HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Onder de tafel uw tweede woning aan- of verkopen

Er zijn mensen die tijdens het aankoopproces van de (tweede) woning de makelaar vertellen dat de deal alleen doorgaat als ze een aanzienlijk bedrag onder de tafel kunnen betalen. Met andere woorden: of de makelaar en dus de verkopende partij wil meewerken aan de witwaspraktijken. Maar andersom gebeurt het ook: de makelaar maakt een principeakkoord met de klant, waarbij tot enkele tienduizenden euro’s (soms meer) vooraf contant betaald moeten worden.

Los van wat wettelijk wel of niet is toegestaan, kan dit natuurlijk alleen als er een onbegrensd vertrouwen is in de betrokken personen. Helaas kan schijn bedriegen. Naïviteit kan hard afgestraft worden. Daar zijn ontelbare voorbeelden van. Een veel voorkomende situatie is dat de aspirant-koper een bod uitbrengt bij de verkopende makelaar. De makelaar bespreekt dit met de klant en komt terug met het voorstel dat het bod geaccepteerd wordt, maar dat er 10.000 onder de tafel betaald moet worden. Als de klant dit accepteert, wil dat niet zeggen dat die 10.000 euro bij de verkopende partij terecht komt, ondanks dat men daar meestal wel vanuit gaat. De makelaar steekt het geld in eigen zak en de juridisch eigenaar ontvangt helemaal niets onder de tafel. De makelaar weigerde niet voor niets een kwitantie te verstrekken. Er zijn nog meer schrijnende variaties mogelijk, waarbij uiteindelijk de koop afketst omdat de makelaar glashard beweert nooit geld te hebben ontvangen.

Er zijn voldoende professionele (Nederlandstalige) makelaars actief die vastgoed verkopen in het buitenland die in de loop der jaren een uitstekende reputatie hebben opgebouwd. Makelaars die ook iets te verliezen hebben als het gaat om een zorgvuldig opgebouwde reputatie. We begrijpen heel goed dat het in sommige landen een nationale volksport is om zo weinig mogelijk belasting te betalen, maar laat u niet wijsmaken dat het heel gebruikelijk is om een deel van de aankoopsom onder de tafel te betalen.

Wat zegt een dergelijke werk- en handelswijze over een makelaar die op zijn website uitingen plaatst dat er sprake is van een uitermate transparante werkwijze en dat integriteit essentieel is voor de vertrouwensrelatie?

Natuurlijk komt het nog steeds voor, maar wijst de bemiddelaar u ook op de risico’s, de voor- en nadelen en op wat wettelijk niet is toegestaan? Banken, notarissen, advocaten, makelaars en accountants dienen verdachte transacties te melden.

Spiegel voorhouden
Bent u lid van Mondi en wenst u een klankbord om organisaties of een praktijksituatie tegen het licht te houden?
Of wenst u preventief geinformeerd te worden?
Maakt dan gebruik van het contactformulier en leg op bondige wijze uw casus voor.
Volgens de Europese wetgeving tegen witwassen en terrorisme moeten alle mensen die een woning in een Europees land willen kopen, de oorsprong van hun investering kunnen rechtvaardigen.

Raadpleeg ook brochure van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie  Download PDF: brochure-clientenonderzoek-en-meldingsplicht.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 18-01-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten