HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Terugblik op emigratie naar Portugal

Blog Anneke van den Bos die met Eelke is geëmigreerd naar Portugal: “Het eerste half jaar in Portugal is alweer achter de rug. Ik dacht hier minder te ‘moeten’, maar dat valt best tegen. Omdat alles regelen zo veel tijd in beslag neemt, vliegen de dagen voorbij. Terugkijkend op onze eerste olijvenoogst met 7 liter olijfolie, een heerlijke zomer met een uitzicht dat nooit verveelt en een ontbijtje in de zon, is het hier nu ook echt koud.

De huizen hier zijn gebouwd om de warmte te doorstaan. Dat is ’s zomers heerlijk koel, maar nu met de mist en regen is het (nog) niet comfortabel. Enkel glas in de ramen en schuifdeuren, holle bakstenen, geen vloer- of dakisolatie, een open verbinding naar het dak boven het fornuis en relatief weinig en kleine radiatoren. We hebben een haard waar we hout in kunnen stoken, na verloop van tijd verwarmd deze ook de radiatoren, waarmee we weer diesel uitsparen. Want in de garage staat een grote tank van 1.000 liter vol met diesel voor de verwarming. Een rib uit mijn lijf, ruim 1.200 euro voor het vullen. Volgens de leverancier genoeg voor de drie wintermaanden. Dat is dus dure behaaglijkheid. De kou krijgen we wel uit het huis, maar echt behaaglijk is het hier nog niet geweest. Op de langetermijnplanning: huis isoleren.

Om overmatig wateroverlast tegen te gaan willen we dakgoten laten plaatsen aan de voor- en achterzijde. Dit hemelwater gaan we opvangen in een 1.000 litertank. Dit water kunnen we dan weer gebruiken voor de moestuin, planten en fruitbomen. Ik wacht al drie weken op iemand die zou komen kijken en meten om een offerte uit te brengen. Een afspraak afbellen is hier niet gebruikelijk, gewoon weer langsgaan, vriendelijk blijven, weer adres geven, weer foto’s laten zien en maar hopen dat we nu ergens in de planning komen. Met de regendag in het verschiet, kan dit me niet hard genoeg gaan. Maar ondertussen breken ook de feestdagen aan die hier belangrijk zijn, dus ik reken maar op januari.

Wat wel verbazend soepel is verlopen, is de man die rolluiken komt plaatsen, tegen inbraak maar zeker ook tegen weersomstandigheden. De beste man kwam na twee dagen keurig met zijn opschrijfboekje. We deden zaken via zijn Engelssprekende dochter die op de speaker stond van zijn mobiel. Zo kan het ook gelukkig. Laten we hopen dat het plaatsen in december ook kan doorgaan en er niets tussen komt.

En ach, mocht ik even niets te doen hebben kan ik verder met de renovatie van de badkamer, het voorbereiden van de moestuin, de Portugese taalles en een opleiding in mijn vakgebied. Pffff, waar blijft dat lekker rustig wonen in het zonnige zuiden? We gaan het hier nog gezelliger maken voor de feestdagen en kijken in het nieuwe jaar wel weer verder.”

Deel 1: Uit liefde emigreren naar Portugal
Deel 3: De Portugese taal is een uitdaging
Deel 4: Teleurgesteld en verward 
Deel 5: Geland, letterlijk en figuurlijk 
Deel 6: De overdracht en het gouden hoefijzer 
Deel 7: Concrete verhuisplannen naar Portugal 
Deel 8: Verhuizen maar nog niet helemaal 
Deel 9: Inboedel is verhuisd, nu wij nog emigreren naar Portugal 
Deel 10: Eindelijk in ons nieuwe huis 
Deel 11: Ook stapjes te zetten na emigratie naar Portugal 
Deel 12: Terugblik op emigratie naar Portugal

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Portugal
Bezoek regelmatig het landendossier Portugal en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Anneke van den Bos
Datum: 25-11-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten