HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

De huidige marktsituatie in Italië | deel 1

Als u de ontwikkelingen op de internationale tweede huizenmarkt heeft gevolgd, dan kan het u niet zijn ontgaan dat de crisis in een aantal landen grote sporen heeft nagelaten. Vaak wordt de vraag gesteld hoe de ontwikkelingen in Italië zijn geweest en wat dit betekent voor de aanschaf van een (tweede) huis. Berichten over sterke prijsdalingen in landen als Spanje en Turkije doen de buitenlandse huizenkoper in Italië aarzelen en afwachten om te zien wat er zal gebeuren met de prijzen in hun favoriete land.

Een eenduidig antwoord is echter niet te geven omdat in Italië een scherp onderscheid bestaat tussen onroerend goed bestemd voor lokale bewoning en (luxe) onroerend goed voor de vaak veeleisende buitenlandse tweede huizenkoper. Ontegenzeggelijk heeft de lokale markt gevolgen ondervonden van de crisis en zijn er stagnerende en dalende prijsniveaus waar te nemen. De markt voor tweede huizen geeft echter vaak een heel ander beeld te zien waarbij diverse factoren een rol spelen. Vanuit de hele wereld is er een vrij constante vraag gebleven naar mooie huizen en dat is te zien in de waardevastheid. Er zijn gebieden waar wel een dalend prijsniveau bestaat, maar tegelijkertijd zijn er gebieden waar de prijzen zelfs verder zijn gestegen. Zo verscheen er onlangs in een grote Italiaanse krant een artikel over huizenprijzen in Liguria. Tussen Imperia en Ventimiglia heeft de kust de afgelopen jaren enorme toeristische ontwikkelingen doorgemaakt, mede doordat vakantiegangers die traditioneel naar Zuid Frankrijk gingen de grens overstaken naar het rustigere Liguria. In dit gebied zijn de huizenprijzen zodoende niet gedaald en voor wie uit investeringsoverwegingen een huis in Italië wil aanschaffen kan dit een interessant gebied zijn. Ook het Noord Italiaanse Merengebied is zeer stabiel.

Daarnaast is er nog een eenvoudige verklaring voor het relatief stabiele prijsniveau te geven. In Spanje is decennialang veel ontwikkeld, zelfs meer dan de vraag toestond. De overvolle costa´s zijn hiervoor een tastbaar bewijs. In Italië is daarentegen zeer weinig ontwikkeld en de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden zijn veelal kleinschalig en herontwikkelingen van bestaande gebouwen zoals boerenhoeves, borgo´s of oude villa´s. Kortom meer gericht op kwaliteit dan op kwantiteit. De Italiaanse overheid stelt daarnaast zeer strenge regels ten aanzien van nieuwbouw en restauraties.

In individuele gevallen zijn er ook interessante aankopen te doen, bijvoorbeeld in gebieden waar traditioneel veel Engelse huiseigenaren zijn. Door de lage koers van de pond zijn verkopers uit het Verenigd Koninkrijk genegen een lagere opbrengst in euro´s te accepteren dan vóór de crisis. Luxe onroerend goed kent een behoorlijke waardevastheid en dat is in deze tijd geen onplezierige gedachte. Alles overziende is het moment niet slecht om een aankoop van onroerend goed in Italië te overwegen. Het aanbod is groot en in bepaalde gebieden hebben prijscorrecties voor een realistischer prijsniveau gezorgd.

Bron: mr Ronald de Rooy, oprichter en partner ItaliaCasa

Ontwikkeling van de huizenprijzen in Italië
Voor Italië zijn de definitieve cijfers voor 2010 nog niet bekendgemaakt. De voorspelling is dat de markt in Italië in 2011 weer gaat aantrekken, na een lichte daling van de gemiddelde huizenprijzen in 2010. Voor het eerste semester van 2010 betreft het een daling van -1,0 procent en voor het tweede semester van -0,9 procent. Voor 2011 wordt een stijging verwacht van 0,6 procent in het eerste semester en van 1,3 procent in het tweede semester. In dit geval gaat het om nieuwbouwwoningen.

jaar
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
prijsontwikkeling:
10,6%
8,7%
7,1%
6,2%
6,1%
1,1%
-4,1%
-0,7%*
 Bron: Nomisma (* verwachting 2010 ontwikkeling bestaande bouw) 

Lees ook:  De huidige marktsituatie in Italië | deel 2


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Italië
Bezoek regelmatig het landendossier Italië en maak en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 06-04-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten