HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Grieks koop- en Nederlands ontwerpproces

"Wij wilden onze droom concreet maken”. En dat is wat Yuk en Ina deden.

"Dromen van een huisje onder zon: ik geloof dat veel Nederlanders dat doen. Wij wilden onze droom concreet maken”. En dat is wat Yuk en Ina deden. De ervaringen die ze hebben opgedaan in veertien jaar willen ze graag via Mondi delen. Hun verhaal wordt verdeeld in zes delen.

Deel 3
Voorbeeld romantische Griekse gevel“De optie op de zeekavel werd in april omgezet in een heuse koopovereenkomst. In deze aflevering willen wij u meenemen en informeren over de hindernissen die wij tegenkwamen bij de aankoop van onze zeekavel en de zoektocht naar een geschikt ontwerp.

Griekse flexibiliteit
Het was een hectische dag, zo kunnen wij ons herinneren. De avond ervoor hadden we Joop Derksen doorgegeven dat wij de zeekavel wilden kopen. Direct werd er een afspraak gemaakt op het Remax kantoor. Er moesten voor ons vertrek nog twee zaken geregeld worden: namelijk een Griekse bank met een rekeningnummer op onze naam en afspraken over de overdracht van de kavel. Omdat wij nog geen Grieks sofinummer hadden bleek het voor ons niet mogelijk om een bankrekeningnummer te openen. Het Griekse sofinummer is voor de Griekse Belastingdienst erg belangrijk. Op die manier kunnen de geldstromen gevolgd worden. Er moest een truc worden bedacht en Joop Derksen bood uitkomst. Joop had wel een sofinummer en kon tekenen als zijnde medebankrekeninghouder. Dit was onze eerste kennismaking met de Griekse flexibiliteit. Verder werden er afspraken gemaakt over wie ons zou gaan vertegenwoordigen als advocaat. In april zou de ondertekening plaats gaan vinden.

Onafhankelijke partijen
Inmiddels weer thuis werden de voorbereidingen getroffen voor de koopovereenkomst. We hebben ervaren dat je erg afhankelijk bent van de verkopende makelaar. Die werkt met zijn of haar eigen schakels van de keten. Let dus goed op en wees alert op de (on)afhankelijkheid van de schakels. Er moet een advocaat worden gezocht via de verkopende makelaar om de rechtsgeldigheid van de eigendom na te gaan, hoeveel eigenaren er zijn en of er eventuele schuldeisers zijn. De advocaat neemt de rol, zoals wij die in Nederland kennen, van de notaris over. De notaris in Griekenland heeft bij een vastgoedtransactie slechts een administratieve rol. Tevens moet er bij de koop van een kavel een topografische tekening worden overlegd. Daarop staan de kaders aangegeven van de bouwmogelijkheden. De topografische tekening hoort door de eigenaren te worden overlegd en vormen een onderdeel van de koopovereenkomst.

Onjuiste informatie

Er gelden in Griekenland specifieke regels voor een zeekavel. Je mag nooit direct aan zee bouwen. Er moet altijd een minimale afstand zijn tussen zee, strand en huis. De zee moet altijd toegankelijk zijn en blijven voor iedereen. Die strook is volgens de huidige wetgeving altijd publiek. In de oude tekeningen die we van de makelaar kregen, stond dat wij tien meter vanaf de zee mochten bouwen. Door de oplettendheid van onze architect werd dat in twijfel getrokken. De Griekse makelaar liet vlak voor de overdracht van onze kavel de topografische tekeningen en het koopcontract aanpassen en verzekerde ons dat we tien meter vanaf de zeelijn mochten bouwen. Wij hebben uiteindelijk besloten om het risico te lopen dat de tienmeterlijn niet juist zou zijn. De zekerheid dat we in ieder geval mochten bouwen, gaf voor ons de doorslag. Nadat de koopovereenkomst was gepasseerd hebben wij een eigen topograaf ingehuurd en die bevestigde dat de bouwlijn niet tien meter vanaf de zee ligt maar vijftien meter vanaf de zee. De les die wij hebben geleerd is dat je beter vooraf een eigen topograaf kan inhuren bij een complexe kavel. Dat voorkomt later veel gedoe. Wij moeten zeggen dat Joop en Bea ons goed hebben bijgestaan als aankopend makelaar in de afwikkeling hieromtrent. De verkopende makelaar heeft erkend dat hij ons onjuist heeft geïnformeerd en heeft een voorstel gedaan om ons te compenseren.

Ontwerpproces

Definitieve ontwerpen Griekse woning
Download PDF: definitieve_ontwerpen_120624

Via Joop en Bea leerden wij Joris Braat kennen, een Nederlandse architect werkzaam en woonachtig in Griekenland. Wij hebben een voorliefde voor oude romantische en klassieke gebouwen. Het werk van Joris bestond hoofdzakelijk in onze ogen uit moderne minimalistische gebouwen en dat leek ons in eerste instantie niet zo erg bij ons passen. Joris heeft ons uiteindelijk via foto’s van gebouwen, die een combinatie hebben tussen modern en romantisch, een overtuigende keuze laten maken. Bovendien was het fijn dat onze architect Nederlands spreekt en ook een West-Europese smaak heeft. Wij hebben heel veel aan hem gehad en ook veel van hem geleerd. Hij loodste ons goed door de wirwar van bouwregels, die gelden voor zeekavels. Zijn werkwijze bestaat uit drie fases. De eerste fase omvat verschillende schetsontwerpen en diverse plattegronden. Uit deze schetsen werd een voorlopig ontwerp gekozen. De tweede fase bestaat uit ontwikkeling en optimalisering van het gekozen schetsontwerp. Het definitieve ontwerp wordt in de derde fase gemaakt.

Modern/klassiek
Voorbeeld open puiWij hebben uiteindelijk gekozen voor een open achterkant met een semi-gesloten voorkant. Een combinatie van romantisch/klassiek Grieks aan de voorzijde van het huis en modern minimalisme aan de achterzijde van het huis. De open achterkant is de gevel aan zee. Deze gevel zal bestaan uit glazen puien die in zijn geheel open kunnen, zodat er een integratie ontstaat tussen binnen en buiten. Vanwege de vorm van de kavel en de bebouwingsmogelijkheden is het een langgerekt huis. We hebben gebruik gemaakt van de beperkingen die de bouwvoorschriften ons oplegden. Immers, we moesten vijftien meter van de zee blijven en hadden daardoor een beperkte diepte. Het huis rust als het ware op een lange natuurstenen muur. Het hele ontwerpproces heeft uiteindelijk vier maanden geduurd. We hebben het als een prettige periode ervaren met een goede samenwerking. Op 10 juli jongstleden zijn de tekeningen ingediend ter verkrijging van de bouwvergunning. Na indiening van de bouwvergunning zijn we het aanbestedingsproces voor de daadwerkelijke bouw gestart.

In aflevering 4 zullen wij u meenemen in de aanbesteding en het starten van het bouwproces.”

Dit artikel is geschreven door Yuk en Ina onder auspiciën van de redactie van Mondi.
Meer informatie over de motivatie van de familie en de inhoud van de zesdelige serie treft u in het volgende document aan
: Download PDF: Motivatie_Yuk_en_Ina 

Eerder verschenen publicaties
Deel 1 Via Frankrijk, Curacao en Spanje naar Griekenland
Deel 2 Welkom in het land van Zeus 
Deel 3 Grieks koop- en Nederlands ontwerpproces 
Deel 4 Griekse bouwvergunning verleend 
Deel 5 Villa goedgekeurd door lokale bevolking 
Deel 6 Grieks paradijs gerealiseerd 

 



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 15-08-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten