HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Waarschuwing bij aankoop vastgoed in de Verenigde Arabische Emiraten

Blog Hilda van der Tuin, advocaat - mediator – notaris Dutch lawyer in de UAE: “Natuurlijk is niet iedere vastgoeddeal in Dubai duister en uiteraard heb ik als advocaat en notaris last van ernstige beroepsdeformatie, want ik krijg met name de gevallen waar het ernstig mis gaat onder ogen. Maar nu vastgoed weer booming is in de Verenigde Arabische Emiraten en de economie in Nederland steeds verder achteruit holt, merk ik dat ook dat er weer meer Nederlandse fraudeslachtoffers zijn.

En af en toe verbaas ik me erover hoe ontzettend gemakkelijk mensen slachtoffer worden van de oplichters. Maar er zijn heel geraffineerde bendes actief die op listige wijze gebruik maken van het feit dat je zakendoet in een voor jou onbekend land.
Ik heb een aantal ‘red flags’ en trucs van de oplichtersbendes op een rijtje gezet:
  1. Fraudeurs maken heel vaak gebruik van algemene, Engels klinkende namen; Andrew Jones, of, in de Verenigde Arabische Emiraten, van een vaak voorkomende Emirati naam zoals Ali, Hussain, Salim, Kumar, Al Mansouri, Al Quasimi et cetera.
  2. Niks mis met een beetje googelen. Wat vind je als je via Google op de naam van jouw contactpersoon en daarna klikt op ‘afbeeldingen’? Correspondeert die afbeelding met de persoon die je hebt gezien tijdens je Zoom-overleg?
  3. Het factuurnummer op een valse factuur is onlogisch. Welk bedrijf maakt er in december van het jaar een factuur op met als nummer 000001?
  4. Het logo op de factuur is een heel klein beetje anders dan het logo op de website van het bedrijf. (Het is dus nagemaakt).
  5. Er staat bij de bankrekening op de factuur een routingnummer wat verwijst naar een bedrijf in New Jersey of Delaware.
  6. De naam van de accounthouder waar jouw geld naartoe moet is niet Arabisch, terwijl je contactpersoon wel een Arabische naam heeft.
  7. Als je het adres op de factuur bij Google Maps intypt, krijg je geen enkele vermelding. Of je krijgt een soort schuur te zien of een bedrijfsverzamelgebouw.
  8. Je contactpersoon heeft een heel nieuw of een heel algemeen LinkedIn profiel of geen enkele recommandation. Of snoeverige recommandations van mannen met een gebleekte foto, voorzien van bizarre snorren en vette kuiven.
  9. Er staat geen verwijzing naar de bedrijfswebsite op de factuur, of die is net wat anders gespeld (fake dus)?
  10. Bij de Zoom call met je UAE-contactpersoon deed de camera het niet. Ach ja, de techniek laat ons allemaal wel eens in de steek.
  11. Jouw contactpersoon heeft een Facebookprofiel waarbij hij trots staat gefotografeerd naast allerlei hoogwaardigheidsbekleders.
  12. Jouw contactpersoon heeft een 'kaal' Twitteraccount zonder content.
  13. Jouw contactpersoon heeft helemaal geen social media-accounts, of geen normale social media-accounts die al meerdere jaren in gebruik zijn. En zijn “vrienden” zijn vrijwel alleen maar halfnaakte dames die zich model wanen en mannen die pretenderen een grote auto te hebben.
  14. De combinatie van googelen op jouw contactpersoon en het bedrijf waar deze zegt te werken levert 0 hits op.
  15. De bankrekening van het bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten is in het buitenland gevestigd.
  16. Je denkt zaken te doen met een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten, maar er staat Ltd. of B.V. in de bedrijfsnaam.
  17. Als je onderzoek doet naar de website van het bedrijf op Intodns of een vergelijkbare pagina, dan wordt de website gehost door een bedrijf in Roemenië, in een ver Afrikaans land of op de Virgin Islands. Als je de Virgin Islands voorbij ziet komen in documentatie moet je sowieso wantrouwend worden.
  18. De managing director van het bedrijf waarmee je zakendoet weigert om zijn paspoort of Emirates ID (het lokale identiteitsbewijs) toe te sturen, heeft het niet bij zich of vergeet dat steeds.
  19. Het bedrijf weigert om een kopie van de bedrijfslicentie toe te sturen of verzint allerlei redenen waarom je die kopie nog steeds niet hebt ontvangen. Die redenen hebben vaak met vakanties, de afwezigheid van medewerkers en de Ramadan te maken. Of de aanloop naar de Ramadan, of de uitloop van de Ramadan, de aanloop naar de zomervakantie enzovoort.
  20. De bedrijfsnaam op de license van het bedrijf is net wat anders gespeld dan de bedrijfsnaam in het emailadres. Het is maar een verschil van een of twee lettertjes.
  21. Je krijgt ‘officiele’ bedrijfsdocumenten toegestuurd die verwijzen naar wetgeving in bijvoorbeeld Liberia, maar in ieder geval niet naar wetgeving in de Verenigde Arabische Emiraten die gewoon op internet te vinden is.
  22. Je hebt te maken met een groot bedrijf met een hotmail- of een gmail-account.
  23. De website van het bedrijf staat vol met breed lachende modellen in donkerblauw colbert met een pen of een telefoon in de hand, en hoge kantoorgebouwen, maar heeft geen originele content (stockfotografie dus).
  24. Als je het nummer op de website van het bedrijf belt en vraagt naar je contactpersoon, krijg je geen contact met hem of haar.
  25. Je contactpersoon communiceert alleen via Whatsapp.
  26. Als je contactpersoon jou belt hoor je heel veel gebabbel en geschreeuw op de achtergrond, het typische geluid van een callcenter of een boilerroom.
  27. In officiele registers waar jouw contactpersoon geregistreerd zou moeten zijn, zoals bijvoorbeeld het register van makelaars, is jouw contactpersoon niet te vinden. Natuurlijk heeft hij daar altijd een legitieme reden voor.
  28. Je krijgt relatief gemakkelijk, na twee telefoontjes en een e-mailtje, een lening van ettelijke miljoenen los. (Op papier dan he?).
  29. Je moet relatief veel geld betalen voor het controleren en legaliseren van de benodigde officiele documenten.
  30. Je zakenrelatie strooit met functies en namen van bekendheden die zijdelings betrokken zijn bij jullie deal. Vrijwel altijd komt er wel een ambassadeur in zijn verhalen voor. Of een Minister.
  31. Je zakenrelatie stuurt foto’s van pakhuizen of vrachtwagens vol met geld.
  32. De ‘officiële’ documenten van jouw relatie staan vol met lakstempels, zegels en officieel lijkende kreten.
  33. De relatie snoeft meerdere malen dat hij uitstekende contacten met de sheikh heeft. Vaak is die sheikh ook zijdelings betrokken bij jouw project.
  34. Je relatie doet vaag over waar hij precies woont, hij noemt alleen de wijk.
  35. En tenslotte: in de officiële documenten en e-mails die je krijgt komen irritant veel spelfouten voor.
Auteur: mr. Hilda van der Tuin is advocaat, mediator en notaris en verbonden aan Dutch lawyer in de UAE.

Deel 1: Investeren in vastgoed in Dubai - Verenigde Arabische Emiraten 
Deel 2: Verschil tussen testament en volmacht in Dubai 
Deel 3: Halalhypotheek
Deel 4: Waarschuwing bij aankoop vastgoed in de Verenigde Arabische Emiraten

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in de Verenigde Arabische Emiraten
Bezoek regelmatig het landendossier Verenigde Arabische Emiraten en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning. Als lid hebt u tevens toegang tot antwoorden met broninformatie op vragen die door andere leden zijn gesteld.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. Hilda Van der Tuin
Datum: 09-02-2023

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten