HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Verschil tussen advocaat, jurist en juridisch adviseur

Als u een huis koopt in het buitenland, is het bijzonder onverstandig om geen gebruik te maken van een ter zake kundige en onafhankelijke advocaat, die de (voorlopige) koopovereenkomst controleert voordat de handtekeningen onder het contract worden gezet. Een jurist of juridisch adviseur kan aspirant-kopers ook prima begeleiden, maar als er vervolgens een conflict ontstaat over bijvoorbeeld het honorarium, kan het lastiger worden om een acceptabele oplossing te vinden.

De jurist en de advocaat hebben beiden de bachelor Rechtsgeleerdheid van drie jaar aan de universiteit gevolgd en afgerond. Zij hebben de graad Bachelor of Laws (LLB) behaald. Deze graad kan ook behaald worden na afronding van de HBO studie Rechten. Na de bacheloropleiding kan men een masteropleiding volgen. Na voltooiing van deze studie mag de titel meester in de rechten (mr.) gebruikt worden. Een advocaat is altijd een jurist; een jurist is echter niet altijd een advocaat.

Degene die een rechtenstudie heeft afgerond en als advocaat werkzaam wil zijn, moet zich als advocaat laten beëdigen waarna op een advocatenkantoor een stageperiode onder leiding van een ervaren advocaat, de patroon, volgt. Vanaf het moment dat een jurist als advocaat beëdigd is, mag hij de beschermde titel van advocaat voeren. Het maakt dan niet uit dat hij tijdens de stageperiode ook vaak advocaat-stagiaire wordt genoemd.

In het eerste jaar van de stage moet elke advocaat de Beroepsopleiding Advocatuur volgen, daarna moet hij nog tal van cursussen volgen in het kader van de zogenaamde Voortgezette Stagiaire Opleiding. Ook na afloop van de stage moet elke advocaat zich jaarlijks laten bijscholen.
Verder is elke advocaat automatisch en verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten, een beroepsvereniging die er ook op moet toezien dat advocaten zich aan een aantal strikte beroepsregels houden en aan de kwaliteitseisen voldoen. De advocaat die dit niet doet, kan voor de tuchtrechter worden gebracht.

De werkzaamheden van een jurist verschillen in het algemeen niet van die van een advocaat. Net als in de advocatuur zijn juristen tegenwoordig ook vaak gespecialiseerd in een of enkele specifieke rechtsgebieden. Houd er wel rekening mee dat er bepaalde juridische procedures zijn waarbij u zich verplicht moet laten bijstaan door een advocaat.
Het verschil tussen de jurist en de advocaat zit hem ook in het feit dat de advocaat een geheimhoudingsplicht heeft, over een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering dient te beschikken en uitsluitend in het belang van de cliënt mag handelen. Een juridisch adviseur is in principe een jurist, maar omdat er hier geen sprake is van een beschermd beroep (in België heet dit een gereglementeerd beroep), mag iedereen zich juridisch adviseur noemen.

In het buitenland kunnen er afwijkingen zijn, maar in bijna alle landen is advocaat een beschermd of gereglementeerd beroep.

De praktijk
In iedere branche komen we goede en minder goede vakbroeders tegen. Wat Mondi vooral tegen de borst stuit, is dat mensen zich uitgeven als advocaat, terwijl dat helemaal niet zo blijkt te zijn. Zie ook de publicatie Uw Nederlandse advocatenkantoor in Spanje. Of iemand die zich uitgeeft als juridisch adviseur zonder enige opleiding te hebben genoten. Als iemand hier al om liegt, mag wat u dan verder verwachten? De meeste mensen die zich door dergelijke types laten begeleiden, hebben dit niet in de gaten totdat ze echt een advocaat nodig hebben.
Een incident zou u denken? Nou nee!
Vooral in het buitenland constateert Mondi dat:
  • Het schering en inslag is dat iemand zich anders voordoet dan dat hij of zij daadwerkelijk is;
  • Beroepsregels massaal worden overtreden;
  • Er meerdere belangen worden gediend, dan de belangen van de opdrachtgever.
Wat kunt u doen?
Controleer met wie u daadwerkelijk in zee gaat. Mondi verricht op verzoek van haar leden via het contactformulier kosteloos een antecedentenonderzoek naar alle organisaties die (in)direct betrokken zijn met de internationale vastgoedmarkt en zich richten op Nederlanders en belgen.

Resumé

Als u een huis koopt in het buitenland, is het bijzonder onverstandig om geen gebruik te maken van een ter zake kundige en onafhankelijke advocaat, die de (voorlopige) koopovereenkomst controleert voordat de handtekeningen onder het contract worden gezet.

Via Mondi kunt u gebruikmaken van de juridische QuickScan van de (voorlopige) koopovereenkomst of vaste prijsafspraken laten maken met een advocaat die slechts uw belang dient en niet toevallig ook die van de makelaar, aannemer of projectontwikkelaar. 

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 09-03-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten