HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Mondi gaat actief het kaf van het koren scheiden

Als vervolg op het artikel ‘Premiejagers actief op de internationale vastgoedmarkt’ gaat Mondi in deze publicatie uitgebreid in op de criteria waar organisaties aan moeten voldoen om voor Mondi Approved en Mondi professional in aanmerking te komen. Voor de consument zal op deze wijze duidelijk worden welke partijen zich kwalitatief positief onderscheiden in de markt. En die transparantie is hard nodig!

Mondi heeft sinds 2001 duizenden artikelen gepubliceerd met vooral preventieve informatie, honderden dossiers opgebouwd, afgelopen jaar de tienduizendste vraag beantwoord en ontelbare publicaties gehad via de Nederlandse en Belgische media. Toch blijkt dat al die goedbedoelde tips niet duidelijk genoeg overkomen. Dagelijks wordt Mondi als belangenorganisatie geconfronteerd met de problematiek inzake aankoop, bezit en verkoop van vastgoed in met name het buitenland. Uit een poll van Mondi blijkt dat ruim 53 procent van de eigenaren van een tweede woning in het buitenland heeft gekocht zonder hulp van een advocaat en erop vertrouwt dat het goede gevoel ze niet in de steek laat.

Transparantere internationale vastgoedmarkt
Een belangenorganisatie heeft altijd voor- en tegenstanders. Helaas hebben we ook te maken met malafide partijen, mensen van organisaties die het met uw belangen niet zo nauw nemen of met rancuneuze makelaars omdat ze slechte beoordelingen hebben ontvangen op de website van Mondi van notabene eigen klanten. Er zijn gelukkig voldoende mensen, media en organisaties die Mondi een warm hart toedragen. Makelaars, projectontwikkelaars en deskundigen uit aanverwante branches die investeren in kennis, vaardigheid en een goede reputatie hoog in het vaandel hebben staan, zien het belang in van een transparantere internationale vastgoedmarkt. En dat is waar Mondi al jaren voor vecht en zich sterk voor zal blijven maken.

Wat de verschillen zijn tussen een organisatie die zich Mondi Approved of Mondi professional mag noemen, treft u aan in onder vermeld overzicht.


Checklist en Kwalificaties

Makelaars – bemiddelaars – projectontwikkelaars* in buitenlands vastgoed
Controle bedrijfsgegevens (internationale) handelsregister(s)  4 4
Controle concernrelaties en -structuur moedermaatschappij en dochterondernemingen 4 4
Controle btw-nummer 4 4
Organisatie voldoet aan wet- en regelgeving voor de uitoefening van het beschermde** beroep makelaar of projectontwikkelaar
** wet- en regelgeving kan per land/regio verschillen
 
4
 
4
Bestuurder heeft Integriteitsverklaring van Mondi ondertekend 4 4
Controle kredietwaardigheid en -score organisatie (bij projectontwikkeling)  4 4
Controle aanwezigheid bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering met voldoende dekking 4 4
Controle faillissementsgegevens bestuurders naar paulianeus handelen of onbehoorlijk bestuur  4 4
Bestuurder(s) en verantwoordelijke adviseur(s) hebben minimaal vijf jaar praktijkervaring  4 4
Bestuurder(s) en verantwoordelijke adviseur(s) hebben minimaal tien jaar praktijkervaring   4
Controle eigendomsbewijs en financiering van de kavel voor projectontwikkeling   4
Controle bestemmingsplan bij projectontwikkeling    4
Er is voldaan aan de publicatie- en boekhoudplicht, indien van toepassing    4
Aangeboden vastgoedobjecten (bestaande bouw) zijn bezichtigd, geïnspecteerd en gedocumenteerd   
4 
Mondi beschikt over bekwaambaarheidsverklaring van zakelijke referentie(s) van bij voorkeur een bank, advocaten- en/of een accountantskantoor     
4
Geen (lopende en/of verzwegen) juridische procedures of strafrechtelijke veroordelingen op naam    4 
Bewijs van goed gedrag bestuurders in bezit Mondi    4
Organisatie geeft voor alle aangeboden vastgoedobjecten een laagste prijsgarantie af    4
Organisatie is transparant m.b.t. het honorarium, commissie/fee, voor, tijdens en na de vastgoedtransactie     
4
Organisatie heeft vestiging in land/regio waar vastgoed wordt aangeboden    4
Beheersing van de talen in woord en geschrift in zowel het Nederlands als taal waar vastgoed wordt aangeboden     
4
Organisatie leeft verplichtingen uit hoofde van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering via terrorisme (Wwft) juist en volledig na     
4
Organisatie voldoet aan de meldingsplicht voor beleggers, indien vastgoedinvesteringsobjecten worden aangeboden waarbij een beoogd rendement in het vooruitzicht wordt gesteld     
4
Iedere cliënt wordt binnen één jaar na aankoop verzocht de ervaring met makelaar/bemiddelaar/projectontwikkelaar kenbaar te maken via het beoordelingssysteem van de belangenorganisatie Mondi   
4
 
4

In de publicatie ‘Premiejagers actief op de internationale vastgoedmarkt’ wordt duidelijk waar aspirant-kopers mee geconfronteerd kunnen worden. Niemand wil om de tuin geleid worden. Alleen al in een populair land als Spanje zijn officieel ruim 180.000 makelaars actief. Naar inschatting is 75 procent van deze makelaars niet gekwalificeerd. Dan hebben we het nog niet eens over niet-officiële organisaties. Gelukkig gaan meer autonome regio’s in Spanje zelf de makelaarsmarkt reguleren. In navolging van Catalonië komen er ook in Andalusië striktere regels om als makelaar actief te mogen zijn. Mondi vecht al jaren tegen malafide vastgoedaanbieders. Zonder het belang van leden uit het oog te verliezen, kan Mondi het kaf van het koren scheiden door te laten zien welke organisaties wel gekwalificeerd zijn.

Op- of aanmerkingen naar aanleiding van bovenvermeld overzicht
Mondi stelt iedere vorm van (opbouwende) kritiek of support altijd op prijs. Daar kunnen we alleen maar van leren en dankbaar voor zijn. Het is Mondi om het even waar of via wie uiteindelijk een (tweede) woning of beleggingsobject wordt gekocht, zolang de aankoop maar op succesvolle wijze gebeurd. De ervaring van Mondi en alle deskundigen die incidenteel tot regelmatig Mondi van informatie voorzien is van onschatbare waarde om een positieve bijdrage te leveren aan een succesvolle transactie. Wenst u meer informatie of te reageren naar aanleiding van deze publicatie dan verzoeken wij u dit bij voorkeur te doen via het contactformulier.

* Voor organisaties uit aanverwante branches komt een soortgelijke checklist en kwalificaties.

Via het Mondi beoordelingssysteem kunt u organisaties, gerelateerd aan de internationale vastgoedbranche, ook zelf (laten) beoordelen op de dienstverlening.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 28-07-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten