HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Kroatië


Welkom in het landendossier over Kroatië!
Dit dossier is in voorbereiding. Mondi anticipeert op vragen en behoeften van haar leden. De informatie is deels afgeschermd, dus niet voor alle bezoekers van deze website toegankelijk.

Mondi leden kunnen onbeperkt vragen stellen
U zult ongetwijfeld veel vragen hebben over het koopproces, bezit of verkoop van een (tweede) woning. Mondi adviseert haar leden zonder meerkosten in collectief verband en tegen een vaste prijsafspraak ook persoonlijk, zodat u tot een weloverwogen beslissing kunt komen.
Leden kunnen onderaan deze pagina onbeperkt vragen stellen over een succesvolle aan- of verkoop van een huis in Kroatië.


Het laatste nieuws uit Kroatië:

Nieuws

Makelaar als poortwachter

Er ontstaat soms irritatie en onbegrip als de makelaar vraagt naar uw legitimatie en probeert te achterhalen wat de herkomst van het geld is waarmee de aankoop van vastgoed wordt gefinancierd. Door wet- en regelgeving is dit opgelegd en alle makelaars binnen de Europese Unie en veel landen daarbuiten moeten hieraan voldoen. Makelaars bekleden een wettelijk vastgelegde poortwachtersfunctie en zijn onder andere verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Dit geldt dus ook voor makelaars die zich bezighouden met grensoverschrijdende vastgoedtransacties.
lees verder

Nieuws

Onder de tafel uw tweede woning aan- of verkopen

Er zijn mensen die tijdens het aankoopproces van de (tweede) woning de makelaar vertellen dat de deal alleen doorgaat als ze een aanzienlijk bedrag onder de tafel kunnen betalen. Met andere woorden: of de makelaar en dus de verkopende partij wil meewerken aan de witwaspraktijken. Maar andersom gebeurt het ook: de makelaar maakt een principeakkoord met de klant, waarbij tot enkele tienduizenden euro’s (soms meer) vooraf contant betaald moeten worden.
lees verder

Nieuws

Stappenplan: rendement uit je tweede woning halen

Blog Nikki Koppedraaijer, medeoprichter en eigenaar van Bnbverhuurcursus.nl: “Heb jij een tweede woning en wil je hier zoveel mogelijk rendement uit halen? Heb je ooit wel eens gedacht aan recreatieve verhuur of de rekensom gemaakt wat een recreatieve woning kan opleveren? Volg het stappenplan en start met het verhuren van jouw vakantiewoning met inachtneming van opmerkingen Mondi.
lees verder

Nieuws

Europese huizenprijzen met 30,9 procent gestegen sinds 2010

Eurostat is het bureau voor de statistiek van de Europese Unie dat betrouwbare statistieken en indicatoren voor heel Europa publiceert waardoor landen en regio's met elkaar kunnen worden vergeleken. Dat levert waardevolle informatie op en per land/regio kunnen er behoorlijke verschillen zijn. De stijging van de Europese huurprijzen (plus 15,3 procent) staat in schril contrast met de stijging van de huizenprijzen (plus 30,9 procent) sinds 2010.
lees verder

Nieuws

Prijsontwikkelingen Europese huizenmarkt

In het vierde kwartaal van 2020 stegen de huizenprijzen, gemeten aan de hand van de Huizenprijsindex, in het eurogebied met 5,4 procent en met 5,7 procent in de EU vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Voor het eurogebied is dit het hoogste jaarlijkse stijging sinds het vierde kwartaal van 2006. cijfers zijn afkomstig van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie.
lees verder

Nieuws

Verschil tussen advocaat, jurist en juridisch adviseur

Als u een huis koopt in het buitenland, is het bijzonder onverstandig om geen gebruik te maken van een ter zake kundige en onafhankelijke advocaat, die de (voorlopige) koopovereenkomst controleert voordat de handtekeningen onder het contract worden gezet. Een jurist of juridisch adviseur kan aspirant-kopers ook prima begeleiden, maar als er vervolgens een conflict ontstaat over bijvoorbeeld het honorarium, kan het lastiger worden om een acceptabele oplossing te vinden.
lees verder

Nieuws

Bloggers, vloggers en schrijvers gezocht

Het bereik van Mondi via haar website is groot voor de nichemarkt waarin de belangenorganisatie actief is. In 2019 bezochten maar liefst 531.807 bezoekers de website van Mondi en werden 2.527.302 pagina's (lees: voornamelijk artikelen)* geraadpleegd over het tweede huis, emigreren en beleggen in vastgoed. Dit jaar gaan we die aantallen niet meer realiseren. Vanaf 2001 heeft Mondi een uitgebreid internationaal netwerk opgebouwd, maar de redactie staat altijd open voor (ervarings)deskundigen die kennis en ervaring via het platform van Mondi willen delen.
lees verder

Nieuws

Het Mondi beoordelingssysteem

Eén van de speerpunten van Mondi is het bevorderen van transparantie op de internationale vastgoedmarkt. Een belangrijk middel om dat te bereiken zijn de publieke beoordelingen. Iedereen die ervaring heeft met een aanbieder van een (tweede) woning in het buitenland, een recreatiewoning in België of Nederland of een dienstverlener die aan de internationale vastgoedmarkt gerelateerd is, kan deze beoordelen. Ongeacht of het gaat om een eerste indruk of om het daadwerkelijk doen van zaken.
lees verder

Nieuws

Emigreren uit frustratie

Al 20 jaar zie ik argumenten voorbij komen van Nederlanders die willen emigreren naar het buitenland. Mensen die positief zijn ingesteld, goed kunnen relativeren, zich gemakkelijk kunnen aanpassen en zich niet druk maken om zaken die ze zelf niet in de hand hebben, kunnen in de juiste omgeving - waar ze zich ook echt thuis kunnen voelen - een gelukkig nieuw leven opbouwen.
lees verder

Beoordelingssysteem actieve organisaties uit de branche

Advocaten & Juristen

Alle advocaten & juristen

Belastingadviseurs & Fiscalisten

Alle belastingadviseurs & fiscalisten

Hypotheekadviseurs

Alle hypotheekadviseurs

Architecten

Alle architecten
In het nieuwe beoordelingssysteem kunt u ook via de landendossiers adviseurs beoordelen en raadplegen die zich (in)direct actief bezig houden met de aanschaf of bezit van vastgoed in het buitenland zoals advocaten, fiscalisten, belastingadviseurs, hypotheekadviseurs, architecten, gestors en verzekeringsadviseurs.
Ziet u het Mondi Approved Keurmerk? Dan voldoet de partij aan 25 strenge eisen, gecontroleerd door Mondi!
Ziet u het Mondi Professional kwaliteitslabel? Dan voldoet de organisatie aan 10 kwalificaties.


Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Uitgelichte producten uit onze webshop:

Vraag en Antwoord

18-10-2019 Rikus Huisman (beantwoord):
"Inmiddels zitten we in ons appartement in Split. Ik wou nog even laten weten hoe het proces is verlopen. Het zoeken naar een huis of appartement in Split is niet eenvoudig, omdat er geen bord in de tuin/plakkaat op het raam staat. Via websites van makelaars kom je in het algemeen uit bij de moeilijke gevallen. Veel wordt onderhands verkocht. Een website waar we iets mee konden was Njuskala en vervolgens Nekretnine. Daar staan huizen/appartementen met of zonder makelaar op. Uiteindelijk kwamen we uit bij een makelaar die iets had wat we niet geschikt vonden maar ze had nog wel iets anders wat uiteindelijk helemaal perfect was. We hebben toen ook meteen de vraagprijs geboden. Vervolgens is het proces met agent/makelaar en advocaat, et cetera wat ingewikkeld omdat het niet zo strak gedefinieerd is als in Nederland. In feite komt het erop neer dat je in elk geval een advocaat nodig hebt die alleen voor jouw werkt en alles nog eens een keer checkt. Overigens is de ervaring dat de Kroaten verder uiterst betrouwbaar zijn, maar omdat het een jong land is, ligt alles wat te maken heeft met grondbezit/kadaster, et cetera nog niet altijd zo goed vast. We tekenden eerst een soort van voorlopig koopcontract. En uiteindelijk was het moment daar. Met onze agent gingen we naar het notariskantoor, wat niet meer is dan een administratiekantoortje. De betaling bij de bank is uiteindelijk wat ingewikkeld. Ook als je een contract hebt in Euro`s moet het voor de fiscus een Kuna betaling zijn en leiden koper en verkoper in principe koersverlies. Hier speelt of je het koersverlies leidt van een toerist, wat op een aankoopbedrag van een huis vrij veel is, of dat je kunt onderhandelen met de bank. In ons geval dacht men dit koersverlies te kunnen vermijden maar was dit niet helemaal het geval. Wat hier ook meespeelt is regelgeving waar banken mee te maken hebben. Verder is het niet zo dat de notaris de overdrachtsbelasting (3%) inhoudt. Dit wordt een aparte aanslag die pas veel later komt maar vervolgens wel binnen 15 dagen betaald moet worden. Met onze agent zij we hiervoor zelf naar het belastingkantoor gegaan met het verzoek om dit z.s.m. te kunnen betalen. Al met al is enig doorzettingsvermogen wel nodig, maar dan heb je ook wat. We zijn uiterst tevreden met ons appartement in Split gelegen in de wijk Dobre wat een hele levendige buurt is, lokaal en op nabije afstand van, maar niet in, het toeristische centrum. En oh ja, je kunt in Nederland naar de IKEA en dan de spullen via een Kroatische website bestellen of laten bezorgen of afhalen bij het distributie centrum."
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Allereerst proficiat met uw aankoop.

Wat fijn om uw ervaringen te lezen. Ik zou uw ervaringen heel graag in artikelvorm willen publiceren met wat foto's erbij. Is dat mogelijk?
Als dit mogelijk is, neem ik persoonlijk graag contact met u op."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten

Word lid om een vraag te plaatsen.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten