliceerd. Dit kan nog ontstaan door onwetendheid, maar meestal wordt de klant op het verkeerde been gezet.

Sommige mensen vinden een leugentje om bestwil acceptabel, maar waar wordt het leugentje een grote leugen, misleiding, bedrog of oplichting? Waar houd het op?

Voorbeeld
Als een bedrijf melding maakt op haar website dat de organisatie is aangesloten en geregistreerd staat bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) en dit na controle niet blijkt te kloppen, dan is er sprake van fraude. Dit is gewoon een strafbaar feit.
BIV: “Een vastgoedmakelaar is een door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) erkende vastgoedprofessional. Om als zelfstandig vastgoedmakelaar actief te zijn in België, kan je dus niet om een BIV-erkenning heen. Want net zoals het beroep van architect of boekhouder, is het beroep van vastgoedmakelaar in België strikt gereglementeerd.”

Mondi checkt de feiten en het is bizar te contrateren hoeveel informatie na controle niet blijkt te kloppen. Ook sommige advocaten kunnen er een potje van maken, maar een publicatie over de constateringen van Mondi, uiteraard met hoor en wederhoor, heeft wel effect. Zo heeft een Spaanse advocatenkantoor alle uitingen in publicaties en een beursstand aangepast.
Maar een andere publicatie over Uw Nederlandse advocatenkantoor in Spanje wekte veel woede op met intimiderend gedrag van de advocaat. Waarschijnlijk was dat een emotionele reactie, want vervolgacties worden publiekelijk onder de aandacht gebracht. En zover komt het nooit.

Integriteitsverklaring
Een integer persoon is eerlijk en betrouwbaar en laat zich niet omkopen. Een integer persoon kan over eigen gedrag en keuzes verantwoording afleggen. Moet Mondi zo ver gaan dat we organisaties verzoeken een integriteitsverklaring te tekenen? Het zou wel helpen bij het transparanter maken van de internationale vastgoedmarkt. Want iemand die eerlijk is, investeert in kennis, kundigheid en een goede reputatie, leidt nu onder de kwaden die het allemaal niet zo nauw nemen met onder andere de waarheid en dus ook niet met u als potentiële klant.

Gulden (leef)regel
“Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”
Mondi beoordelingssysteem
Objectieve beoordelingsrapportages zijn enorm waardevol, net zoals ervaringen van derden en referenties dat kunnen zijn. Raadpleeg het Mondi beoordelingssysteem en maak proactief gebruik van de mogelijkheden die het Mondi lidmaatschap biedt.

Raadpleeg ook het artikel Mondi gaat beoordelingsrapportages publiceren.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 15-05-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

aanmelden
De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten