HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Op buitenlandse koopjesjacht

Tip van de maand januari: Bij het zoeken naar koopjes moet extra voorzichtigheid betracht worden. Mondi geeft u tips.

januari 2009  | tip van de maand 

Vanwege de financiële crisis en de hierdoor ontstane problemen op de internationale onroerendgoedmarkt is het mogelijk om een woning te vinden en deze met een aantrekkelijke korting te kopen. Tijd voor koopjesjacht, of toch niet? Bij het zoeken naar koopjes moet extra voorzichtigheid betracht worden. U kunt namelijk ook risico’s lopen door te investeren in projecten die in geldnood verkeren.

Enige tijd geleden publiceerde de redactie een artikel over kopen met aantrekkelijke kortingen. In het stuk staan voorbeelden van onroerend goed dat tot 43 procent onder de prijs, waarvoor het normaal aangeboden zou worden, te koop staat. Dit zijn uiteraard slechts voorbeelden waarbij we nadrukkelijk de reden vermeld hebben. Er wordt veel meer onroerend goed met korting in de verkoop gedaan. Besluit u zelf op koopjesjacht te gaan, dan wil Mondi u een paar tips geven.

Vergelijk
In de eerste plaats wijst Mondi u erop dat u moet opletten of onroerend goed ook écht met korting wordt aangeboden. U kent vast wel de aanbiedingen “van… voor…”. Het komt niet zelden voor dat een product eerst sterk in prijs verhoogd is, alvorens deze “voordelig” aangeboden wordt. Ditzelfde kan voorkomen bij onroerend goed. Het is altijd zinvol om de prijs van een woning af te zetten tegen vergelijkbare objecten in de omgeving. In de meeste landen is het mogelijk om te (laten) controleren tegen welke prijs de woning destijds is aangekocht.

Projecten
Heeft u een interessant object gevonden dat met korting wordt aangeboden, dan is het belangrijk dat u goed informeert wat daarvoor de reden is en dat u dit bij voorkeur op papier laat zetten. Koopt u een bestaand huis dan kunt u het object bezichtigen en een taxatie laten uitvoeren. Wat u altijd moet doen is (laten) uitzoeken of er wellicht schulden rusten op het pand. Als een particulier moet verkopen omdat hij in geldnood zit, dan is dat een goed argument en kan dit een buitenkans zijn. Bij projecten moet u extra voorzichtig zijn. Projectontwikkelaars bieden onroerend goed niet zomaar voor minder geld aan. Daar is altijd een goede reden voor. In de meeste gevallen is de reden op dit moment een financieringsbehoefte. In het artikel “kopen met aantrekkelijke kortingen” hebben wij bij ieder project duidelijk vermeld waarom een object met korting wordt verkocht.

Genieten
Als een project in aanbouw is, dan moet u de zekerheid hebben dat het geld dat u investeert niet noodzakelijk is voor de voltooiing van het project. Als dat namelijk het geval is, loopt u het risico dat de projectontwikkelaar de financiering van het project alsnog niet rond krijgt en dat uw woning niet (af)gebouwd wordt of dat er beslag gelegd wordt op het project door eventuele schuldeisers. In zo’n geval komt u op zijn minst in een niet gewenste situatie terecht en dat dient u te allen tijde te voorkomen. Zorg dat u zoveel mogelijk zekerheden heeft, dat het project afgebouwd wordt en u de juridische eigenaar van de woning bent. Alleen dan kunt u echt een voordeel hebben en lekker genieten van uw aankoop.

Addertjes
Voor de rest moet u zich realiseren dat goede huizen op goede locaties niet snel in prijs zullen dalen. In deze tijd zetten de meeste mensen niet zonder urgente reden hun huis te koop. Wie kan wachten zal dit zeker doen. Als een écht interessant object dan toch onder de prijs wordt aangeboden, is dat in de meeste gevallen omdat de verkoper snel geld nodig heeft. In zo’n geval is het zaak om snel te kunnen handelen, u bent waarschijnlijk niet de enige bent die op koopjesjacht gaat. Bepaal dus vooraf wat uw financiële mogelijkheden zijn en wat uw doel is met de aankoop. Koopt u speculatief aan, houdt er dan rekening mee dat u normaliter minimaal vijf jaar eigenaar bent van het vastgoedobject voordat u er een aantrekkelijk rendement uit haalt. Kijk ook in dat geval naar eventuele verhuurmogelijkheden. Op dit moment is er een steeds grotere markt voor de verhuur van uw woning. Of dit op lange termijn zo blijft is nog onzeker. Mede door de crisis is het moeilijk om ver vooruit te kijken. Voorlopig zijn er teveel onzekere factoren om te anticiperen op de toekomst. Historisch gezien is vastgoed in algemene zin wel een waardevaste en stabiele investering met op lange termijn een aantrekkelijk rendement.

Aantrekken van de internationale vastgoedmarkt
Eind vorige week is een nieuwe poll geplaatst op de startpagina van www.mondi.nl. Deze poll gaat over de invloed van de crisis en luidt als volgt: ‘Hoe lang wacht u met de aanschaf van onroerend goed in het buitenland, gelet op de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt?’ Bent u nieuwsgierig naar de uitslag tot op heden? Stem dan ook zelf en raadpleeg het overzicht. We willen de uitslag niet beïnvloeden, maar u juist na een representatief aantal stemmen op de hoogte brengen van de uitslag met de daaraan verbonden consequenties.

De tip van Mondi is dus om altijd onderzoek te doen naar het onroerend goed dat u wilt aanschaffen en de verkopende partij. Weet wat u koopt, van wie u koopt en kijk of er addertjes onder het gras zitten.

Eerder in het nieuws
Kopen met aantrekkelijke kortingen 

Vorige tips van de maand:

2011: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2010: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2009: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2008: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-01-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten