HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Makelaar als poortwachter

Er ontstaat soms irritatie en onbegrip als de makelaar vraagt naar uw legitimatie en probeert te achterhalen wat de herkomst van het geld is waarmee de aankoop van vastgoed wordt gefinancierd. Door wet- en regelgeving is dit opgelegd en alle makelaars binnen de Europese Unie en veel landen daarbuiten moeten hieraan voldoen. Makelaars bekleden een wettelijk vastgelegde poortwachtersfunctie en zijn onder andere verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Dit geldt dus ook voor makelaars die zich bezighouden met grensoverschrijdende vastgoedtransacties.

Om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan, is er de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Makelaars en bemiddelaars in onroerende zaken en huurovereenkomsten moeten bij iedere opdracht cliëntenonderzoek doen naar de cliënt zelf en naar de wederpartij van de cliënt. De wederpartij is de partij met wie de cliënt daadwerkelijk een overeenkomst sluit die door de bemiddeling van de makelaar tot stand is gekomen. De makelaar of vastgoedbemiddelaar moet de identiteit vaststellen door het originele legitimatiebewijs van alle betrokken verkopers te bekijken en een kopie hiervan (uiteraard een versie waarop een aantal gegevens onzichtbaar zijn gemaakt) in een dossier bewaren. Deze verplichting geldt ook voor de wederpartij.

Contant betalen heel gewoon
Er zijn helaas nog steeds makelaars die aspirant-kopers vertellen dat het heel gebruikelijk is om een deel contant te betalen aan de eigenaar en dat geldt niet alleen voor Zuid-Europese landen. Dat is niet gebruikelijk!
Mondi heeft enkele jaren geleden een makelaarsorganisatie onder de loep genomen. Leden kunnen de ‘modus operandi’ lezen als ze zijn ingelogd.

Verplichte melding
De makelaar moet transacties melden als er een vermoeden is dat er sprake kan zijn van witwassen of terrorismefinanciering of als het gaat om een transactie van 10.000 euro of meer in contanten, met cheques, een vooraf betaald betaalinstrument (prepaid card) of buitenlandse valuta. Het maakt niet uit of dit bedrag aan de makelaar is betaald of door bemiddeling aan een derde.

Aanverwant artikel
Onder de tafel uw tweede woning aan- of verkopen
Bestrijding van witwassen van geld en terrorisme-financiering
Door de antiwitwasregels van de EU is het moeilijker geworden om illegale geldstromen te verbergen onder fictieve bedrijfslagen en zijn de controles van riskante derde landen aangescherpt. Lees verder op de officiële website van de Raad van de EU en de Europese Raad. 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 29-03-2023

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten