HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Bedrijven leggen niet altijd verantwoording af

Mondi verricht namens leden frequent antecedentenonderzoeken naar organisaties die actief zijn op de internationale vastgoedmarkt. De meeste bestuurders van bedrijven hebben geen enkele moeite met het beantwoorden van enkele vragen om gegevens te verifiëren. Sterker nog: die zijn aangenaam verrast en werken maar al te graag mee aan meer transparantie in de markt.

Makelaars vallen bijvoorbeeld onder de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (WWFT). In België: Wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten (wet WG/FT). Dit betekent dat de makelaar wettelijk verplicht is om vast te stellen wie de opdrachtgever is en wie betrokken zijn bij een transactie. Dit houdt niet alleen in dat de makelaar de legitimatie moet controleren van zijn opdrachtgever bij het verkrijgen van de opdracht, maar ook van de andere partij als er een transactie plaatsvindt.

Helaas zijn het voornamelijk de minder bonafide of malafide partijen die denken geen enkele verantwoording schuldig te zijn aan Mondi, die altijd optreedt namens leden van de belangenorganisatie. Dat is een teken aan de wand. Als belangenorganisatie begrijpen we er niets van: niemand wil een auto kopen van Beun de Haas, zakendoen met een oplichter, geopereerd worden door een nepchirurg of een medisch consult ontvangen van een kwakzalver. Toch wordt er gekocht bij illegale makelaars, ondanks dat er volop bemiddelaars in vastgoed zijn die wel de wetten, regels en voorschriften naleven in het buitenland.
Het is toch niet meer dan normaal dat klanten ook weten met wie ze daadwerkelijk zaken doen? Het is bizar hoeveel (bewust) foutieve informatie terug te vinden is op tal van websites van -helaas niet alleen- illegale* makelaars, die actief zijn met de verkoop van vastgoed in het buitenland.

Iedereen die weleens een huis heeft gekocht of verkocht weet dat hij zich moet legitimeren aan de makelaar, advocaat, fiscalist, notaris, et cetera. Dit geldt dus ook bij aanschaf van een (tweede) huis in het buitenland. In ieder geval geldt dit binnen de Europese Unie, maar ook in de meeste landen hierbuiten.

Voorbeeld
Cor K. van de publicatie Ervaringen met Cor en Carmen Inmoasesores vond dat hij geen verantwoording schuldig was aan Mondi, die als belangenbehartiger optreedt namens een nieuw lid, die acht maanden daarvoor een appartement had aangekocht. Opvallend genoeg legde dezelfde makelaar vrij recent wel verantwoording af aan Mondi en een ander lid die gebruik maakte van aankoopbegeleiding. Ondanks een principeakkoord tussen klant en makelaar is deze deal op advies van Mondi uiteindelijk afgeketst vanwege de risico's met een hoge contante betaling. Raadpleeg hiervoor de publicatie Onder de tafel uw tweede woning aan- of verkopen. Dit artikel was voor het nieuwe lid aanleiding om alsnog duidelijkheid te krijgen over de koopprijs inclusief kosten koper. Deze bijkomende kosten bedroegen volgens een berekening maar liefst 37 procent in plaats van de gebruikelijke circa 14 procent voor aankoop van vastgoed in de autonome regio Valencia, waar Almoradí toe behoort.

Mondi had een opsomming gemaakt van alle kosten voor de aanschaf van een appartement in Almoradí om de makelaar de gelegenheid te geven de andere kant van het verhaal toe te lichten. Het doel is in eerste instantie hierbij om helderheid te creëren over de gemaakte kosten.
Deze brief (onder dit artikel ter inzage voor leden) geeft aan dat Mondi nooit voorbarige conclusies trekt. Cor vond dat de klant maar een advocaat moest inschakelen, zodat via zijn advocaat gedocumenteerd tekst en uitleg gegeven kon worden. De klant heeft in overleg met Mondi enkele maanden geleden een advocaat ingeschakeld, maar tot op heden is er geen enkele verantwoording afgelegd. Ook dat is een teken aan de wand. Wel wordt via de advocaat van Cor K. op intimiderende wijze gecommuniceerd.

Jammer, want met twee kanten van het verhaal en feiten op tafel had er allang een passende oplossing kunnen zijn. Mondi is niet de partij die organisaties kapot maakt, zoals het verwijt wel eens is. Maar ja, het is kennelijk heel gemakkelijk om je handen te wassen in onschuld en vooral met het vingertje naar anderen te wijzen. Mondi probeert met de hulp van deskundigen bij voorkeur leden preventief van informatie te voorzien, denkt in oplossingen en probeert juist kostbare juridische procedures te voorkomen.

Check de feiten
Ook als u geen lid bent van Mondi kunt u gegevens controleren via talloze bronnen.
Bij Mondi is dit inmiddels routine en bij benadering schatten we in dat bij meer dan 50 procent van de feiten die we checken, de gegevens niet kloppen. Soms gaat het om een leugentje om bestwil, maar als u als aspirant-koper (bewust) op het verkeerde been wordt gezet, wat mag u dan nog meer verwachten van de organisatie met wie u zaken doet? Bij de aanschaf van vastgoed gaat het toch vaak om een van de grootste transacties uit uw leven. Iedereen wil uiteindelijk tot een weloverwogen aankoopbeslissing komen en zich eventuele ellende besparen.
Waarom zou u risico’s nemen?

* Een illegale makelaar houdt zich (on)bewust niet aan de (lokale) wet- en regelgeving.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 03-04-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten