HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Griekse bouwvergunning verleend

Wij namen daarmee het risico dat als het ontwerp werd afgekeurd, de aanbesteding ook opnieuw moest worden gedaan.

"Dromen van een huisje onder zon: ik geloof dat veel Nederlanders dat doen. Wij wilden onze droom concreet maken”. En dat is wat Yuk en Ina deden. De ervaringen die ze hebben opgedaan in veertien jaar willen ze graag via Mondi delen. Hun verhaal wordt verdeeld in zes delen.

Deel 4
De bewapening van het beton voor het dak“In deel 4 nemen wij u mee in het aanbestedingsproces en vertellen wij iets over de lange weg naar een bouwvergunning.

Het aanbestedingsproces
Nadat de tekeningen in juli vorig jaar door ons waren goedgekeurd, is het pakket tekeningen verzonden naar de bouwdienst in Kalamata voor de bouwvergunning. Om de totale looptijd te verkorten, besloten we niet eerst te wachten op de goedkeuring van de bouwvergunning en daarna pas het aanbestedingsproces te starten. We hebben de bovengenoemde processen gelijktijdig gestart. Wij namen daarmee het risico dat als het ontwerp werd afgekeurd, de aanbesteding ook opnieuw moest worden gedaan.

In Griekenland is het niet gebruikelijk dat de architect een bestek maakt. Alles wordt tijdens het bouwproces beslist. Dit maakt het lastig om een goede aanbesteding te doen, zonder een bestek wordt het lastig vergelijken. Wij hebben dit opgelost door de ruwbouw- en de afbouwfase op een invulblad te standaardiseren. De aannemers konden dan op het gestandaardiseerde invulblad de prijzen invullen van de diverse fases, zoals de fundering, het metselwerk van de muren, schuifdeuren en ramen. In de afbouwfase moet u denken aan schilderwerk, stucwerk, tegelwerk, timmerwerk, keuken en airco. Op deze wijze konden we de offertes toch goed vergelijken. Tevens is er een aanbestedingsdocument in het Grieks meegezonden waarin de spelregels van de aanbesteding en de gunning waren opgenomen. Mocht u geïnteresseerd zijn in deze documenten, dan kunt u die bij mij opvragen.

Uitnodiging voor het opstellen van een offerte
Tijdens onze eerdere bezoeken aan Griekenland maakten we kennis met diverse aannemers, bezochten we tevens hun bouwprojecten en spraken met huiseigenaren. Uiteindelijk hebben we zes aannemers uitgenodigd om een offerte in te dienen, wat ze alle zes deden. Er bleken grote verschillen in de prijzen. Gebleken is dat het de moeite waard is geweest om de aanbesteding te doen. We hebben daardoor een mooi overzicht gekregen van de ‘markt’. Tenslotte bleven er drie aannemers over om de onderhandelingen te starten. Uiteindelijk kozen we niet voor de goedkoopste, maar voor de aannemer die betrouwbaar en solide overkwam en het beste bij ons paste, namelijk Kostas Karabelas uit Pylos.

Het bouwvergunningproces
Dit proces verliep minder voorspoedig. Op het moment dat we onze bouwaanvraag hadden ingediend, was net een nieuw bouwbesluit ingegaan, waar de ambtenaren ook nog geen ervaring mee hadden. Doordat het huis binnen een straal van 500 meter van zee gebouwd zou worden, moest het plan eerst langs de welstandscommissie. Nadat de welstandscommissie haar goedkeuring had gegeven, moest het plan weer naar de gemeente waar de vierkante meters en de ‘footprint’ van het gebouw ‘grofweg’ nagekeken werden. Daarna werd de hele handel, na een soort loting, naar een particuliere ingenieur gestuurd die in opdracht van de staat de bouwaanvraag in detail nakeek.

Na drie maanden kregen we goedkeuring van de welstandcommissie. Het ontwerp werd doorgestuurd naar het TEE (technisch bureau). Wegens aangekondigde maatregelen in het kader van bezuinigingen werd door het bureau gestaakt. De staking heeft circa één maand geduurd. Medio november 2012 werden de tekeningen door het TEE teruggestuurd naar de gemeente Kalamata. Hier werd alles in detail bekeken. Na een aantal bezoeken van de bouwambtenaar aan de kavel en diverse kleine aanpassingen in de tekeningen, werd na lang wachten de bouwvergunning medio mei dit jaar verleend.

De bouw is nu in volle gang. Na het verkrijgen van de bouwvergunning is de aannemer direct gestart en inmiddels is het casco al gereed. Eind van dit jaar zou ons huis wellicht al opgeleverd kunnen worden (ijs en weder dienende). Dat is veel eerder dan gepland. Het casco is bijna voltooid en het ontwerp krijgt vorm

In aflevering 5 hopen we u te kunnen informeren over onze ervaringen met betrekking tot de bouw, de oplevering, inrichting en afronding.” 


Dit artikel is geschreven door Yuk en Ina onder auspiciën van de redactie van Mondi.
Meer informatie over de motivatie van de familie en de inhoud van de zesdelige serie treft u in het volgende document aan
: Download PDF: Motivatie_Yuk_en_Ina 

Eerder verschenen publicaties
Deel 1 Via Frankrijk, Curacao en Spanje naar Griekenland
Deel 2 Welkom in het land van Zeus 
Deel 3 Grieks koop- en Nederlands ontwerpproces 
Deel 4 Griekse bouwvergunning verleend 
Deel 5 Villa goedgekeurd door lokale bevolking 
Deel 6 Grieks paradijs gerealiseerd 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 29-07-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten