HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Investeren in vastgoed in Dubai - Verenigde Arabische Emiraten

Blog Hilda van der Tuin, advocaat - mediator – notaris Dutch lawyer in de UAE: “Appartementen in Dubai gaan als warme broodjes op het moment, en dan met name de off-plan properties, de bouwplannen. Ze worden verkocht in de grote malls, waar makelaars op commissiebasis gegroepeerd staan rond prachtige maquettes, voorzien van flikkerende lampjes en zoveel plastic boompjes dat je je in een park waant.

Vastgoed in Dubai, dat wordt alleen maar meer waard, zo verkopen ze de artists impressions; een perfecte investering voor je toekomst. Wil je er zelf niet permanent wonen, dan verhuur je je vastgoed gewoon. Daar kan het makelaarskantoor uiteraard ook bij ondersteunen.

Het makelaarskantoor heeft een uitstekende relatie met de koninklijke familie van Dubai, zo wordt tussen neus en lippen door gemeld, de Sheikh zelf heeft zijn goedkeuring gegeven aan dit prachtige project.

Dus wordt er alvast honderdvijftig duizend aanbetaald en wordt er een contract ondertekend door de Nederlander die al een tijdje wilde investeren in een tweede huis in het buitenland. Glunderend vliegt hij naar huis.

Vervolgens blijkt dat er wat vertraging is bij de bouw. Het plakkaat
‘coming soon’ op de bouwborden met afbeeldingen van stralende families in het groen vervaalt al gauw door de brandende zon. Achter het bouwbord vindt nog steeds geen bouwactiviteit plaats.
Na drie jaar vertraging wordt de Hollandse investeerder toch wel wat moedeloos, en dan besluit hij om het contract maar eens te laten toetsen door een Nederlandse advocaat en notaris in de UAE. En dan kom ik in beeld.
Ik heb de afgelopen jaren al veel ellende voorbij zien komen.
Een vertraging van maar liefst tien jaar bij de totstandkoming van een project, waarbij de ontwikkelaar desondanks groeit en bloeit, en de investeerder moet blijven afbetalen zonder dat hij er iets voor terug ziet. Want in het contract staat dat de ontwikkelaar jouw appartement mag doorverkopen als je stopt met betalen. Je hebt geen enkel recht op een vergoeding van de aanbetalingen, je bent je geld kwijt.

Een failliete ontwikkelaar, waarbij de investeerder voor de afhandeling van het faillissement door een speciaal comité, ingesteld door de rechtbank, nog eens een flink bedrag extra moet betalen boven op de al betaalde koopprijs om überhaupt eigenaar te mogen worden.

Iemand die het geld wat hij opzij had gelegd voor de studie van zijn kinderen als investering heeft gebruikt, om er daarna achter te komen dat hij helemaal geen eigenaar van vastgoed is geworden, maar een timesharing appartement heeft gekocht waar hij wel twee weken per jaar gebruik van mag maken. Tegen een prijs die veertig keer zo hoog is als de prijs van een luxe hotelkamer voor twee weken.

En de designliefhebber die dacht een appartement van een bekende designer gekocht te hebben en helemaal verliefd was geworden op de prachtige keuken en badkamer uit de brochure, om er vervolgens achter te komen dat op basis van zijn contract de ontwikkelaar inderdaad de bruin met mosgroene tegels van een restpartij uit Pakistan tegen de muur mocht laten plakken.
Die prachtige tekening heeft geen enkele juridische waarde, als je de kleine lettertjes leest, en de maquette is geen schaalmodel. Wat er in het contract staat, dat geldt tussen partijen. Zelfs voor de Sheikh.
Dus laat dat contract even controleren voor je de overeenkomst enthousiast ondertekent.”

Auteur: mr. Hilda van der Tuin is advocaat, mediator en notaris en verbonden aan Dutch lawyer in de UAE.

Deel 1: Investeren in vastgoed in Dubai - Verenigde Arabische Emiraten 
Deel 2: Verschil tussen testament en volmacht in Dubai 
Deel 3: Halalhypotheek
Deel 4: Waarschuwing bij aankoop vastgoed in de Verenigde Arabische Emiraten

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in de Verenigde Arabische Emiraten
Bezoek regelmatig het landendossier Verenigde Arabische Emiraten en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning. Als lid hebt u tevens toegang tot antwoorden met broninformatie op vragen die door andere leden zijn gesteld.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. Hilda Van der Tuin
Datum: 29-09-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten